Przesunięty przez: JarekDRAW 20 Maj 2009, 08:26 |
Problem z pamiecia w programie |
Autor |
Wiadomość |
batterfly
Bywalec
|
Wysłany: 18 Kwiecień 2009, 10:19 Problem z pamiecia w programie
|
|
|
Hey, mam taki problem z ktorym nie moge sie uporac. Podczas gdy zapisuje cdr na tifa wyskakuje mi ciekawy komunikat ze nie ma wystarczajacej pamieci na wykonanie tej operacji
Ustawilem w Corelu czerpanie zasobow ram na 95 % z 3 GB, pomimo tego sam plik zajmuje malo a mam problem przy skonwertowaniu. Zastanawiam sie nad wymiana karty graficznej bo jest ona najslabszyb ogniwem w komputerze pracuje na kosciach pamieci 256 ddr2. Przeznaczona przestrzen Corela jest duza na dysku
W czym jest problem zatem ?
Czy jest mozliwe zaradzenie bez zmiany karty graficznej ? bo obawiam sie ze wymienie ja na nowa i bedzie ten sam problem. |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2009, 09:58
|
|
|
Podejrzewam, że chodzi o brak miejsca na dysku. Tif zajmuje sporo miejsca. Np. cmykowy tif rozmiaru A4 o rozdzielczości 300 dpi zajmuje 32 MB. Jeśli Twoja praca jest większa, to - jak sam widzisz - miejsce zajmowane przez tifa będzie odpowiednio większe. Jeśli zapisujesz pracę na dysku C, to musisz uwzględnić rozmiar swapa (pagefile) i rozmiar hiberfile - u mnie mają po przeszło 2 GB. A program pokazujący miejsce dostępne na dysku może tego nie uwzględniać.
I tyle. |
|
|
|
|
batterfly
Bywalec
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2009, 11:17
|
|
|
obecnie mam 40 GB na tej partycji na ktorej jest Corel. Wiec nie borykam sie z tym problemem ale dzieki za uwage , chyba ze Corelowi trzeba gdzies udroznic ta fukcje korzystania z wiekszej ilosci zasobow niz ma wpisane. |
|
|
|
|
Joanna Suska
Praktyk jska
Pomogła: 16 razy Wiek: 47 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 92 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2009, 11:21
|
|
|
pewnie nie rozwiaze to problemu do konca, ale moze sprobuj wygenerowac z corela pdf-a, a potem tego pdf-a w photoshopie otworzyc i zapisac jako tiff... |
|
|
|
|
batterfly
Bywalec
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2009, 15:13
|
|
|
Jestem ciekaw czy mi sie to tylko zdarza, bo przyznam sie troche zaniedbalem system moze wina tego. Niechcialbym zapisywac tego w photoshopie bo nie mam licencji na niego a moj projekt leci do firmy a mianowicie do gazety |
|
|
|
|
1cm
Profesjonalista
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2009, 09:43
|
|
|
Nie napisałeś nic o rozmiarze i parametrach. Może tu jakiś błąd.
pzdr. |
|
|
|
|
|