|
kalibracja kolorów - zaznaczać czy nie? |
| Autor |
Wiadomość |
skint
Początkujący

|
Wysłany: 8 Grudzień 2008, 16:57 kalibracja kolorów - zaznaczać czy nie?
|
|
|
Witam.
Nie wiecie, z którą opcją końcowy wydruk w drukarni będzie bliższy temu co widzimy na ekranie, czy jeśli robimy projekt z załączoną opcją "kalibruj kolory wyświetlane na ekreanie" czy bez zaznaczania tej opcji?
bez zaznaczania kalibracji eksport projektu np. do .JPG czy to w RGB czy CMYK'u ma praktycznie te same kolory, z zaznaczoną kalibracją kolorów przy eksporcie już jest różnie dlatego trochę się pogubiłem. Nie chcę późniejszych niespodzianek, może coś doradzicie... Dzięki i pozdrawiam.
ps. używam coreldraw 8 (bardzo stabilna wersja) |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 9 Grudzień 2008, 12:10
|
|
|
| wydruk probny i wowczas masz pewnosc jak kolor bedzie wygladal, a monitory roznie wyswietlaja kolory... |
|
|
|
 |
Milimetr
Początkujący

|
Wysłany: 28 Styczeń 2009, 12:40 proofy
|
|
|
Witam
A ja niema możliwości wydruku próbnego?
A druga rzecz to, jeśli nawet jest to mija się z celem, bo ciężko jest dobrać papier do proofa który by odpowiadał temu właściwemu wykorzystanemu do druku. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 28 Styczeń 2009, 20:00
|
|
|
Proof kontraktowy jest wiernym odzwierciedleniem kolorow, jest podstawa do wszelkich reklamacji w drukarni, wydawnictwie czy w gazecie. Jest mozliwosc przygotowania tak tego wydruku aby byl pod konkretna maszyne w drukarni jest rowniez mozliwosc przygotowania z uwzglednieniem przyrostu punktu co jest wlasnie zwiazane z papierem.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|