Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Płomienie
Autor Wiadomość
Robis 
Początkujący

Wysłany: 20 Lipiec 2008, 11:46   Płomienie

Jestem początkujący i już jakiś czas próbuję stworzyć efekt płomienia. Próbuję na różne sposoby (np. krzywymi beziera) ale wychodzą okropne ehh. Nie potrafię stworzyć takiego kształtu. Chciałbym zrobić np. takie coś na wzór loga corela 12, jaki ukazuje się przy uruchamianiu tego programu - ołówek w kółku za którym ciągną się takie niby płomienie. Na dodatek wokół tych płomieni widać białą poświatę (tego efektu też nie mogę wykombinować). Jest tu może ktoś kto mi podpowie jak zrobić płomienie?PLIS

JarekDRAW 

Wysłany: 20 Lipiec 2008, 14:12   

Witam, jak brak Tobie wyobraźni do rysowania to importuj zdjęcie z ogniami i obrysuj je za pomocą krzywych beziera, następnie użyj narzędzia F10 w celu wyrównania i dopracowania tego co już narysowałeś pamiętaj żeby krzywą zamknąć .
Poświatę możesz zrobić na 2 sposoby.
1. To zadaj cień w kolorze białym.
2. Osobiście wolę ten : Kopiuj narysowane płomienie zadaj im kontur F12 biały na powiecmy o,7 przekształć w bitmapę następnie mapy bitowe/rozmywanie/rozmywanie gaussowski na nie mniej niż 6,0 zresztą to już kwestia własnego uznania.

pozdrawiam

Robis 
Początkujący

Wysłany: 20 Lipiec 2008, 15:26   

Bardzo dziękuję za pomoc. Myślę że teraz poradzę z płomieniami. Wielkie dzięki też za wyjaśnienie jak zrobić poświatę :) Super wychodzi!DZIĘKI!!

marcinfree 
Początkujący

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 01:46   

Witam, jestem tutaj nowy.. ale ponaglam pytanie jak zrobić płomienie? w Corelu nie siedzę od dawna :-> a właściwie od wczoraj ;-) coś już poznałem.. ale za ch.ol.erke nie mogę zrobić płomieni :oops: może mi ktoś to wytłumaczyć jak to się mówi : "jak krowie na robie" :lol: z góry wielkie dzięki ;-)

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 25 Lipiec 2008, 02:53   

kilka tutoriali:

http://www.tutorialhero.c...oreldraw_x3.php

http://www.advancedartist...kullflames.html

marcinfree 
Początkujący

Wysłany: 25 Lipiec 2008, 14:18   

bo chodzi mi dokładniej o to żeby zrobić reklamę.. suplementu wektorową.. mam na myśli coś takiego..

może ktoś pomóc.. ?? :-?

tylko żeby pod to jeszcze jakieś efektowne płomienie podłożyć..

Odpowiedz do tematu