|
Jak przywrócić zamknięty pasek menu w podgl. wydruku? |
| Autor |
Wiadomość |
DJSign
Początkujący

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2008, 21:35 Jak przywrócić zamknięty pasek menu w podgl. wydruku?
|
|
|
Witam
Jak w tytule widać chodzi o to czy istnieje jakiś sposób odzyskania paska menu w oknie podglądu wydruku po jego zamknięciu. Znajoma (blondynka ;>) pozamykała sobie wszystkie możliwe paski, przybornik, linijki... no i też pasek menu (czyli ten, na którym znajdują się odnośniki do list rozwijalnych: Plik, Widok, Ustawienia, Pomoc). Zrobiła to w taki sposób: kliknęła podwójnie w ów pasek co spowodowało jego zmianę w pływającą ramkę, a następnie zamknęła ją za pomocą krzyżyka w prawym, górnym rogu. Pracuję z Corel'em od ponad dziesięciu lat i niejedno już widziałem, ale ponieważ coś tak głupiego nie przyszło mi nigdy do głowy nie wiem jak temu zaradzić. Nie mam pojęcia jak przywrócić ten pasek menu w podglądzie wydruku bez przeinstalowywania całego programu oczywiście. Może ktoś z Was wie jak to zrobić?
Pozdrawiam i czekam na jakieś pomysły odnośnie tego "przypadku" ;) |
|
|
|
 |
Joanna Suska
Praktyk jska

Pomogła: 16 razy Wiek: 48 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 92 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2008, 22:08
|
|
|
Kliknij prawym guzikem myszy na gornym pasku w podglądzie wydruku i włącz Pasek menu...
Pozdrawiam :) |
|
|
|
 |
DJSign
Początkujący

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2008, 23:09
|
|
|
| Joanna Suska napisał/a: | Kliknij prawym guzikem myszy na gornym pasku w podglądzie wydruku i włącz Pasek menu...
Pozdrawiam :) |
Chyba się nie zrozumieliśmy. Nie ma żadnego paska na górze. Oprócz paska ramki samego programu (generowanego przez system operacyjny, nie przez program). Proponuję w takim razie żebyś najpierw sama spróbowała tego o czym napisałem. Wyłącz absolutnie wszystkie możliwe paski, linijki, łącznie z samym paskiem menu (tak jak to opisałem w pierwszym poście) i sama spróbuj tego co napisałaś. Zaręczam że nie jest to takie proste. Gdyby było, nie pisałbym o tym tutaj... Nie możesz kliknąć na jakimkolwiek pasku i przywołać ów "pasek menu" skoro nie ma ŻADNEGO paska. Absolutnie żadnego, za wyjątkiem systemowej ramki programu. Swoją drogą ciekawe, że w ogóle istnieje taka możliwość w Corel'u. Trochę chora możliwość jak na mój gust... No ale cóż. Czekam na jakiś lepszy pomysł. Bo sam sobie też wyłączyłem ten pasek, żeby pomóc koleżance w potrzebie... Tak więc obecnie stoję przed widmem reinstalacji programu co niespecjalnie mi się uśmiecha... No ale jeśli nikt na nic lepszego nie wpadnie to chyba to jedynie mi pozostanie.
Pozdrawiam
P.S.
W załączniku zrzut ekranu dla lepszego zrozumienia sytuacji.
corel000.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 564 raz(y) 26.49 KB |
|
|
|
|
 |
Rosa
Fachowiec mało gramotny !

Pomogła: 19 razy Dołączyła: 01 Lut 2008 Posty: 232 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 07:31
|
|
|
Twoja znajoma, zuch-dziewczyna, lubi wyzwania Spróbuj przywrócic ustawienia domyślne przy odpalaniu programu wciskając klawisz F8. |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 14:10
|
|
|
| hardcore :O, zobacz w Narzędzia/Dostosowywanie/paski poleceń może klik na zresetuj pomoże ale nie jestem pewien a sam boje się sprawdzić bo jeśli to nie pomożę to zostane bez pasków :P |
|
|
|
 |
DJSign
Początkujący

|
Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 18:00
|
|
|
No niestety... nic nie pomogło. Czyli resecik czas zacząć... ;/ Tak to jest - jak się ma miękkie serce to potem trzeba mieć twarde paluchy i tyłek (żeby na krześle wysiedzieć całą reinstalkę ;> ). Dzięki w każdym razie za dobre chęci i Wasz czas. Ale tak czy inaczej tak być nie powinno w tak uznanym i uhonorowanym programie jakim niewątpliwie Corel Draw jest...
Pozdro :) |
|
|
|
 |
freeminder
Praktyk

|
Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 20:21
|
|
|
| Hmm, ja sobie usunąłem wszystko i F8 podczas uruchamiania Corela'a przywróciło i menu i guziki i pasek stanu - przynajmniej na CD12. |
|
|
|
 |
DJSign
Początkujący

|
Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 10:13
|
|
|
| Hmm, a u mnie na 11 niestety nic to nie dało... Owszem, przy starcie nawet pokazał okienko "Czy przywrócić domyślne ustawienia fabryczne" (czy coś w tym rodzaju), ale podgląd wydruku pozostał bez zmian - czyli bez żadnych pasków. Reinstalka. |
|
|
|
 |
freeminder
Praktyk

|
Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 14:21
|
|
|
| DJSign napisał/a: | | Hmm, a u mnie na 11 niestety nic to nie dało... Owszem, przy starcie nawet pokazał okienko "Czy przywrócić domyślne ustawienia fabryczne" (czy coś w tym rodzaju), ale podgląd wydruku pozostał bez zmian - czyli bez żadnych pasków. Reinstalka. |
No niestety - mam wrażenie, że każdą wersję Corela piszą inni ludzie. To kolejny przypadek, gdy ta sama (nie związana jakby z ewolucją programu) operacja przynosi inne efekty, a nie ma logicznego wytłumaczenia dlaczego tak jest.
Na szczęście to nie jest taka tragedia jak z szóstką, gdzie nie dało się wypuścić poziomego postscriptu i wszystko trzeba było przekręcać do pionu.
Na szczęście instalka Corela nie trwa długo. Powodzenia. |
|
|
|
 |
|
|