Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
rozszerzenia w Coleru
Autor Wiadomość
batterfly
Bywalec

Wysłany: 22 Styczeń 2009, 13:56   rozszerzenia w Coleru

Mam taki problem że pracuje
w Coleru Draw i wiem jakiego uzyć formatu dostępnego w tym programie aby
mogłbym ten plik odtworzyć w dowolnej przegladarce graficznej i mógłym go
podrzucić drukarni. Nie wiem czy to jest możliwe zapisanie w jednym pliku
czy w dwóch. Obecnie próbowałem zapisać plik w Draw jako domyślny i
odtworzyć go w photo paint-cie Colera jako BMP ale jakoś była porażąjąco stratna.
Dziekuje i pozdrawiam

bodekart 
Bywalec

Wysłany: 22 Styczeń 2009, 16:35   

najlepszym i najpopularniejszym formatem jest jpg, w corelu poleceniem eksportuj mozesz zapisac projekt jako jpg i aby był dobrej jakosci to ustawiasz mu odpowiednio duza ilosc pikseli (jak bedzie 1200x800 to na ekranie powinno ladnie wygladac). Jest to bmp po kompresji wiec zajmuje duzo mniej miejsca od bmp. Do wydruku wiem ze czesto uzywaja formatu pdf albo tiff ale jak wyslesz im jpg o rozdzielczosci 300dpi to tez nie powinni byc zli. Do drukarni mozesz tez zapisac projekt jako cdr tylko wczesniej musisz sie dowiedziec jaka wersje corela maja i zapisac to w zgodnosci z wersja corela która maja w drukarni. pliki cdr mozesz otworzyc tylko corelem. Nie wiem jak na bitmapie (bmp) moze byc porazajaca strata jak ten format jest pez zadnej kompresji a co za tym idzie jest 0 straty na jakosci... moze masz mały obiekt w corelu i temu takie cyrki wychodza, wiec mozesz zaznaczyc wszystkie obiekty i je później powiekszyc. Po powiekszeniu i eksportowaniu do bmp nie powinna strata jakosci byc duza.
pozdrawiam

batterfly
Bywalec

Wysłany: 22 Styczeń 2009, 17:41   

Nie wiem czemu tak sie dzieje, ale jakoś była mizerna. Otrzymalem wiadomosc zwrotna ze tylko byly widoczne napisicy a reszta byla za mgla. Duze tez bylo przeklamanie kolorow. Opublikowalem to w pdf-ie dopiero po kilkudziesieciu minutach doszedlem do tego. Uzywalem formatu a4 a loga i obrazki byly wysokiej jakosci. Moze to za sprawa wirusow jakie otrzymalem, strasznie utrudniaja mi robote bo dotychcasz nie musialem niczego zapisywac poza formatem colera.. dzieki
pozdrawiam :-)

bodekart 
Bywalec

Wysłany: 22 Styczeń 2009, 20:31   

moze to tez problem z ustawieniami w corelu
najprosciej restart corela (uruchomic z nacisnietym klawiszem F8) i potem ustawic mu kolory pod cmyk aby nie było problemów w drukarni

Odpowiedz do tematu