|
Jak przyciąć podkład? |
| Autor |
Wiadomość |
Maggiczna
Początkujący

|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 14:52 Jak przyciąć podkład?
|
|
|
Otóż problem mam taki Mam jakiś obrazek w Corelu, na nim obrysowuję wybrany element krzywą Beziera. Jak wyciąć ten obrysowany fragment? Tak, żeby po prostu tylko on został :) |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 15:44
|
|
|
Witam, CIĘCIE
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
grafikak
Początkujący grafikak

Wiek: 39 Dołączyła: 26 Sty 2009 Posty: 6 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 15:48
|
|
|
| Jak już zamkniesz krzywą, najeżdzasz kursorem na mapę bitową, klikasz na nią prawym przyciskiem myszy i ciągle trzymając przeciągasz wewnątrz kształty z krzywej B.i upuszczasz. program zapyta co ma zrobić i odpowiadasz "kadruj wewnątrz". Automatycznie wyśrodkowuje, więc jeśli chcesz, żeby był widoczny inny kawałek mapy bitowej, klikasz na to co Ci wyszło z kadrowania prawym -> edytuj zawartość i ustawiasz. potek prawym i zakończ edycję tego poziomu. |
|
|
|
 |
Maggiczna
Początkujący

|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 16:33
|
|
|
| dzięki :) wszystko super, wycięło mi, jak chciałam. tylko pojawił się problem - nie wiem czemu, ale po wykadrowaniu przesuwa mi kontur, czyli nie pokrywa się dokładnie z obrysowanym obszarem. co mam zrobić? |
|
|
|
 |
grafikak
Początkujący grafikak

|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 16:41
|
|
|
To właśnie tutaj napisałam ;)
| grafikak napisał/a: | | Automatycznie wyśrodkowuje, więc jeśli chcesz, żeby był widoczny inny kawałek mapy bitowej, klikasz na to co Ci wyszło z kadrowania prawym -> edytuj zawartość i ustawiasz. potek prawym i zakończ edycję tego poziomu. |
|
|
|
|
 |
Maggiczna
Początkujący

|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 16:46
|
|
|
faktycznie dziękuję za pomoc i zaoszczędzenie mi czasu na mazaniu gumką w Paint'cie
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 16:56
|
|
|
| Maggiczna napisał/a: | | dzięki :) wszystko super, wycięło mi, jak chciałam. tylko pojawił się problem - nie wiem czemu, ale po wykadrowaniu przesuwa mi kontur, czyli nie pokrywa się dokładnie z obrysowanym obszarem. co mam zrobić? |
Odznacz w opcjach (Opcje/Edycja) Automatycznie wyśrodkowuj zawartość nowych kadrów |
|
|
|
 |
grafikak
Początkujący grafikak

|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 17:28
|
|
|
| Nie za ma co ;) pozdrawiam |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 19:58
|
|
|
Przy obiektach wektorowych można skorzystać z funkcji przytnij.
Np. rysujesz kwadrat który umieszczasz no obiekcie który ma być przycięty, wybierasz Rozmieszczenie / Kształtowanie /Przytnij.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
grafikak
Początkujący grafikak

|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 20:11
|
|
|
Zgadza się, tylko jest to w pewnym stopniu nieodwracalny zabieg. Natomiast szybkie kadrowanie, pozwala na późniejszą edycję obiektu, np przesuwanie kadru. wiele razy zdarzyło mi się potrzebować kawałka "ukrytego" w ten sposób obrazka...
KAś |
|
|
|
 |
|
|