|
Proszę o pomoc - wizytówka |
| Autor |
Wiadomość |
bartolomeusz84
Początkujący

|
Wysłany: 16 Sierpień 2008, 18:55 Proszę o pomoc - wizytówka
|
|
|
Witam. Powiedzcie mi jak zlikwidować to kolorowe koło wraz z cieniem poza obszarem wizytówki. Poniżej przedstawiam link z fotką. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :).
http://www.fotosik.pl/pok...ecf0664af3.html |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 16 Sierpień 2008, 19:07
|
|
|
Otwierasz z menu górnego:
Okno>Dokery>Kształtowanie>Część wspólna, otworzy Ci się z boku doker kształtowania
na dokerze zaznaczasz tylko pozostaw obiekty źródłowe, zaznaczasz wizytówkę na rysunku, potem na dokerze "część wspólna z" pojawi się przy kursorze dziwna figura, tym czymś zaznaczasz kółko, potem to samo robisz z cieniem.
Aha, jeśli zrobiłeś cień z automatu (funkcja interakcyjny cień czy jakoś tak) to może to na cień nie zadziałać, a na kółko, które rzuca cień zadziała, jeśli najpierw je oddzielisz od cienia. Nie wiem, jak w nowych wersjach, ale w CD9 tak właśnie jest.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
moskit
Praktyk

Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 19 Sierpień 2008, 07:54
|
|
|
Lub zaznacz wszytko oprócz prostokąta: Efekty -> Szybkie kadrowanie -> umieść w kadrze i strzałeczką zaznacz prostokąt (jego linię). Ale wcześniej Ctrl+J (opcje) -> Edycja -> odznacz "automatycznie centruj zawartość nowych kadrów.
Umieścisz w ten sposób grafikę wewnątrz prostokąta a wszystko co poza niego wystaje będzie ukryte. Jeżeli będziesz potrzebował cokolwiek z nim później zrobic to prawy klik na nim i "edytuj zawartość" a dalej "zakończ edycję obiektu" na dole po lewej. |
|
|
|
 |
magnetia
Bywalec Świeżak <lol>

Wiek: 37 Dołączyła: 16 Sie 2008 Posty: 29 Skąd: Bydgoszcz/Kraków
|
Wysłany: 20 Sierpień 2008, 14:15
|
|
|
| moskit napisał/a: | | Szybkie kadrowanie |
Że się tak doczepię pod topic... Czy jest ta opcja w wersji 11? I jak to jest po angielsku? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 20 Sierpień 2008, 17:00
|
|
|
| Power Clip i w 11 jest |
|
|
|
 |
dekospoko
Początkujący

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2008, 11:56
|
|
|
Poradziłeś sobie? bo jeśli nie to pomogę .. :) pisz jak coś .. :)
d... |
|
|
|
 |
lolo_86
Początkujący

|
Wysłany: 20 Marzec 2009, 10:50 Mam podobny problem
|
|
|
Tak jak kolega robię wizytówkę i chciałbym koło wypełnić fotką poczym przyciąć w rogu tak jak to wyrzej było napisane.
Jak wpisać fotkę w koło ??? |
|
|
|
 |
lolo_86
Początkujący

|
Wysłany: 20 Marzec 2009, 10:57 doszedłem
|
|
|