|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
zmiana konturu w obiekt + wypłnienie |
| Autor |
Wiadomość |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Wrzesień 2008, 11:08 zmiana konturu w obiekt + wypłnienie
|
|
|
Witam. Kiedy pracowałem w x 3 nie było z tym żadnego problemu, natomiast w x4 już jest... , a mianowicie:
Kiedy w x3 rysowałem np kwadrat z konturem, a następnie zamieniałem kontur w obiekt, to wypełnienie tego kwadratu pozostawało. Mogłem sobie dowolnie modelować kontur zamieniony w obiekt i wypełnienie już miałem.
Natomiast w x4 jak zmieniam kontur w obiekt to wypełnienie znika i zostaje mi sam kontur zamieniony w obiekt.
Jest to dość drażniące przy robieniu niektórych rysunków, bo muszę rysować wypełnienie od nowa, a łatwiej jest usunąć je jak nie jest potrzebne, niż rysować niekiedy dość skomplikowane kształty.
Podejrzewam, że gdzieś jest to w opcjach, ale nie mam pojęcia gdzie, bo chyba nie zlikwidowali tego wydawcy Corel'a....
Z góry dziękuję za pomoc… |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 25 Wrzesień 2008, 14:47
|
|
|
| hmm dziwne u mnie zostaje wypełnienie a nic nie zmieniałem w ustawieniach <hmm> |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Wrzesień 2008, 16:18
|
|
|
No... też mi się wydaje że to dziwne, ale tak jest... i jest do bani.. |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Wrzesień 2008, 22:17
|
|
|
Kombinowałem trochę z tą zamianą konturu i wypełnieniami. Nie znalazłem nigdzie żadnych ustawień, ale moje spostrzeżenia są następujące:
W x3 i pewnie we wcześniejszych wersjach jest to tak zrobione, że kiedy rysuję jakąś figurę dajmy na to koło i zamieniam kontur tej figury w obiekt, wypełnienie zostaje zawsze. Niezależnie, czy rysuję koło i wypełniam je, czy rysuję tylko kontur. W podglądzie szkieletowym wypełnienie jest zawsze.
W x4 zrobione jest to tak, że wypełnienie zostaje zależnie od tego czy rysuję się figurę wypełnioną, czy rysuję się tylko kontur danej figury.
Tak, że chyba problem rozwiązany.... |
|
|
|
 |
moskit
Praktyk

Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2008, 10:01
|
|
|
| Zawsze można przed zamianą kontura w obiekt skopiować dany np. prostokąt klawiszem "+" z numerycznej. Wtedy mamy dwa obiekty o tym samym położeniu. Jednemu można zamienić kontur a w drugim dać wypełnienie i usunąc kontur. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|