|
SP do X4 info |
| Autor |
Wiadomość |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 17:35 SP do X4 info
|
|
|
wrzucam link moze dla kogos prac. na X4 to bedzie cenna informacja, rozwiazany jest juz np. problem o ktorym kiedys bylo na grupie czyli info o rozdzielczosci na pasku stanu. itp.
http://www.corel.com/cont...1Readme_PL.html
pozdr. |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 21:05
|
|
|
nareszcie :) chociaż nie wszystko działa np ten bardzo wkurzający błąd:
Przy eksportowaniu map bitowych, dzięki zmianom w procesie wygładzania krawędzi
podczas eksportu nie występuje już uzupełnianie map bitowych i wygładzanie krawędzi prostych linii.
u mnie ciągle dodaje ten 1px na około bitmap i trzeba kadrować :( a jak u was?
jest teczka podręczna
Rozdzielczość zaznaczonej mapy bitowej jest teraz wyświetlana na pasku stanu. - można było to naprawić za pomocą makro ale dobrze że dodali z powrotem tą funkcję
Usunięte końcówki są teraz usuwane z okna dokowanego Ustawienia pędzla, co pozwala na łatwiejsze zarządzanie końcówkami. - w końcu, teraz wczytując nowe końcówki z pliku są one odrazu wyświetlane na liście
Drukowanie wyciągów barwnych w programie Corel PHOTO-PAINT nie powoduje już tworzenia niepotrzebnych pustych płyt. - ktoś ostatnio tu na forum miał chyba z tym problem
Importowanie plików PDF: Gdy tekst jest importowany jako krzywe i czcionka tekstu nie jest dostępna na komputerze, krzywe są tworzone przy wykorzystaniu czcionek osadzonych w pliku PDF; - działa przedtem nawet po zaznaczeniu importuj jako krzywe importowało krzaczki :/ |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 1 Wrzesień 2008, 17:20
|
|
|
| Cytat: | Przy eksportowaniu map bitowych, dzięki zmianom w procesie wygładzania krawędzi
podczas eksportu nie występuje już uzupełnianie map bitowych i wygładzanie krawędzi prostych linii.
u mnie ciągle dodaje ten 1px na około bitmap i trzeba kadrować :( a jak u was? |
u mnie podobnie. Regularnie o tej przypadłości zapominam, a drażni mniej jak diabli.
| Cytat: | Importowanie plików PDF: Gdy tekst jest importowany jako krzywe i czcionka tekstu nie jest dostępna na komputerze, krzywe są tworzone przy wykorzystaniu czcionek osadzonych w pliku PDF; - działa przedtem nawet po zaznaczeniu importuj jako krzywe importowało krzaczki :/ |
Ta poprawka bardzo mnie ucieszyła :)
pzdr. |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 1 Wrzesień 2008, 17:32
|
|
|
| ale dalej nie naprawili tworzenie cienia obiektom, które znajdują się nad obiektem z kadrowaniem :( dalej wychodzi cień o kształcie prostokąta a nie kształcie danego obiektu |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2 Wrzesień 2008, 21:58
|
|
|
| ten 1 piksel to jakaś parodia jest, heh.. to już Paint Shop Pro o wiele lepiej się sprawdza z punktu widzenia webmasteringu... w ogóle totalnie przeciwko webmasterom ten cały Corel ciągle jest tworzony... tak samo heksowych palet nie ma i nie mam tu na myśli tej parodii z "web safe colors".. nie da się (a może ja nie wiem) wprowadzać heksowych niestandardowych kolorów... paroodia.. heh.. chyba olali i doszli do wniosku, że z PS-em nie wygrają - niestety! |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

|
Wysłany: 2 Wrzesień 2008, 23:32
|
|
|
a co to jest program do webmasteringu? ;)
ta "heksowa paleta" to zwykła paleta rgb tylko składowe opisane szesnastkowo.
0 to 00
255 to FF
Oczywiście w Corelu tez ten system występuje. Łatwiej to obsługiwać w photo-paint, bo przecież to jest program corela do rastrów i konkurencja między innymi dla Photo Shop.
