Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel 9.0 - przekształcanie tekstu akapitowego w krzywe
Autor Wiadomość
ageres 
Początkujący

Wysłany: 2 Grudzień 2008, 23:11   Corel 9.0 - przekształcanie tekstu akapitowego w krzywe

Witam
przy próbie przerabiania menu z tekstem akapitowym na krzywe występują problemy. Najpierw chciałem tekst akapitowy zamienić na tekst ozdobny, a następnie na krzywe. Wszystko się rozsypuje (znikają odległości pomiędzy kolumnami (tabulacje)). Próbowałem również najpierw rozłączyć tekst akapitowy i dopiero poszczególne elementy przerabiać na krzywe ale to również nie dało pożądanego efektu (znikają niektóre z liter :D)
proszę o pomoc i pozdrawiam
Artur

Joanna Suska 
Praktyk
jska

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 3 Grudzień 2008, 08:37   

Nie da sie tego zrobic w 9 tak prosto... :)
Mozna zrobic to tak: eksport do eps i import tego eps-a. Teksty beda krzywymi i sie na pewno nie rozsypia... :)

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 3 Grudzień 2008, 19:21   

albo do PDF bo z tego co pamiętam to mi po zaimportowaniu epsa tekst wychodził poszarpany :/ ale tak jak Joanna napisała w 9 tylko eksport i import inaczej sie nie da

ageres 
Początkujący

Wysłany: 3 Grudzień 2008, 21:27   

no ja też nic mądrego przez ten czas nie wymyśliłem ... musiałem posiłkować się niezupełnie legalną x4 :/
dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam

Cittavritti 
Początkujący

Wysłany: 16 Grudzień 2008, 08:57   

A czy można eksportować do formatu Photoshopowego -Psd?Jeśli tak, to czy nie zmieni mi to kolorów? Czy mam zaznaczyć opcję wygładzanie i profil kolorów? Mogę tak zaimportowaną grafikę potem już oddać do druku?Robie to po raz pierwszy, więc proszę wybaczyć jeśli to dla kogoś czywiste...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Grudzień 2008, 10:22   

Mozna, ale jesli ten tekst ma isc do druku to nie jest to najlepszy pomysl.

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 16 Grudzień 2008, 15:58   

sypie się bo tekst akapitowy nie powinien zmieniać się na artystyczny (nie w corelu 9) ponieważ traci wtedy swoje właściwości. Najprościej jak można to: wysyła się wybrane ramki tekstowe do eps z załączeniem zamień fonty na krzywe, a następnie import przez postscript interpreter (nie przez eps) i voila... mamy piękny efekt który chcieliśmy a z krzywymi można już sobie powalczyć

a tak w ogóle Wesołych Świąt
ja tu tylko przelotem

Odpowiedz do tematu