|
Wasze sugestie do nowej wersji programu. |
| Autor |
Wiadomość |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 18 Październik 2008, 10:04 Wasze sugestie do nowej wersji programu.
|
|
|
Co chcielibyscie zobaczyc (jakie nowe rozwiazania,) w wersji Corel X5 ?
Moze zaczne
1.Lepsze rozwiazania dot. pracy z tekstem (polskie dzielenie, wiszace spojniki, wdowy, bekarty, gubienie wiersza itd.) - nie widze aby trwaly prace nad Ventura wiec moznaby uzupelnic Draw o rozwiazania dot. tekstu....
2.Uprzedzajac kolegow - poprawienie tego co nie dziala najlepiej czyli 1px przy eksporcie map bitowych.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
freeminder
Praktyk

|
Wysłany: 20 Październik 2008, 12:52
|
|
|
1. Beznadziejny import i eksport PDF. Kurde, jest to bardzo rozpowszechniony standard,a Corel wiecznie ma z tym problemy. Gdyby nie "destylacja" to bałbym się wypuścić jakąkolwiek poważniejszą pracę.
2. Import EPSów. No ileż można klikać w PRN, żeby się otworzył wektor a nie podgląd tiff.
3. Switch (już na forum testerów beta 6 pisałem o tym). Chodzi o to, że zaznaczamy dwa obiekty i klikając "switch" Corel zamienia je miejscami (względem środków, krawędzi lub narożników). |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 20 Październik 2008, 15:31
|
|
|
Przede wszystkim, by Corel przestał być do robienia ulotek, a zaczął do robienia grafiki po prostu komputerowej... czyli:
1. Wyrzucanie (albo chociaż odhaszowywanie przy eksporcie) tego cholernego piksela przy eksporcie grafy
2. ...
a zresztą.. ja kupiłem sobie Xarę Xtreme 4 i mam w ...nosie Corela : )
następnego kupię pewnie X6 albo X7... kupuję co drugi, bo dochodzę do wniosku, że w jedną edycję nie za wiele zmieniają heh |
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

Pomógł: 13 razy Wiek: 68 Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 151 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 21 Październik 2008, 13:07
|
|
|
| wawel, Czy znasz metodę "uwolnienia" dokumentacji dołączanej do programu jako *pdf? Pracuję w Corelu Designerze TS 12, chciałbym zakupić wersję X4 tego programu. Mam wersję 30 dniową tego ostatniego i porównanie obu wersji jest trudne przy użyciu translatora. Może coś poradzisz? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 21 Październik 2008, 14:50
|
|
|
porownanie wersji corela w formie tabelki mozna sciagnac z tej strony
http://www.corel.com/serv...t/1191272117978
ale dotyczy to tylko draw i jego roznych wersji od 10 do x4. Tymniemniej cos z tego mozna wyciagnac.
co do pdf z dokumentacja to moze najlepiej jednak zadzwonic do pomocy technicznej corela. Moze dla potencjalnego klienta beda mogli podeslac taka dokumentacje
tel. (071) 3477279 – w dni robocze w godz. 9-16 |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 21 Październik 2008, 14:52
|
|
|
| Sponsi napisał/a: | | a zresztą.. ja kupiłem sobie Xarę Xtreme 4 |
no i jakie wrazenia? |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 21 Październik 2008, 19:40
|
|
|
Bardzo dobre.. jest jeden mały minus, o którym na końcu. Przede wszystkim:
1. Łatwość i lekkość projektowania - wszystkie opcje dostępne od tak, szybciutko, sporo opcji działa jak w Corelu... ale jednak jakby fajniej, lepiej... nie męczę się, tylko projektuję zamiast wq...ć albo zastanawiać, czy to się akurat da zrobić...
2. Grafika wysokiej jakości, praktycznie jak w PS-ie
3. Fotki edytuję w locie, również ciutkę koryguję (światło i kadrowanie - podstawa!)
4. Ładnie dzieli obszar roboczy (siatka, prowadnice), wszystko równiutko, prościutko, bez udziwnień i durnych "dodatkowych pikseli" - idealne dla WWW
5. To taki Corel, tylko dla WWW... w końcu!
6. Bez problemów w stylu "CMYK czy RGB", jakieś color managementy i inne bzdury... wiem, wiem co powiecie - ale dla projektanta WWW to jest akurat zaleta
Minus:
Jak dla mnie tragiczny sposób cięcia obrazka dla WWW... jakieś zaznaczanie czarnymi prostokątami, potem eksport z nazywanymi tymi prostokątami wcześniej zrobionymi na przezroczyste - jakiś taki chory system.. stąd grafę robię od teraz w Xarze, a tnę w Paint Shop Pro... świetnie to idzie na razie, choć wiele nie zrobiłem : ) |
|
|
|
 |
moskit
Praktyk

Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 22 Październik 2008, 08:48
|
|
|
| Zdaje się że opcja nadrukuj gradient nie działa zbyt dobrze. W ogóle gradient sam w sobie jest jakiś niedopracowany. Np., przy standardowym ustawienu promieniowo na kole gdzie biały jest w środku a czarny na krawędzi wizualnie widać że czarnego tam nie ma. Według pipety jest to jakieś 70%. Żeby uzyskać 100 czarny w tym miejscu trzeba sporo przesunąć czarny kwadracik do środka (brzeg ok. 15). Troche to dziwne bo skoro ma byc od 0-100 to niech tak będzie a nie 0-70. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 22 Październik 2008, 11:32
|
|
|
moskit dokładnie! to też mi doskwiera.. robiłem tło lekko gradientowe i ustawiałem tło strony na kolor i widać było różnicę między końcówką gradientu, a kolorem ustawionym jako tło strony...
dodam, że w Xarze działa to dobrze.. heh (mam nadzieję, że mój wywód wyżej nie jest zbyt offtopicowy - sorry!) |
|
|
|
 |
moskit
Praktyk

Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 29 Październik 2008, 09:15
|
|
|
Dorzucę jeszcze, że gdy zaznaczymy dwa obiekty które znajdują się na osobnych warstwach i zgrupujemy je, to Karol wrzuci oba na jedną warstwę bez informowania nas o tym żadnym komunikatem. W ferworze walki z masą obiektów trudna pamiętać który jest na jakiej warstwie a ciągłe sprawdzanie też jest uciążliwe więc zdarzy się że pogrupuje wszytko lub część obiektów i po jakimś czasię okazuje się że cały porządek w obiect manager szlag trafił. A wystarczyło by małe okienko informujące (np. w photoshopie jak spłaszcza się obrazek to jest takie info).
Czasami mam problem z umieszczeniem w kadrze zbyt dużej liczby obiektów gdy jest pogrupowana.
Gdy połączy się w jeden obiekt kilkanaście obiektów / literek (w krzywej, i nie aż tak dużo) program zaczyna mocno zwalniać prz pracy na tym obiekcie. |
|
|
|
 |
|
|