|
corel 7 i 9 na windows vista 64bit |
| Autor |
Wiadomość |
szymon
Początkujący

|
Wysłany: 31 Październik 2008, 12:14 corel 7 i 9 na windows vista 64bit
|
|
|
witam
jako ze szykuje sie mi upgrade kompa, postanowilem zaopatrzyc go w viste 64 bit.
moje pytanie odnosnie dzialania programow na tym systemie jest takie.
czy uruchomi na nim corel 7 i 9?
mial moze ktos z forumowiczow do czynienia z tymi wersjami na viscie64? |
|
|
|
 |
freeminder
Praktyk

|
Wysłany: 31 Październik 2008, 13:31
|
|
|
Jedno jest pewne... Mogą chodzić tylko gorzej niż na 32bitowym systemie. Na 99% operacje na bitmapach będą przebiegały wolniej. Prócz nielicznych specjalistycznych aplikacji, które są optymalizowane pod systemy 64-bitowe, ogólnie nie jest zbyt dobrze.
Sam ostatnio zmieniając komputer chciałem zakupić Vistę64, a sprzedawca mi powiedział:
- taki fajny komputer i chce go pan zamulić?
Mówię: no, ale będę mógł sobie zainstalować np. 8 GB ramu.
On na to:
- no, i większość aplikacji będzie panu chodziła gorzej niż z tymi czterema na 32-bitowym XP.
Trochę też czytałem po forach i prócz maniaków renderingu gros ludzi uważa, że na 64-bity przyjdzie czas, gdy będą do tego aplikacje. A te, które są - z zasady im starsze, tym większe prawdopodobieństwo "zwiechy" i/lub spowolnienia. |
|
|
|
 |
szymon
Początkujący

|
Wysłany: 31 Październik 2008, 14:04
|
|
|
hm tez czytalem ze 32bitowe moga chodzic wolniej. ale tez czytalem ze smigaja dobrze. :)
kupno zalezy tez czy C7 i C9 pojda na 64bitach. |
|
|
|
 |
freeminder
Praktyk

|
Wysłany: 31 Październik 2008, 14:24
|
|
|
Nie wiem, nie jestem w sumie żadnym autorytetem w kwestii działania aplikacji w danym środowisku. Opieram się na opiniach ludzi, którzy przynajmniej z założenia, lepiej się na tym znają i/lub mieli już jakieś doświadczenia z tym związane.
W mojej prywatnej ocenie to jest jak lanie ropy do benzyniaka. Niby nic strasznego się nie stanie, ale trzeba będzie wszystko spuścić, przeczyścić, przepalić... Strata czasu i pieniędzy. |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 31 Październik 2008, 20:08
|
|
|
| corel 9 a tym bardziej 7 nie pójdzie na tym znaczy się MOŻE się uruchomią ale będą problemy, błedy, problemy z czcionkami itp. Na viste to X3 lub X4. |
|
|
|
 |
|
|