|
GIFy bez tła w Corel x3. |
| Autor |
Wiadomość |
Paxsoniusz
Początkujący

|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 11:30 GIFy bez tła w Corel x3.
|
|
|
Witajcie!
Mam problem, z Corelem x3. Wcześniej pracowałem na Corel 9 i proces eksportu do GIFu bez tła przebiegał bez problemu. Teraz w x3 funkcję mam ta chyba wyłączoną (funkcja "przeźroczyste tło" jest szara - nieaktywna). Czy macie na to jakąś radę, bo co jak co, ale Corel chyba powinien mieć możliwość eksportu tego typu grafiki.
Będę wdzięczny za pomoc |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 11:41
|
|
|
Witam, no i ma, pod warunkiem że nie jest to trial lub wersja promocyjna (okrojona0 czyli zakupiona np. ze skanerem za nie wielka cenę.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Paxsoniusz
Początkujący

|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 12:30
|
|
|
| Corela kupiłem w pudełku, normalnie w sklepie - myślałem, że mam full wersję. Jak w takim razie mam dokupić jakiś update czy coś w tym rodzaju, żebym miał wszystkie funkcje aktywne? Ewentualnie proszę o informację, jak mam sprawdzić jaką mam wersję - może mnie oszukano... |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 30 Czerwiec 2008, 13:04
|
|
|
a moze cos przy eksporcie zle robisz
sproboj w 2 gim okienku ktore sie pojawia przy eksporcie (tam gdzie jest podglad zaznaczyc kolor obrazka a potem pipeta kliknac na obszar ktory ma byc niewidoczny zpewne domyslnie bedzie bialy powinienes dostac szachownice - oznaczajaca brak tla.) i podglad musi byc wlaczony.
sprawdz jeszcze z pod Photo Painta czy dziala eksport do gif.
Jesli faktycznie cos z wersja jest nie tak to dzwon do pomocy tech. corela
tel. (071) 3477279 – w dni robocze w godz. 9-16
Licencje sprawdz tez... |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 56 Skąd: Polska
|
Wysłany: 6 Lipiec 2008, 10:18 tez mam ten problem
|
|
|
witam,
mam dokladnie ten sam problem, ale problem na 100% nie tkwi w legalnosci oprogramowania, bo np pngi exportuje i jest okienko "przezroczyste tlo" aktywne i faktycznie exportowane pngi sa przezroczyste ale juz probowalem exportowac przezroczyste gify w pracy na wersji 12 i u siebie na 14 ale lipa :/ dalej sie nie da, probowalem przestawiac te ustawienia milion razy i nic nie pomaga :/
prosze o pomoc bo bardzo tego potrzebuje |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 6 Lipiec 2008, 19:49
|
|
|
na 12 u mnie dziala i mozna zrobic gifa bez tla, np. tak jak wyzej opisalem.
pozdr. |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

|
Wysłany: 6 Lipiec 2008, 20:36 to nie jest to
|
|
|
hej wawel,
sluchaj to co napisales to dziala, ale to nie jest przezroczystosc ktora sie chce osiagnac exportujac grafike do gifa, to co opisales dziala jak różdzka - zaznaczysz kolor i obszar, ktory ten kolor zajmuje robi sie przezroczysty, efekt jest taki ze jak chcesz wyeksportowac emotke ktora ma ksztaut koła i przeroczyste oczy to wybierasz: albo przezroczyste jedno oko i kwadratowy rysunek buzki, albo okragla buzke z nieprzezroczystymi oczami, kumasz?
to nie jest rozwiazanie. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 6 Lipiec 2008, 22:11
|
|
|
... nie ma tam ograniczenia do jednego ksztaltu tylko do koloru. Jak oczy sa biale i tlo biale to wszystko co jest biale jest bez koloru w gifie. Mozna tez uzyc innego koloru....jak proj. tego wymaga....
a np. w Photo Paint mozna tez uzyc maski na podstawie ktorej bedzie przezroczystosc...ale maski zdef. na podst. koloru rowniez.
pozdr. |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

