|
jak Wy dajecie radę z krzywymi Beziera??????? |
| Autor |
Wiadomość |
borubar
Bywalec

|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 17:51 jak Wy dajecie radę z krzywymi Beziera???????
|
|
|
Hej
Słuchajcie powiedzcie mi jak mam "prostować" niewydarzone kształty po obrysowaniu krzywymi Beziera?
Obrysuję jakiś łuk, potem powiększam, chcę użyć F10, ale niestety te *** kanty się nie prostują. Nie mogę z nich zrobić okrągłości.
Pomoże mi ktoś podpowiadając jak to ujarzmić? |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 18:03
|
|
|
Witam, klikasz poprzedzający węzeł oczywiście prawy guzikiem i dajesz go w krzywą.
Ogólnie wszystko co będzie działo się z krzywą zależy od ustawień jakie zadasz.
Ważne to pamiętać że zaznaczanie węzłów jest odwrotne do wskazówek zegara.
Prostowanie robisz w bardzo prosty sposób, prawy klik na węzeł i dajesz go w odcinek
NaTEJ stronie znajdziesz wszystko o krzywych beziera.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 18:35
|
|
|
| Podczas rysowania trybem krzywych beziera, kiedy klikasz na punkt nie puszczaj przycisku myszy, tylko przytrzymaj go i wtedy przesuń mysz. Pojawi Ci się oś linii (linią przerywaną)- wtedy będziesz mógł sobie przesuwając myszą tą krzywą dopasować do kształtu który obrysowujesz. Taki sposób umożliwi Ci bardzo płynne rysowanie krzywych, nie będziesz musiał później ich zmieniać w tak dużym stopniu. |
|
|
|
 |
borubar
Bywalec

|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 18:38
|
|
|
| takietam napisał/a: | | Podczas rysowania trybem krzywych beziera, kiedy klikasz na punkt nie puszczaj przycisku myszy, tylko przytrzymaj go i wtedy przesuń mysz. Pojawi Ci się oś linii (linią przerywaną)- wtedy będziesz mógł sobie przesuwając myszą tą krzywą dopasować do kształtu który obrysowujesz. Taki sposób umożliwi Ci bardzo płynne rysowanie krzywych, nie będziesz musiał później ich zmieniać w tak dużym stopniu. |
Spróbuję
A teraz powiedzcie mi coś takiego. Obrysowałem jakieś tam kształty. kwiatek, osobno te elementy w środku, załączyłem PDFa. Tylko teraz jak to połączyć w całość, tak żeby nie było, że te elementy w środku to osobne, reszta osobno? I jak wypełnić to co obrysowałem kolorem czarnym? |
|
|
|
 |
JarekDRAW

|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 18:55
|
|
|
Łączysz wszystko za pomocą Ctrl L, a żeby wypełnić kolorem daną krzywą musi ona być zamknięta w górnej belce masz taki łuczek którym zamykasz krzywą. A także
Rozmieszczenie/Zamknij ścieżkę/Najbliższe węzły i linie proste.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
borubar
Bywalec

|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 19:13
|
|
|
Chyba się nie rozumiemy. Nie załączyło mi pdfa, więc dam linka: cwiczenie_1
Jak wypełnić te miejsca kwiatka, by środek był czarny? Oczywiście te wielokąty wewnątrz mają być przezroczyste. |
|
|
|
 |
JarekDRAW

|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 19:36
|
|
|
Zaznaczasz te wielokąty z wciśniętym Shift następnie Ctrl G znowu trzymasz shift klikasz w obrys kwiatu, wybierasz Rozmieszczenie/Kształtowanie /Przytnij.
 |
|
|
|
 |
|
|