Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dublujące się kolory
Autor Wiadomość
moskit 
Praktyk

Wysłany: 14 Sierpień 2008, 13:23   Dublujące się kolory

Cześć.
Jest taka historia ;)
Mam w photoshopie przygotowaną bitmapę w cmyk'u + 459 C. Importuje to do Corela x3 i ten zbój widzi co prawda ten element w pantonie ale na separacjach w podglądzie wydruku resztę elementów stworzonych w Corelu (krzywe) z tym samym wypełnieniem widzi jako osobny kolor. Rozumiałbym gdyby palety były inne np C i CV ale te są takie same. Jest to oczywiście problem :/
Gdzie szukać rozwiązania?

dwa te same kolory.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 484 raz(y) 34.47 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 14 Sierpień 2008, 14:34   

1. wazne zeby zgadzaly sie wielkosci liter w nazwie koloru (kiedys byl np. problem jesli programy mialy 2 rozne wersje jezykowe)
2. plik w ps powinien byc nie jako wielokanalowy tylko z cmyk plus te kolory dodatkowe czyli dodany kanal w palecie
3. plik zapisany jako dcs2 (w opcjach np. plik pojedynczy kompozytowy kolorowy)
4 i powinno byc ok, przynajmniej na corel 12 i ps cs3 to chodzi i nie dubluje kolorow.
5 oczywiscie w corelu jest tylko podglad tego ale juz na rozseparowanych kolorach bedzie ok.
import map bitowych cmykowych - (psd) plus kolor dodatkowy w corelu 12 jeszcze nie chodzil ale ponoc w x3 to poprawili :-)

moskit 
Praktyk

Wysłany: 18 Sierpień 2008, 07:28   

Wiem że poprawili ale tu mi się dubluje niestety.
To jest w trybie cmyk.
A z tym DCS to jak mam tłumaczyć się: "że później będzie to ładnie wyglądać a teraz wygląda jak twarz Frankensteina?!" Jak do akceptacji przesłać?? Masakra :/

moskit 
Praktyk

Wysłany: 18 Sierpień 2008, 12:50   

Zrobiłem to samo z pod photoshopa 7.0 pl i wszystko jest w porządku.
Teraz nie wiem czy to wina photoshop cs3 czy wersji językowej (bo cs3 było eng).

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 18 Sierpień 2008, 20:39   

Raczej to nie jest zwiazane z roznica w wersja jezykowych to co wyzej napisalem dot. DCS i starszych wersji oprogr. bylo bodaj cos takiego w samym cmyk przy wielokanalowym pliku byly 2 kolory magenta z wersji ang, i purpura z pol. itd. No i byl tez problem bo jeden program mial pantone 231 C a drugi PANTONE 231 C i trzeba bylo recznie zmienic wielkosci liter.
DCS-a nie koniecznie trzeba wysylac klientowi jesli akceptacja nie jest z wydruku prob.
DCSa mozna wrzucic dopiero na etapie przygotowania do druku co jesli takich map bitowych w proj jest wiecej moze wdluzyc czas przygotowania. Wczesniej natomiast uzyc psd.
Ale skoro w X3 jakos to juz dziala to od dcs mozna odejsc, bo juz wtedy z pewnoscia to uprosci sprawe.
Byc moze zreszta w Photo Paint X3 mozna juz to ustawic jak trzeba i plik wejdzie np jako cpt z kanalem dodatkowym i nie pojawi sie dublowanie, ale to trzeba by sprawdzic na X3 A pisze o tym bo nie kazdy kto tu zagladnie bedzie mial ps-a i to w wersji starszej...wiec mozna sprobowac, Np z PP 12 wchodzi albo z knalem maskujacym (mimo zmiany na konkretny kolor), albo 5 map bitowych w skali szarosci w zaleznosci od ustawien czyli nie tak jak trzeba.
Natomiast tez nie jestem pewny czy wina bedzie po stronie cs3 nie wiem kiedy wchodzily na rynek X3 i cs3 ale byc moze ta funkcja byla w Corelu dostosowana do starszej wersji ps-a

moskit 
Praktyk

Wysłany: 19 Sierpień 2008, 07:40   

W każdym razie połączenie Photoshop 7 i Corel x3 działa pięknie. Mówię o formacie psd importowanym do Corela. Corel nawet widzi przezroczystość która w Photoshopie jest zrobiona jako kanał Alfa (można pod spodem trzymać inne kolory nawet dodatkowe).

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 28 Sierpień 2008, 17:41   

Nie mam X3 dlatego dopytam rozszezajac temat czy w kompozytowych plikach pdf z Corela ver. X3 te dodatkowe kolory na mapach bitowych (czyli cmyk plus jakies pantone) sa poprawnie wyswietlane i obslugiwane?

moskit 
Praktyk

Wysłany: 2 Wrzesień 2008, 08:31   

W kompozytowym pdf'ie zachowują się wszytkie kolory. Są widoczne np. dwa te same czerwone (pytanie ile płyt sie z tego zrobi??). Ale tworzenia pdf do druku z opcji "Publikuj jako pdf" nie polecam bo Corel potrafi tam niekiedy namieszać.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Wrzesień 2008, 09:06   

dzieki za info...jednak poniewaz temat jest ciekawy to jeszcze cos dopisze.
Jak to sie zachowa przy rozbarwianiu i ile bedzie plyt to mozna zapewne sprawdzic pelnym Acrobatem jak ktos posiada. Ewent. wrzucic to do corela (import pdf) i zobaczyc jak sie to rozbarwia. No jeszcze pozostaje rip...pewniejszy sposob niz corel.
Natomiast nie jestem pewny czy jesli zrobimy tego pdfa kompozytowego przez prn, czy ps i nast. destylacja czy zachowa te dodatkowe kolory na tych mapach bitowych wydaje mi sie ze moze ten pdf robiony z corel akurat w tym wypadku bedzie bezpieczniejszy ale to juz zgaduje....bo nie mam jak tego sprawdzic.
Brakuje na CD 12 wlasnie obslugi kanalow dodatkowych laczonych z cmykiem. A to sie przydaje bo co prawda mozna tez dcs lub cos tam recznie robic na osobnych warstwach ale to trwa...
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu