|
Ścieżka |
| Autor |
Wiadomość |
Robis
Początkujący

|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 22:54 Ścieżka
|
|
|
Witam!
Wstawiłem tekst do ścieżki (np. do owalu) i chciałbym usunąć owal pozostawiając sam tekst. Meczę się z tym już jakiś czas i nie mogę tego zrobić. Podobnie użyłem przykładowo metamorfozę do gwiazdek i dopasowałem je do ścieżki...też nie mogę usunąć tej ścieżki. Podejrzewam, że rozwiązanie jest jakieś proste, ale już naprawdę nie mam pomysłu jak taki błahy problem rozwiązać. Podaje jakby co załącznik.
sciezka.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 524 raz(y) 197.4 KB |
|
|
|
|
 |
Joanna Suska
Praktyk jska

Pomogła: 16 razy Wiek: 48 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 92 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 23:54
|
|
|
rozwiazanie 1) Zamien na krzywe (Ctrl+Q) i usun owal
rozwiazanie 2) Wybierz z Paska Menu Rozmiesc -> Rozdziel tekst i usun owal :)
Podobnie z gwiazkami...
Rozmiesc -> Rozdziel Grupe metamorfozy i usun sciezke... :)
pz, |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 16 Lipiec 2008, 06:02
|
|
|
Ja po dopasowaniu tekstu do ścieżki klikam gdzieś w puste miejsce, żeby odznaczyć to co było zaznaczone, potem klikam na ścieżkę (tylko muszę trafić ) i Delete. Usuwa mi się wtedy sama ścieżka, nie muszę nic rozdzielać.
Nie wiem jednak, czy to działa w przypadku metamorfozy. |
|
|
|
 |
jagna
Jagna

Pomogła: 13 razy Wiek: 51 Dołączyła: 17 Paź 2006 Posty: 478 Skąd: Australia
|
Wysłany: 16 Lipiec 2008, 11:44
|
|
|
jeśli usuniesz ścieżkę a nie zamienisz tekstu w krzywe to możesz skończyć z literkami powykręcanymi we wszystkie strony:)....
Jeśli planujesz jakieś zmiany w tym pliku w przyszłości może po zaznaczeniu okręgu (pomaga jeśli użyjesz kombinacji z wciśniętym klawiszem Alt) po prosu znieś kolor dla konturu. |
|
|
|
 |
Robis
Początkujący

|
Wysłany: 16 Lipiec 2008, 16:30
|
|
|
Faktycznie, działa! :) Do usunięcia owalu z tekstu najłatwiej chyba zaznaczyć wszystko -> zamienić w krzywe -> usunąć owal. W przypadku gwiazdek ta metoda chyba nie działa, więc najprościej jest...usunąć kontur :)
Kiedyś usuwałem ścieżkę poprzez zwykłe zaznaczenie jej lewym przyciskiem myszy i Delete. Teraz nie wiem dlaczego ale ta metoda nie działa u mnie. Ale ważne że są inne :) Dziękuję za pomoc! |
|
|
|
 |
|
|