|
DRAW i współpraca PHOTO czerwieni się ze wstydu |
| Autor |
Wiadomość |
RioAngelo
Praktyk

|
Wysłany: 23 Październik 2008, 09:19 DRAW i współpraca PHOTO czerwieni się ze wstydu
|
|
|
Ledwo co tu zaglądnąłem po długim czasie, a już drugie pytanie się otwiera:)
Mam „mały” problem, polega on na tym:
Pracuje teraz na programie COREL DRAW12PL. Pracując w programie do grafiki wektorowej mam tam zdjęcie. Kiedy chciałem je poprawić, kliknąłem na dane zdjęcie i otworzyłem sobie oczywiście w COREL PHOTO-PAINT12. Tam wyświetla mi barwy o wiele bardziej intensywnie, wszystko leci w purpurę / czerwień. Kiedy przygotuje zdjęcie jak trzeba i zachowam je dla programu DRAW wektorowego to zachowuje mi go w takim przebarwieniu, jakie wyświetlał w PHOTO.
Nie mogę się tego pozbyć. Twarz modelki wręcz jest jarzeniówką czerwieni.
Oba programy są nastawione w tych samych profilach kolorystycznych i ich właściwościach eksportu i importu. Pracuje na zdjęciach w kolorystyce ADOBE 1998 :(
Choroba jestem fotografem i postawiłem sobie na jakość zdjęć, a tu taki różowe buty do garnituru.
Czy zna ktoś rozwiązanie, na ten supeł??
HELP!!!! |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 23 Październik 2008, 09:59
|
|
|
...a mozesz wtawic na forum plik z draw spakowany zipem z takim zdjeciem wystarczy jakis charakterystyczny fragment i mala rozdzielczosc, zeby plik nie wazyl za wiele.
i print screeny z draw i photo paint....z tym zdjeciem.
nie spotkalem sie jeszcze z tym zeby tu byly roznice...ale tez mam ustwione inne profile.
pozdr. |
|
|
|
 |
RioAngelo
Praktyk

|
Wysłany: 16 Grudzień 2008, 00:46
|
|
|
Wiele czasu upłynęło nim mogłem odpowiedzieć, ale trudno, zdarza się.
Od razu odpowiem w pełni szacunku dla Ciebie.
Niestety "wszystko było OKi" i nie mam pojęcia co to było. po prostu wszystko wróciło do normy. Nie wiem. mój komputer ma jakieś swoje swoje humory.
Dziękuje za poruszenie tematu:)
ALE MAM TAKIE NEW PYTANIE!!!
Jak w ZARZĄDZANIU KOLORAMI posiadamy profile kolorystyczne, to jakie ustawienie jest najwierniejsze drukowanemu obrazowi??
Czy najlepszym ustawieniem będzie:
GŁÓWNA PRZESTRZEŃ KOLORÓW (nastaw WEWNĘTRZNY PROFIL RGB) >>> OGÓLNY PROFIL DRUKARKI CMYK >>> MONITOR (PROFIL OGÓLNY) czy (ADOBE 1998- to się mi wydaje)?
Będę wdzięczny za tę podpowiedź!!! |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
|
|
|
 |
RioAngelo
Praktyk

|
Wysłany: 16 Grudzień 2008, 12:46 UHAHANY
|
|
|
Dzięki wielkie WAWEL:)
tak mnie na zgryz wzięło, czemu u niektórych tak wychodzi, a u niektórych inaczej:) Że jakby z przesyceniem i cieniami są problemy, że zdjęcie potrafi u niektórych razić jak hologram, a u innych być zbyt zielone, a u innych normalne:)
Odpowiedź mieści się w tym co powiedziałeś:)
Jak zawsze dzięki za poświęcenie czasu:) |
|
|
|
 |
|
|