|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
tekstury |
Autor |
Wiadomość |
Jagoda_1
Początkujący Jagoda_1
|
Wysłany: 10 Marzec 2009, 08:36 tekstury
|
|
|
Mam prośbę, czy ktoś mógłby mi dać wskazówki, jak samemu zrobić w corelu 12 własną teksturę, albo chociaż dać namiar gdzie mogłabym poczytać o tym , mam książkę, ale w niej są tylko podstawy. |
|
|
|
|
Kate
Praktyk
Pomogła: 1 raz Wiek: 39 Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 52 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 10 Marzec 2009, 14:46
|
|
|
Jest kilka sposobów na zrobienie tekstury i nałożeniu jej na dany obiekt(warstwę) najlepiej mieć zdjęcie z teksturą np korą drzewa, murem itp, można też samemu coś narysować (zależy jaka tekstura jest potrzebna).Mając taki plik graficzny (jpg lub inny) można:
1.Stworzyć nową warstwę(nad warstwą na którą nałożymy teksturę) i umieścić na niej dowolny obraz(zdjęcie) i zmienić tryb mieszania i krycie.
2. Efekty->tekstura->płótno i tam wybrać odpowiedni obraz( wcześniej przygotowany plik graficzny)
3.Stworzyć nową warstwę(nad warstwą na którą nałożymy teksturę) i wypełnić ją mapą bitową (edycja->wypełnij) i zmienić tryb mieszania i krycie. |
|
|
|
|
Jagoda_1
Początkujący Jagoda_1
|
Wysłany: 10 Marzec 2009, 21:45
|
|
|
Dzięki, będę próbowała . |
|
|
|
|
Jagoda_1
Początkujący Jagoda_1
|
Wysłany: 12 Marzec 2009, 11:06
|
|
|
Jeszcze raz dzięki, moje pierwsze zdjęcie kombinowane mi się udało |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|