|
Wysłany: 7 Lipiec 2008, 09:12
|
|
|
hm.. no mozliwe ze dziala do calego koloru na obrazku, ale to jeszcze gorzej bo jak chce zeby biale oczy byly przezroczyste a biale ząbki już nie to sie nie da.
poryte to jest, corel to nie paint zeby takie cyrki odwalac. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 7 Lipiec 2008, 09:22
|
|
|
wybierasz kolor ktorego nie ma w projekcie i uzywasz go do okreslenia obszarow przezroczystosci....a skoro oczy i tak beda pozbawione kolorow to nie ma znaczenia jakim kolorem je zrobisz w proj....
pozdr. |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

|
Wysłany: 7 Lipiec 2008, 09:40
|
|
|
a jesli mam gotowa mape bitowa w ktorej maja byc nienaruszone kolory?
to nie ja sie mam dostosowywac do programu tylko program opwininen byc dostosowany do oczekiwan uzytkownika i tak jak napisalem wczesniej, mysle ze corel to nie paint zeby takie cyrki odwalał z przezroczystoscia, i kosztuje tez troche wiecej niz paint wiec mozna tego od niego oczekiwac, nie uwazasz? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 7 Lipiec 2008, 18:43
|
|
|
| i tak ingerujesz w mape bitowa zeby ustawic jakis obszar jako przezroczysty, niezaleznie czy to bedzie Ps czy PP (o ile nie masz juz usunietego tla)...a w Draw jesli masz mape bitowa z przezroczystosciami to juz nie musisz z nia nic robic... |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

