|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Wypełnienia tonalne, problemy przy wydruku |
| Autor |
Wiadomość |
superarts
Początkujący

|
Wysłany: 3 Marzec 2009, 14:26 Wypełnienia tonalne, problemy przy wydruku
|
|
|
| Witam, tym razem mam pytanie zwiazane z wypelnieniami toalnymi. Rok temu oddawalem projekt katalogu do drukarni, okladka zawierała dwa obiekty z wypełnieniem tonalnym, niestety z jdnym z nich były problemy, było to wpełnienie liniowe, trzypunktowe, dwukolorowe -czarny 10%-biały-czarny 10%, pasmo wypełnienia ustawione na 999. Zarówno na próbnym wydruku jak i na kliszy widoczne byly kreski, drukarz stwerdził że Corel nie radzi sobie z wypełnieniami tonalnymi, zwłaszcza w jasnych kolorach, drugi obiekt miał te same parametry ale inne kolory (odcienie niebieskiego) i z nim nie było problemów. Efekt ten nie zniknął nawet po przerobeniu tego obiektu na bitmape. Z braku czasu na jakieś dalsze kombinacje byłem zmuszony oddać to bez przejść tonalnych, drukarz stwierdził żeby na przyszłośc robic przejścia w Illustratorze. Naprawde jest to wada Corela czy wina sprzętu na którym jest to drukowane?? |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 4 Marzec 2009, 00:16
|
|
|
A na jakiej odległości miałeś to przejście? Jeśli na dużej (np. 2 m), to nic dziwnego, że masz pasma. Żeby ich uniknąć, musisz wiedzieć, ile jest kroków przejścia na konkretnej odległości i wtedy sam ocenisz, czy pasma będą widoczne, czy nie.
Np. przechodzisz od 100% czarnego do 0% w 256 krokach na długoci 2 m. Widać, że jedno pasmo będzie miało 200/256 cm, czyli 7,8 mm. Widoczne gołym okiem, nieprawdaż? I nic na to nie poradzisz.
Przy rozsądnych przejściach tonalnych dużą rolę odgrywa liniatura rastra stosowanego przy druku offsetowym. Musi być właściwa, nie za duża i nie za mała. A jaka - spytaj drukarza, bo żeby Ci to wyjaśnić zużyłbym klawiaturę - tyle byłoby pisania... Powiem tylko, że przy papierze offsetowym na ogół stosuje się liniaturę 133 lpi (tj. lines per inch = linii na cal), zaś przy druku na kredzie - liniaturę większą, 150 lpi. A liniatura ma kolosalny wpływ na przejścia tonalne... |
|
|
|
 |
superarts
Początkujący

|
Wysłany: 4 Marzec 2009, 08:26
|
|
|
| Dziekuje bardzo za zainteresowanie tematem:) powierzchnia na której wystepował problem miała wielkość kartki A5 więc myślę że nie duża:) po tamtym fakcie troche eksperymentowałem i zauważyłem że gdy skopiuje i wkleje taki obiekt w to samo miejsce to ten efekt jest znacznie mniej widoczny, słyszalem tez że trzeba skopiować dany element, wkleić go i zastosować na nim jednolitą przezroczystość, nie miałem jak tego sprawdzic ale myśle że to juz jakies bajki:) co do reszty twojej odpowiedzi tu musialbys mi jeszcze wytłumaczyc o co chodzi z tą liniaturą, nie spotkalem sie z tym jeszcze, chyba że inaczej to nazywam:) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|