Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadruk tekstu
Autor Wiadomość
mplutek
Początkujący

Wysłany: 8 Listopad 2008, 22:08   Nadruk tekstu

Witam serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum :)

W piątek wysłałem projekt reklamy prasowej do składu i wszytko było by ok tylko że panowie graficy z gazety kazali mi nadrukować napisy. Nie słyszałem o funkcji nadrukowania napisów :( Czy może ktoś wie o co im chodzi?

Pytałem się panów grafików jak to zrobić jednak oni w corela nie znają i nie potrafili mi pomóc :( W programie znalazłem jedynie funkcję nadrukowania obrysu i wypełnienia ale to chyba nie to!

Bardzo prosze o pomoc lub jakąś wskazówkę.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Listopad 2008, 22:28   

To wlasnie co znalazles to jest naddruk koloru czyli jeden kolor jest nadrukowany na drugi. W jakim formacie im dostarczasz ten projekt skoro panowie graficy nie znaja Corela? bo to tez moze byc istotne aby ten naddruk byl w pliku...
2. Czy te napisy sa czarne?...dopytuje bo z tymi naddrukowaniami to warto ostroznie zeby nie zgubic czasem koloru...wlasnie przez zmieszanie z kolorem tla...to moze spowodowac zmiane koloru tekstu juz na wydruku.
pozdr.

mplutek
Początkujący

Wysłany: 8 Listopad 2008, 23:22   

Z cdr robię tiffa i tak im wysyłam.
Napisy są czarne.
Jak w tiffie wyłączę kanał czarny to pod literami są białe puste miejsca a powinno być tło ( z tego co powiedzieli mi panowie graficy )

Zrobiłem na próbę tiffa z nadrukowaniem wypełnienia w napisach ( skrzywionych ) ale nic to nie dało.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Listopad 2008, 08:24   

Wydawnictwa przyjmuja reklamy w formatach otwartych o ile maja pelne oprogramowania ale w tym wypadku skoro nie znaja corela to raczej cdr-a nie przyjma jednak najczesciej przyjmuja pliki eps, pdf czasem tiff, lub jpg.
O ile w wypadku plikow cdr, eps, pdf taki nadruk mozna latwo ustawic trzeba tylko przy eksporcie zaznaczyc aby zachowal nadrukowania z dokumentu, o tyle w wypadku plikow tiff, jpg to juz jest ciezsza sprawa zwlaszcza ze pliki tiff, jpg juz ne beda tak dobrej jakosci bo np jpg zawiera w sobie kompresje, a pozatym to juz beda zrastrowane pliki ale w zasadzie tez mozna takich plikow uzyc.
A naddrukowanie czerni polega na takim ustawieniu skladowego koloru aby wlasnie przy wylaczonym kanale byl kolor nie wybrany pod czernia.
czyli jesli kolor tla to np 100 % zolty to taki czarny musi miec 100 czerni i 100 zoltego,
Mozna to zasymulowac przez ustawienie koloru czarnego w trybie mnozenia (przezroczystosc poczatkowa na ustawiona na 0, plus wlasnie tryb mnozenia.) ale moze jednak lepiej uzyc pliku eps czy pdf...trzeba to tylko uzgodnic z wydawnictwem.

mplutek
Początkujący

Wysłany: 9 Listopad 2008, 13:20   

Chyba eps będzie rozwiązaniem. Musze spróbować. Tymczasem dziękuje za wyczerpujące wskazówki i pozdrawiam serdecznie.

freeminder 
Praktyk

Wysłany: 13 Listopad 2008, 02:56   

Jeśli tło masz jednolite np 100 zółtego, to możesz po prostu napisom nadać kolor Y100K100. Jeśli masz jakąś bitmapę lub nieregularne tło, to zrób napis czarny i nadaj mu przezroczystość 0 w trybie multiply. Wtedy zrobi się kolor spod spodu zostanie "wciągnięty" w napisy i nie będzie wybierania w kanałach.

Uważać trzeba ewentualnie przy specyficznych drukach, w których suma kolorów nie może przekraczać np. 260% a mamy tło np. M100Y100. Wtedy trzeba eksperymentować, czy ściągać z czarnego, czy z tła. W Photoshopie można to zrobić z automatu wpisując potrzebną nam sumę, ale nie zawsze to daje oczekiwany wynik, w szczególności gdy mamy gdzieś głęboką czerń.

Odpowiedz do tematu