Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
corell 11 problem z zapisem projektu
Autor Wiadomość
opia
Początkujący

Wysłany: 1 Listopad 2008, 21:35   corell 11 problem z zapisem projektu

Witam Wszytskich,

Pierwszy raz jestem na tym forum, bo mam problem z którym nie potrafie sobie poradzić...mianowicie nie moge zapisac projektu , wyskakuje mi blad..dyski docelowe lub folder temp sa przepelnione, nie wiem co robic, a krew mnie zalewa jak mam cos zaczynac enty raz...w opcjach pozmienialam dyski , ustawilam zapisywanie kopii do innego folderu, a temp oproznilam..nie wiem co dalej..prosze Was o pilną pomoc..

pozdrawiam!

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 2 Listopad 2008, 12:56   

spróbuj skopiować zawartość i wkleić do nowego dokumentu i zapisać nowy dokument

opia
Początkujący

Wysłany: 2 Listopad 2008, 16:14   

niestety to nic nie pomaga.. :-(

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Listopad 2008, 16:42   

a moze pomoze publikacja do pdf...potem takiego pdef-a nawet wielostronicowego mozna wciagnac do corela, sprawdz tez eksport do formatow ai, eps ...
Ostatnio zmieniony przez wawel 2 Listopad 2008, 17:10, w całości zmieniany 1 raz  

opia
Początkujący

Wysłany: 2 Listopad 2008, 16:48   

ten błąd pojawia się w trakcie pracy..jak go wyeksportuje do pdfa i spowrotem wrzuce do corela to nie wiem czy beda aktywne jakiekolwiek wartwy..poza tym musze pozniej zrobić wydruk na a0..nie wiem jak to bedzie wygladac...jakas sugestia?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Listopad 2008, 17:05   

eksport do ai powinien zachowac warstwy.
co do pdf po otwarciu w corelu czasem moga byc pewne zmiany np dot, tekstu - linie osobno...co do warstw i jesli one sa niezbedne to mozna przeniesc do pdefa warstwe po warstwie(wylaczajac drukarke na warstwach) o ile projekt byl robiony na warstwach bo nie do konca wiem co masz na mysli czy rzeczywiscie warstwy czy edytowalnosc elementow....i potem posklejac w nowym dokumencie corela bo rozumiem ze problem jest tylko z tym plikiem?
a drukowac z pedefa mozna spokojnie...

opia
Początkujący

Wysłany: 2 Listopad 2008, 17:16   

zdecydowanie chodzi o edytowalność elementów , niejednoznacznie się wyraziłam, problem o tyle jest intrygujący, że podczas pracy nad projektem od czasu do czasu zapisuje wprowadzone zmiany na wszelki wypadek i teraz tak zrobić nie mogę, wiec nie moge skonczyć projektu ani pójść dalej..eksport do eps-a odpada..

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Listopad 2008, 17:21   

w pliku pdf zaimportowanym do corela elementy sa edytowalne, sprawdz tez eksport do ai, eps tez jest edytowalny trzeba tylko uzyc opcji otworz zamiast import lub import jako plik edytowalny (interpretowany)....z rozwijanej listy przy imporcie

Karolina 
Doradca
Karolina

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 3 Listopad 2008, 01:34   

To pewnie jakiś duży plik. Ja też tak miałam, jak w dokumencie było dużo zdjęć, efektów, itd. Spróbuj najpierw ustawić sobie w opcjach wartość pamięci. Ja zmieniłam na 65%.
Może już to zmieniłaś, ale jak nie to:
narzędzia->opcje->obszar roboczy->pamięć i tu mam 65% i włączoną kompresję. Teraz trzeba jeszcze raz uruchomić program.
Zmieniłam też sobie wartości w pamięci wirtualnej samego komputera, ale to już zależy jaki masz komputer.
A co do tego, że nie możesz nic nowego zapisać...Hmm, pewnie jakiś błąd jest w pliku. Teraz pewnie już nie masz możliwości nic cofnąć, ale spróbuj to przeniść do zupełnie nowego dokumentu i zapisać pod nową nazwą. Wiem, że taka odpowiedź już padła, ale może pomoże.

Pozdrawiam

Karolina

opia
Początkujący

Wysłany: 3 Listopad 2008, 08:38   

niestety Karola to nic nie daje ..nadal...pamiec juz dawno mam ustawioną na 80 % , kompresja włączona , a przerzucenie do nowego dokumentu nadal skutkuje tym samym...jak zrobie eksport do eps-a albo do ai to czekam 20 min aby to otworzył i sie meczy....moze to wina komputera..moze za słaby ma procesor ..juz sama nie wiem..

szymon 
Początkujący

Wysłany: 3 Listopad 2008, 11:12   

hm, rozumiem ze na dysku na ktorym chcesz zapisac plik masz odpowiednia ilosc miejsca?
sprobuj moze zapisac we wczesniejszej wersji corela lub moze jako plik cmx.
ja osobiscie kompresje w corelu mam wylaczona gdyz czesto przy otwieraniu wyskakiwala mi informacja ze ze jest blad w jakis obiekcie czy jakos tak.

Odpowiedz do tematu