|
Wysłany: 8 Lipiec 2008, 00:29
|
|
|
| no ale o tym wlasnie ciagle mowimy, ze nie da sie wyeksportowac rpezroczystego gifa, i nie wazne czy mam w corelu zaimrportowana przezroczysta mape bitowa czy sobie ja dopiero utworze - poprostu ta przezroczystosc ktora byla przed importem, albo ktora powinna sie zrobic po przeksztauceniu w map. bit. nie dziala. jak sobie zaimportuje do corela przezroczystego gifa to juz go jako przezroczystego nie wykesportuje. tak samo z np napisem, jak mam kolorowy napis i przeksztauce w mape bitowa, to oczywiscie do edycji - w photo paincie- otwiera sie z przezroczystoscia, i po skopiowaniu nawet w photoshopie jest przezroczysty, ale przy zapisie do gifa robi sie biale tlo, inaczej jest z pngami, jesli sie ustawi na kolor 16 bitowy to jest ok. ale gify za *uja nie chca pojsc :/ |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Lipiec 2008, 00:57
|
|
|
TUjest co nie co o GIF.
Zresztą wystarczy wpisać w "SZUKAJ" GIF, było o tym dziesiątki razy.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 8 Lipiec 2008, 07:08
|
|
|
Jak pod taka mape bitowa wrzucisza prostokat w kolorze ktorego nie ma w proj to potem mozna to wymaskowac na etapie eksportu wskazujac ten kolor jako kolor przezroczysty,
mozna pracowac na mapach bitowych w PP (na pewno lepszy jest do tego niz Draw i tam uzyc albo maski o ktorej pisalem wczeesniej. W tym linku wyzej to nawet jest opisane, albo tez uzyc jakiegos koloru do wymaskowania (mozna go nalozyc na warstwie jeli nie chcemy ingerowac w kolory) a potem tak samo jak w Draw zaznaczyc przy eksporcie.
Z Draw tez mozna wyciagnac mape bitowa bez tla w innym formacie niz gif, np w cpt i uzyc nawet 8 bitowego- (jak w gif) koloru zeby juz nie mieszac w modelach i potem w PP, czy PS zapisac bez tla do gifa. Natomiast jesli masz Ps-a to tam juz nie musisz nic maskowac, wystarczy tlo skasowac.
pozdr. |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 11:12 problem nie rozwiazany
|
|
|
godzine juz exportuje przezroczystego gifa z corela i ten kochany program ciagle robi mnie w *uja. nie dziala to z podlozeniem pod obiekt innego obiektu z kolorem ktory potem ma byc przezroczysty. to jest chore zeby taki program robil takie problemy z zwyklym exportem gifa.
zadanie dla cudotwórcy:
z flagi nr 1 zrob flage bez tla (mi wychodzi tak jak na nr 2)
1:
2
http://img66.imageshack.u...sdfsssssbm1.jpg
http://img233.imageshack....990/qwedjd7.gif |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 11:20
|
|
|
nie otwiera mi sie ten pierwszy plik...wiec nic nie zrobie z tym
zrob tak otworz drawa i photo painta
w draw zaznacz plik i skopiuj go do schowka w photo paint wybierz opcje wklej ze schowka zaznacz opcje zeby weszlo to bez tla, a potem utworz maske z obiektu, zawez ja i dalej juz tak jak bylo opisane czyli eksport z uzyciem maski...do gifa.
pozdr. |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 11:29
|
|
|
w photopaincie sie nie da wyeksportowac jako przezroczysty bo zaraz po wybraniu rozszerzenia wyswietla okienko "obiekty zostana zcalone z tlem" i potem juz nigdzie nie pisze o przezroczystosci :/
nie bez powodu napisalem ze to zadanie dla "cudotworcy" |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 11:31
|
|
|
| photopaint pamieta maske z kanalem maskujacym i na jej podstawie tworzy plik nic wiecej tu nie trzeba...i to czy plik jest splaszczony czy nie nie ma znaczenia |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 11:43
|
|
|
sie chyba Panie wawel nie rozumiemy:)
po zatwierdzeniu lokalizacji i typu pliku do zapisu automatycznie mi wywala okienko ze zostanie splaszczony, czyli niszczy cala przezroczystosc. a w nast. okienku nie ma nawet slowa o przezroczystosci, nie mowiac juz o tym zeby mozna sobie wybrac jak owa ma byc wygenerowana. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 12:36
|
|
|
trzeba wybrac opcje maskowania w oknie eksportu nie na podstawie koloru tylko maski a to ze to jest splaszczone to nie ma znaczenia
a draw tez mozna w zalaczniku plik z drawa
Rysflaga2.gif
|
Pobierz Plik ściągnięto 968 raz(y) 9.78 KB |
|
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 14:21
|
|
|
a moze masz corela w 9 ? bo ja pamietam ze na 9 tez nie bylo zadnych problemow.
widze ze musze jeszcze raz powtorzyc to co napisalem wczesniej, ze nie moge ustawic przezroczystosci na maske, poniewaz nie ma takiej opcji. na dowod przesylam wszysktie okienka jakie mi szanowny korel raczy pokazac przed wku*wieniem mnie kolejny raz exportujac na swoj kochany sposob gifa.
[img]http://img55.imageshack.us/img55/4812/60762050xx6.jpg[/img |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 10 Lipiec 2008, 16:14
|
|
|
szkoda nerw, jak nie jestes zadowolony z dzialania tej funkcji to uzyj innego programu sa darmowe programy do robienia gifow, np gimp, ktory moze otworzyc pliki psd czyli bez tla i wyeksportowac do gif.
W jednym z postow wspomniales cos o photoshopie, jesli masz ten program to w nim to zrob, tam tez mozesz otworzyc psd, jesli juz chcesz wyciagac to z draw.
Natomiast co do problemu i gifa w PP oraz maski to w kolejnym okienku po zatwierdzeniu przeksztalcenia do 8 bitowej palety ( - mozna to tez zrobic wczesniej z poziomu edycji programu a nie eksportu) zobaczysz kolejne okienko i tam pod warunkiem ze masz zalozona maske na obiekt (zaklada sie ja skrotem ctrl M) zobaczysz dostepna opcje maskowania gifa -
ponizej przyklad. Zaznaczylem na palecie kanalow, maske i w oknie eksportu.
a ten plik ktory wrzucilem wczeniej byl spod 12 i z CorelDRAW...czyli tez sie dalo.
pozdr
screen.gif
|
Pobierz Plik ściągnięto 412 raz(y) 22.8 KB |
|
|
|
|
 |
moskit
Praktyk

Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 21 Lipiec 2008, 08:04
|
|
|
| Opcja "Masked area" jest nieaktywna także gdy przy eksporcie mamy zaznaczone "Selected only". |
|
|
|
 |
|
|