Dlatego nic nie olali, a Draw to kapitalne narzędzie. Może nie dla "webmasterów" ;) Niebawem pewnie na stronach www svg będzie standardem więc wektory opanują świat przeglądarek ;)
pzdr. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 3 Wrzesień 2008, 09:16
|
|
|
jako uzupelnienie tematu palet i kolorow dorzuce link
www.colorcombo.com/bghex.html
Pakiet Corel ma i Draw i Photo Paint i RAVE (animacje) wiec uzywajac wszystkich tych programow mozna tez robic grafike na www. Kod w html - tez mozna z nich wygenerowac ale juz byl taki post o tym na ile on jest poprawny, wiec nie bede juz dopisywal. W samym PP mozna dodac efekty przejsc - rollover, linki, podzielic na segmenty grafike, w RAVE zrobic animacje i proste akcje do zdarzen. Dolozyc dzwiek. Mozna tam tez zrobic nawet czołowki do filmu....no to tyle reklamy pakietu
Co do 1 px w DRAW to tylko 1 px i chyba mozna z tym zyc choc akurat w wypadku www to moze komus to przeszkadzac bardziej. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 15 Wrzesień 2008, 18:15
|
|
|
1cm wprowadź mi w Corelu albo Photo-Paincie kolor np. #FF5F29
w Paint Shop Pro - od zawsze dało radę.. w Corelowskich programach było tylko "web safe"
chyba, że masz na to pomysł - chętnie się nauczę...
nie, Corel olewa webmasterów i basta.. do tego ten jeden piksel "na chama"...
wawel.. bez jaj.. czy naprawdę Corel jest aż tak zacofany, że muszę sobie "tłumaczyć" kolory? : ) mam color schemera, także spoko.. ale i tak nie potrafię wprowadzić koloru nie-safe (patrz wyżej).. umiecie Wy?
to strasznie smuci, że ktoś na tym forum pyta o pierdołę, którą w PS robi w 10 sekund, a w Corelu trzeba rysować jakieś kółka, coś wycinać, potem coś sklejać i dopiero potem jakiś gradient gdzieś tam cośtam dorabiać, cień rzucać i dopiero wychodzi "podobnie" a i tak nie aż tak profesjonalnie, bo brakuje takiego "profesjonalnego" wykończenia grafice, ja to określam mianem "czegoś takiego, co sprawia, że jest ona smooth"... heh |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 15 Wrzesień 2008, 21:18
|
|
|
O to chodziło! YEAH!
EDIT:
szkoda, że tamto makro jest płatne, choć niewiele.. po 1ym kupię chyba : )
ale ten DrawColorHelper jest dobry też!
dzięki heh |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

|
Wysłany: 16 Wrzesień 2008, 00:37
|
|
|
Sponsi ja Ci napisałem najprościej jak się da jak w corelu wprowadzić kolor np. #FF5F29.
Nie wiem z czym możesz mieć kłopot.
Piszesz, że Cię coś tam smuci i czegoś profesjonalnego Ci brakuje :) To jest śmieszne, bo odnoszę wrażenie, że narzekasz na narzędzie którego nie znasz i nie rozumiesz jego zastosowania. To tak jakbyś zupę jadł widelcem i zrzędził, że Ci ścieka ;) Bardziej pasuje Ci PhotoShop czy tam coś innego - luzik. Nikt tu nie twierdzi, że Corel jest naj do wszystkiego.
Zwyczajnie spróbuj w PS przygotować projekt do cięcia na ploterze, do grawerowania, na sito, albo złóż choćby gazetkę szkolną :) wtedy ocenisz który program jest lepszy do czego.
pzdr. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 16 Wrzesień 2008, 12:17
|
|
|
1cm nie.. nie napisałeś, napisałeś, że heksowa paleta to zwykła paleta rgb.. pewnie, w ten sposób podchodząc, to każda paleta jest prawie taka sama.. można każdą "przetłumaczyć" (no oprócz pewnych różnic między paletami, CMYK <=> RGB i takie tam) chodzi o sposób wpisywania koloru..
gdyby nie podpowiedź wawel'a, sam bym nie dał rady...
ponowię więc pytanie: umiesz wpisać kolor np. #FF5F29 do PP lub CD?
oczywiście nie róbmy jaj i nie mówmy sobie, że FF tłumaczymy na liczebny RGB, 5F tłumaczymy na liczebny RGB, 29 również i wtedy wpisujemy... bo to nie jest żadne używanie heksów w Corelu, tylko typowa męczarnia... chodzi mi o wklepanie po prostu "FF5F29" i żeby się zrobiło w takim kolorze..
