|
Nadrukowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Karolina
Doradca Karolina

Pomogła: 3 razy Wiek: 48 Dołączyła: 29 Wrz 2007 Posty: 105 Skąd: łódź
|
Wysłany: 14 Lipiec 2008, 19:25 Nadrukowanie
|
|
|
Witam
Mam takie zapytanko odnośnie tego zamieszczonego rysunku. Tu jest on bardzo uproszczony, a tak naprawdę to jest bardziej skomplikowany( z przejściami, rastrami,...).Ale chodzi mi o konkretny element - tą magentową flagę. Czy da się zrobić tak, żeby na żółtym prostokącie była nadrukowana a na niebieskim żeby było pod nią wybrane? Nie pytajcie dlaczego tak ma być, bo to strasznie skomplikowane. Nie mam już pomysłów jak to rozwikłać, może ktoś coś podpowie.
Pozdrawiam
Karolina
nadruk gif.gif
|
Pobierz Plik ściągnięto 328 raz(y) 20.99 KB |
|
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14 Lipiec 2008, 19:41
|
|
|
Nie rozumiem na czym polega problem? Na tym że nie wiesz czy da się to tak wydrukować , czy nie wiesz jak to wybrać..
Jeżeli o ten efekt chodzi to kopiuj strzałkę, powiększ ją lub dodaj kontur i przytnij żółty.
Pozdr |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 14 Lipiec 2008, 20:32
|
|
|
Chodzi mi o to,że jak drukarz będzie to drukował, to musi nadrukować magente na żółtym, a pod cyanem musi mieć wybrane.
A z Twojego załącznika wychodzi pod żółtym białe pole.
Jeszcze raz wyjaśniam o co mi chodzi:
magentowa flaga ma być nadrukowana na żółtym(czyli w podglądzie wydruku w żółtym kolorze nie może być wycięcia białego) a na cyanie ma być pod nią wybrane(czyli w podglądzie wydruku musi być tam białe wycięcie).
Jak mam np.czarny tekst na jakimś tle to zazwyczaj robie ten tekst nadrukowany,żeby drukarzowi "nie świeciło" jak się nie wpasuje.
I tutaj koniecznie ten kawałek flagi też musi być nadrukowany, ale tylko na żółtym. Bo tło będzie żółte(jakiś panton), flaga czerwona(jakiś panton), i w połączeniu wyjdzie też jakiś czerwony (przynajmniej drukarz powiedział,że tak to będzie drukował,a to jego zlecenie więc muszę mu tak to przygotować jak chce), ale jak czerwona flaga wejdzie na ten niebieski prostokąt to już kolor się zmieni na jakiś fiolet...a tak nie może być.
Już chyba bardziej nie mogę tego wytłumaczyć.
Pozdrawiam
Karolina |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 14 Lipiec 2008, 22:07
|
|
|
skoro sa 3 pola i na zoltym ma byc naddrukowany kolor magenta a na cyjanie nie to mozna przeciez obrysowac te flage na obszarze koloru niebieskiego zamknac figure ustawic kolor wypenienia na bialy i ustawic nad cyjanem a pod magenta. a na magente dac naddruk wowczas magenta w polu zoltym bedzie naddrukowana na zolty a na niebieskim nie bo bedzie miala kolor bialy pod soba.
Nie wiem tez jaki to jest rysunek dokladnie ale mozna tez recznie ustawic naddruk ustawiajac kolor w procentach na polowie rysunku - symulujacy naddruk.
Mozna tez uzyc soczewek co nie zawsze jest bezpieczne tam tez jest mozliwosc krycia koloru
Jest tez inna mozliwosc zabawa na mapach bitowych w trybie wielokanalowym.
pozdr. |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 14 Lipiec 2008, 22:59
|
|
|
No właśnie,wszystko by było pięknie gdyby ta flaga była samą magentą. Ale nie jest, i tu chyba powstaje mój problem. Bo jak stosuje naddruk na prostokącie tylko z czystą magentą to jest wszystko pięknie, ale do tej mojej flagi coś nie chce...
Załączam plik,może się komuś to uda...
flaga.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 261 raz(y) 6.4 KB |
|
|
|
|
 |
JarekDRAW

|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 07:52
|
|
|
Witam, no to wszystko jasne masz pliczek w załączniku. Wykorzystałem Twoją flagę, kopiowałem, spawałem ją następnie przyciąłem i utworzyłem z niej podbicie.
pozdrawiam
flaga2.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 272 raz(y) 7.12 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 08:23
|
|
|
no wlasnie nie wiem czemu piszesz ze na fladze to nie dziala, Jarek wrzucil plik ktory wlasnie ma to podbicie z bieli o ktorym pisalem i wyglada ok..na separacjach jest wybrane na niebieskim. Podgladnij sobie separacje tylko nie w Corelu na podgladzie wydruku tylko w acrobacie albo gsview.
Potem mozesz to jeszcze sprawdzic nakladajac separacje na siebie przypisujac im wlasciwy kolor w kanalach.
pozdr |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 09:07
|
|
|
Witam
No faktycznie w podglądzie wydruku GS wygląda to dobrze, ale w podglądzie w Corelu wygląda inaczej.
Dzięki chłopaki, namęczyliście się, żeby mi to wytłumaczyć.
Pozdrawiam
Karolina |
|
|
|
 |
JarekDRAW

|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 10:02
|
|
|
| Karolina napisał/a: | Dzięki chłopaki, namęczyliście się, żeby mi to wytłumaczyć.
Pozdrawiam |
Nie ma sprawy, po to jest to forum
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 19:12
|
|
|
te 2 paski cieniowane tez beda naddrukowane na te magente bo ustawiony maja naddruk...ale to pewnie tak ma byc...nie ma wybrania tak jak na niebieskim.
ponizej wersja z tym naddrukiem paskow i bez
flagi.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 614 raz(y) 195.01 KB |
|
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 20:14
|
|
|
O.K.Dzięki, praca już poszła do naświetlarni, zobaczymy co z tego wyjdzie... Tam jeszcze był piąty kolor w tej pracy i wogóle to nie wiem co z tego wyjdzie, ale to się okaże w druku. I jeszcze do tego wszystkiego klient zażyczył sobie żeby był użyty raster stochastyczny, mieliście styczność z czymś takim? Podobno w naświetlarni mogą ze zwykłego rastra zamienić na taki. Zobaczymy co mu z tego wyjdzie...
Dzięki jeszcze raz
Pozdrawiam
Karolina |
|
|
|
 |
JarekDRAW

|
Wysłany: 18 Lipiec 2008, 09:36
|
|
|
Dodam jeszcze że w moim pliku podbiłem tą flagę białym, a następnie żółtym przez to flaga ma jednolity kolor.
pozdrawiam
flaga2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 314 raz(y) 12.33 KB |
|
|
|
|
 |
|
|