|
Kąty rastra |
| Autor |
Wiadomość |
Karolina
Doradca Karolina

Pomogła: 3 razy Wiek: 48 Dołączyła: 29 Wrz 2007 Posty: 105 Skąd: łódź
|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 11:25 Kąty rastra
|
|
|
Jak ustawić prawidłowo kąt rastra dodatkowego koloru. Tzn. mam w pliku 5 kolorów: 4 podstawowe CMYK i jeden pantonowski. I chcąc wypuścić ps-a, komputer mnie informuje, że:
"dwa lub więcej wyciągów barwnych zostanie wydrukowanych z tym samym kątem rastra, może to spowodować powstanie mory lub innych niepożądanych efektów."Wiem,że chodzi tu o kąt pantona. A kąty są takie:
cyan-15
magenta-75
yelow-0
kontur-45
panton-45
A pytanie jest:jaki kąt dać pantonowi?Czy to zależy indywidualnie od każdej pracy?
Pozdrawiam
Karolina |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 12:36
|
|
|
bo Corel dla wszystkich pantonow daje automatycznie ten sam kat, jesli nie ma w druku apli 100% lub kolory nie nakladaja sie na siebie tworzac kolejny to nie ma to znaczenia bo mora nie powstanie, 30 - 60 st. to zalecane odstepy miedzy kolorami.
ale katy mozesz zlecic do ustawienia w naswietlarni badz skonsultowac z drukarzem. |
|
|
|
 |
moskit
Praktyk

Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 17 Lipiec 2008, 08:54
|
|
|
| Kąty rastra są po to żeby wysrastrowane kanały nakładające się na siebie (czyli np. CMYK) stworzyły tzw. rozetkę. Jeżeli ten pantone nie nadrukowuje się na żadnym innym wyrastrowanym kolorze (a tak zapewne jest) to jego kąt nie znaczenia (Mora powstanie tylko w przypadku złych kątów kilku nałożonych na siebie wyrastrowanych kanałów). Podobno kąt 45 st. jest najlepiej odbierany przez oko więc taki można ustawić. |
|
|
|
 |
|
|