Co do drugiej części Twojej wypowiedzi - to tak, nie znam Corela aż tak dobrze.. nie jestem ekspertem, nie pracuję z nim w pierwszej pracy, tak na codzień, dlatego go aż tak dobrze nie umiem...
ale chodzi o to, co zauważyłem tu na forum (ludzie czasem piszą "ej jak to zrobić w Corelu") + swoje doświadczenia, których wytłumaczenie tu czasem też widzę... np. dodatkowy piksel na obwódce eksportowanego obrazka (że "się nie da" albo "olewają to co roku" albo "można zrobić, trzeba..." i tu opis jakichś dziwnych działań zamiast dwóch kliknięć)
Uzywam Corela, bo nie lubię PS-a (z powodów.. ideologicznych i finansowych, oczywiście)... lubię Corela i zostanę przy nim (i PSP), ale nie zabraniaj mi komentować go w zły sposób, jeśli naprawdę nie ma rozwiązania na jakąś głupią, małą, łatwą kwestię... jestem raczej webmasterem niż składającym ulotki, także wybacz... i tak, wiem do czego przede wszystkim służy Corel... ale mimo wszystko - kółko się zamyka - chcę go używać i pokomentować i pomarudzić też... |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

|
Wysłany: 16 Wrzesień 2008, 13:45
|
|
|
1.
Podałem Ci rozwiązanie Twojego problemu. Napisałem jak dziecku co trzeba wpisać aby uzyskać kolor odpowiadający podanemu przez ciebie szesnastkowo. Liczyć za Ciebie nie będę. Podpowiem Ci może jeszcze, że w specyfikacji CSS istnieje możliwość określania kolorów w dziesiętnych wartościach RGB ( {color: rgb(255, 255, 255} ). Może to Ci w jakiś sposób pomoże.
2.
| Cytat: | | ale chodzi o to, co zauważyłem tu na forum (ludzie czasem piszą "ej jak to zrobić w Corelu") + swoje doświadczenia, których wytłumaczenie tu czasem też widzę... np. dodatkowy piksel na obwódce eksportowanego obrazka (że "się nie da" albo "olewają to co roku" albo "można zrobić, trzeba..." i tu opis jakichś dziwnych działań zamiast dwóch kliknięć) |
Przepraszam ale nie rozumiem co napisałeś.
3.
Nigdzie w swoich postach nic Ci nie kazałem ani niczego nie zabraniałem. Napisałem, że to śmieszne, bo mnie śmieszy i tyle. Czuj się swobodny w pisaniu.
4.
Nie chcę abyś to co napisałem odbierał jako chęć dokuczenia Ci z mojej strony. Zwyczajnie przy kolejnym Twoim poście nt. 1px czy też palety hex doszedłem do wniosku, że wybrałeś złe narzędzie do swojej pracy. Przyjmuję do wiadomości, że to świadomy wybór i życzę owocnej pracy.
Z mojej strony EOT.
pzdr. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 16 Wrzesień 2008, 15:41
|
|
|
Mam nadzieję, że przeczytałeś mój fragment o tym, że liczenie "na piechotę" kolorów jest niedorzeczne. Podałeś mi bardzo nieprofesjonalne rozwiązanie, a ja od dwóch postów próbuję to wytłumaczyć (nie zaakceptowałem po prostu takiego liczenia jako sensowne rozwiązanie - dla mnie to bzdura).
wawel pomógł, Ty się na chama kłócisz próbując mi udowodnić, że mam sobie iść korzystać z Photoshopa - o którym też wyżej już pisałem
zgodzę się w jednym - nie rozumiesz mnie |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

|
Wysłany: 16 Wrzesień 2008, 20:49
|
|
|
| Cytat: | | Ty się na chama kłócisz próbując mi udowodnić, że mam sobie iść korzystać z Photoshopa |
A trudniej Ci idzie to przeliczanie czy też czytanie ze zrozumieniem? Do tego drugiego macro w Corelu nie ma ;)
pzdr. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Wrzesień 2008, 16:33
|
|
|
Spróbuję poszukać Tobie makra do czytania ze zrozumieniem...
podsumowując:
wawel - dziękuję za pomoc!
1cm - masakra, idź na spacer : ) |
|
|
|
 |
|
|