|
Skalowanie ze stała odległością |
| Autor |
Wiadomość |
piomat
Początkujący

|
Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 16:01 Skalowanie ze stała odległością
|
|
|
Witam Chciałbym zapytać doświadczonych kolegów czy wogóle jest możliwość wykonania czegoś takiego,chodzi tu o zasadę-a mianowicie mam np: rysunek dwóch okręgów jeden wpisany w drugi(o dwóch różnych promieniach),(mogą to być dowolne inne figury) odległość jednej linii od drugiej wynosi 2 cm.
I teraz skaluję ( powiększam ) Np o 20%;50%,wiadomo wszystko się powiększa proporcjonalnie włącznie z tą odległościa między liniami (początkowo było 2 cm),a chodzi mi o coś takiego ,aby rysunki powiększyć dowolnie, ale aby ta odległość drugiej linni od pierwszej zawsze wynosiła te 2 cm,czyli zablokować odległość jednej linii od drugiej przy skalowaniu.
Czy są takie narzędzia które by mi to umożliwiły.
Dziękuję i pozdrawiam.Mateusz.
pow.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 419 raz(y) 4.71 KB |
|
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 21:09
|
|
|
a coś stoi na przeszkodzie aby ustawić te obiekty na taka samą odległość już po ustaleniu rozmiarów każdego? jeśli nie to po skalowaniu używając funkcji align, distribute czy position można je dowolnie rozmieścić względem siebie lub innego obiektu.
pzdr. |
|
|
|
 |
dekospoko
Początkujący

|
Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 23:06
|
|
|
musisz to zrobic niezaleznie kazdy obiekt. odpowiednio prawy zwiekszyc w prawo, a lewy w lewo, ... ewentualnie skorzystaj z lini pomocniczych czyli prowadnic ktore sciagasz przeciagając odpowiednio z górnej linijki w dol na dol kursorem i z z bocznej linijki w bok. wtedy zaznaczysz sobie krawedzie tych obiektow i nawet jak powiekszysz o dowolny % to bez problemu sobie to przesuniesz w to samo miejsce...
Korzystaj tez z funkcji Rozmieszczanie > wyrownanie i rozklad, moze to ci cos pomoze.//
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
freeminder
Praktyk

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 09:49
|
|
|
| Ja bym to zrobił tak, że włączyłbym przyciąganie do obiektów. Narysował sobie prostokąt o szerokości równej potrzebnej odległości. Zeskalował kółka i dociągnął je do tego prostokąta. Podobny efekt można uzyskać liniami pomocniczymi, z tym, że prostokątem łatwiej operować. |
|
|
|
 |
piomat
Początkujący

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2008, 15:13
|
|
|
O.K. dzięki koledzy wypróbuję te metody,na pewno któraś z tych metod będzie dla mnie odpowiednia-jeszcze raz thx.i pozdrawiam Wszystkich Mateusz. |
|
|
|
 |
|
|