|
Corel 9.0 - przekształcanie tekstu akapitowego w krzywe |
| Autor |
Wiadomość |
ageres
Początkujący

|
Wysłany: 2 Grudzień 2008, 23:11 Corel 9.0 - przekształcanie tekstu akapitowego w krzywe
|
|
|
Witam
przy próbie przerabiania menu z tekstem akapitowym na krzywe występują problemy. Najpierw chciałem tekst akapitowy zamienić na tekst ozdobny, a następnie na krzywe. Wszystko się rozsypuje (znikają odległości pomiędzy kolumnami (tabulacje)). Próbowałem również najpierw rozłączyć tekst akapitowy i dopiero poszczególne elementy przerabiać na krzywe ale to również nie dało pożądanego efektu (znikają niektóre z liter :D)
proszę o pomoc i pozdrawiam
Artur |
|
|
|
 |
Joanna Suska
Praktyk jska

Pomogła: 16 razy Wiek: 48 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 92 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 3 Grudzień 2008, 08:37
|
|
|
Nie da sie tego zrobic w 9 tak prosto... :)
Mozna zrobic to tak: eksport do eps i import tego eps-a. Teksty beda krzywymi i sie na pewno nie rozsypia... :) |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 3 Grudzień 2008, 19:21
|
|
|
| albo do PDF bo z tego co pamiętam to mi po zaimportowaniu epsa tekst wychodził poszarpany :/ ale tak jak Joanna napisała w 9 tylko eksport i import inaczej sie nie da |
|
|
|
 |
ageres
Początkujący

|
Wysłany: 3 Grudzień 2008, 21:27
|
|
|
no ja też nic mądrego przez ten czas nie wymyśliłem ... musiałem posiłkować się niezupełnie legalną x4 :/
dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Cittavritti
Początkujący

|
Wysłany: 16 Grudzień 2008, 08:57
|
|
|
| A czy można eksportować do formatu Photoshopowego -Psd?Jeśli tak, to czy nie zmieni mi to kolorów? Czy mam zaznaczyć opcję wygładzanie i profil kolorów? Mogę tak zaimportowaną grafikę potem już oddać do druku?Robie to po raz pierwszy, więc proszę wybaczyć jeśli to dla kogoś czywiste... |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 16 Grudzień 2008, 10:22
|
|
|
| Mozna, ale jesli ten tekst ma isc do druku to nie jest to najlepszy pomysl. |
|
|
|
 |
kreart
Fachowiec

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 16 Grudzień 2008, 15:58
|
|
|
sypie się bo tekst akapitowy nie powinien zmieniać się na artystyczny (nie w corelu 9) ponieważ traci wtedy swoje właściwości. Najprościej jak można to: wysyła się wybrane ramki tekstowe do eps z załączeniem zamień fonty na krzywe, a następnie import przez postscript interpreter (nie przez eps) i voila... mamy piękny efekt który chcieliśmy a z krzywymi można już sobie powalczyć
a tak w ogóle Wesołych Świąt
ja tu tylko przelotem |
|
|
|
 |
|
|