Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DRAW i współpraca PHOTO czerwieni się ze wstydu
Autor Wiadomość
RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 23 Październik 2008, 09:19   DRAW i współpraca PHOTO czerwieni się ze wstydu

Ledwo co tu zaglądnąłem po długim czasie, a już drugie pytanie się otwiera:)

Mam „mały” problem, polega on na tym:

Pracuje teraz na programie COREL DRAW12PL. Pracując w programie do grafiki wektorowej mam tam zdjęcie. Kiedy chciałem je poprawić, kliknąłem na dane zdjęcie i otworzyłem sobie oczywiście w COREL PHOTO-PAINT12. Tam wyświetla mi barwy o wiele bardziej intensywnie, wszystko leci w purpurę / czerwień. Kiedy przygotuje zdjęcie jak trzeba i zachowam je dla programu DRAW wektorowego to zachowuje mi go w takim przebarwieniu, jakie wyświetlał w PHOTO.
Nie mogę się tego pozbyć. Twarz modelki wręcz jest jarzeniówką czerwieni.
Oba programy są nastawione w tych samych profilach kolorystycznych i ich właściwościach eksportu i importu. Pracuje na zdjęciach w kolorystyce ADOBE 1998 :(
Choroba jestem fotografem i postawiłem sobie na jakość zdjęć, a tu taki różowe buty do garnituru.

Czy zna ktoś rozwiązanie, na ten supeł??
HELP!!!!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Październik 2008, 09:59   

...a mozesz wtawic na forum plik z draw spakowany zipem z takim zdjeciem wystarczy jakis charakterystyczny fragment i mala rozdzielczosc, zeby plik nie wazyl za wiele.
i print screeny z draw i photo paint....z tym zdjeciem.
nie spotkalem sie jeszcze z tym zeby tu byly roznice...ale tez mam ustwione inne profile.
pozdr.

RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 16 Grudzień 2008, 00:46   

Wiele czasu upłynęło nim mogłem odpowiedzieć, ale trudno, zdarza się.

Od razu odpowiem w pełni szacunku dla Ciebie.
Niestety "wszystko było OKi" i nie mam pojęcia co to było. po prostu wszystko wróciło do normy. Nie wiem. mój komputer ma jakieś swoje swoje humory.

Dziękuje za poruszenie tematu:)

ALE MAM TAKIE NEW PYTANIE!!!

Jak w ZARZĄDZANIU KOLORAMI posiadamy profile kolorystyczne, to jakie ustawienie jest najwierniejsze drukowanemu obrazowi??
Czy najlepszym ustawieniem będzie:

GŁÓWNA PRZESTRZEŃ KOLORÓW (nastaw WEWNĘTRZNY PROFIL RGB) >>> OGÓLNY PROFIL DRUKARKI CMYK >>> MONITOR (PROFIL OGÓLNY) czy (ADOBE 1998- to się mi wydaje)?

Będę wdzięczny za tę podpowiedź!!!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Grudzień 2008, 10:28   

lektura:
http://www.bwkomorowscy.com/ar/ar004.html
http://www.bwkomorowscy.com/ar/ar005.html
http://www.phototrip.pl/p...le/profile.html
http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0

i profil cmyk nie ogolny tylko odpowiedni do konkretnego papieru, zalecen drukarni, badz gazety. Najczescie uzywa sie profilu Euroscale, lub FOGRA to tak ogolnie.

Dobrze jest tez przespacerowac sie do ksiegarni gdzie mozna kupic ksiazke o kolorach i druku.
Do tego mozna zrobic kalibracje monitora lub quasi kalibracje na bazie proofa (paski ugra/fogra kilka zdjec w roznej gamie kol.) i samemu poustawiac monitor ale to jest juz polprofesjonalne.
pozdr.

RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 16 Grudzień 2008, 12:46   UHAHANY

Dzięki wielkie WAWEL:)

tak mnie na zgryz wzięło, czemu u niektórych tak wychodzi, a u niektórych inaczej:) Że jakby z przesyceniem i cieniami są problemy, że zdjęcie potrafi u niektórych razić jak hologram, a u innych być zbyt zielone, a u innych normalne:)

Odpowiedź mieści się w tym co powiedziałeś:)
Jak zawsze dzięki za poświęcenie czasu:)

Odpowiedz do tematu