Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak Wy dajecie radę z krzywymi Beziera???????
Autor Wiadomość
borubar 
Bywalec

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 17:51   jak Wy dajecie radę z krzywymi Beziera???????

Hej
Słuchajcie powiedzcie mi jak mam "prostować" niewydarzone kształty po obrysowaniu krzywymi Beziera?
Obrysuję jakiś łuk, potem powiększam, chcę użyć F10, ale niestety te *** kanty się nie prostują. Nie mogę z nich zrobić okrągłości.
Pomoże mi ktoś podpowiadając jak to ujarzmić?

JarekDRAW 

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 18:03   

Witam, klikasz poprzedzający węzeł oczywiście prawy guzikiem i dajesz go w krzywą.
Ogólnie wszystko co będzie działo się z krzywą zależy od ustawień jakie zadasz.
Ważne to pamiętać że zaznaczanie węzłów jest odwrotne do wskazówek zegara.

Prostowanie robisz w bardzo prosty sposób, prawy klik na węzeł i dajesz go w odcinek :-)
NaTEJ stronie znajdziesz wszystko o krzywych beziera.
Pozdrawiam

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 18:35   

Podczas rysowania trybem krzywych beziera, kiedy klikasz na punkt nie puszczaj przycisku myszy, tylko przytrzymaj go i wtedy przesuń mysz. Pojawi Ci się oś linii (linią przerywaną)- wtedy będziesz mógł sobie przesuwając myszą tą krzywą dopasować do kształtu który obrysowujesz. Taki sposób umożliwi Ci bardzo płynne rysowanie krzywych, nie będziesz musiał później ich zmieniać w tak dużym stopniu.

borubar 
Bywalec

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 18:38   

takietam napisał/a:
Podczas rysowania trybem krzywych beziera, kiedy klikasz na punkt nie puszczaj przycisku myszy, tylko przytrzymaj go i wtedy przesuń mysz. Pojawi Ci się oś linii (linią przerywaną)- wtedy będziesz mógł sobie przesuwając myszą tą krzywą dopasować do kształtu który obrysowujesz. Taki sposób umożliwi Ci bardzo płynne rysowanie krzywych, nie będziesz musiał później ich zmieniać w tak dużym stopniu.

Spróbuję

A teraz powiedzcie mi coś takiego. Obrysowałem jakieś tam kształty. kwiatek, osobno te elementy w środku, załączyłem PDFa. Tylko teraz jak to połączyć w całość, tak żeby nie było, że te elementy w środku to osobne, reszta osobno? I jak wypełnić to co obrysowałem kolorem czarnym?

JarekDRAW 

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 18:55   

Łączysz wszystko za pomocą Ctrl L, a żeby wypełnić kolorem daną krzywą musi ona być zamknięta :-) w górnej belce masz taki łuczek którym zamykasz krzywą. A także
Rozmieszczenie/Zamknij ścieżkę/Najbliższe węzły i linie proste.

pozdrawiam

borubar 
Bywalec

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 19:13   

Chyba się nie rozumiemy. Nie załączyło mi pdfa, więc dam linka: cwiczenie_1

Jak wypełnić te miejsca kwiatka, by środek był czarny? Oczywiście te wielokąty wewnątrz mają być przezroczyste.

JarekDRAW 

Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 19:36   

Zaznaczasz te wielokąty z wciśniętym Shift następnie Ctrl G znowu trzymasz shift klikasz w obrys kwiatu, wybierasz Rozmieszczenie/Kształtowanie /Przytnij.

Odpowiedz do tematu