Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaznaczanie obietków pod spodem
Autor Wiadomość
lukasz607 
Początkujący
Łukasz

Wysłany: 3 Lipiec 2008, 17:53   Zaznaczanie obietków pod spodem

Witam, mam pytanie, moze i głupie, ale wlasnie zainstalowałem X3 i nie wiem jak zaznaczać obiekty przykryte np. dużym prostokątem bez wypełnienia (sama ramka). Nie wiem czy jasno się określiłem, ale chodzi o to, aby corel traktował obiekty bez wypełnienia jako "puste", i pozwalał zaznaczać to co poniżej. Z góry dzięki za info

Kate 
Praktyk

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 3 Lipiec 2008, 17:57   

Ja zawsze nakreślam przytrzymanym lewym przyciskiem myszy prostokąt tak aby objął cały obiekt pod spodem.

lukasz607 
Początkujący
Łukasz

Wysłany: 3 Lipiec 2008, 18:09   

ale jak jest wiecej obiektów - to nie bardzo tak się da. W corelu 9 - klikałem na właściwości "strzałki" z tools, i tam było "traktuj obiekty jako przezroczyste" - nie mam dokładnego tłumaczenia w tym momencie, bo nie mam 9-ki teraz :(

Niestety w nowszym tego nie znalazłem

lukasz607 
Początkujący
Łukasz

Wysłany: 3 Lipiec 2008, 18:10   

ale jak jest wiecej obiektów - to nie bardzo tak się da. W corelu 9 - klikałem na właściwości "strzałki" z tools, i tam było "traktuj obiekty jako przezroczyste" - nie mam dokładnego tłumaczenia w tym momencie, bo nie mam 9-ki teraz :(

Niestety w nowszym tego nie znalazłem

Kate 
Praktyk

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 3 Lipiec 2008, 18:19   

Zaznaczyć obiekt, zaczynając od pierwszego utworzonego obiektu i przechodząc do ostatniego utworzonego obiektu :Naciskaj klawisze Shift + Tab do momentu, aż pole zaznaczenia zostanie wyświetlone wokół obiektu, który chcesz zaznaczyć.

Zaznaczyć obiekt zakryty przez inne obiekty :Przytrzymując naciśnięty klawisz Alt, kliknij narzędzie Wskaźnik, a następnie klikaj obiekt znajdujący się na wierzchu, aż pole zaznaczenia zostanie wyświetlone wokół ukrytego obiektu, który chcesz zaznaczyć. ....to z helpa w programie

michw
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2008, 20:40   

Witam. W Corel x3 jest możliwość aby program traktował obiekty niewypełnione jako puste. Odznaczasz ikonę Traktuj jako wypełnione. Wtedy, aby zaznaczyć np kwadrat będziesz musiał kliknąć krawędź figury. Ikonę tą znajdziesz: Pasek właściwości (musisz go włączyć jak nie jest wyświetlany), druga ikona od końca. Taki kwadracik ze strzałeczką. A ogólnie jeżeli masz dużo różnych obiektów, to przydaje się, a wręcz niezbędny jest przy skomplikowanych rysunkach Menadżer obiektów. Włączasz go klikając Narzędzia i następnie Men. obj. Otworzy Ci się okno dokowane i tam wszystkie obiekty które rysujesz. Klikając na którykolwiek obiekt w tym menadżerze zaznacza się obiekt na rysunku.

Odpowiedz do tematu