|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem z wymiarowaniem |
| Autor |
Wiadomość |
Bartosz Dudziak
Początkujący

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2009, 13:30 Problem z wymiarowaniem
|
|
|
Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki. Rysując moje plany modelarskie, o czym pisałem już kilka postów temu napotkałem kolejny problem.
Otóż mam rysunek taki jak ten, który załączyłem. No i teraz mam kłopot. Posiadam kilka wymiarów, nie wiem jednak jak zmienić cały rysunek, a więc 10 wręg oraz szkielet podając jeden lub dwa określone wymiary. Chodzi o to, że znam dokładną długość statku w metrach po linii wodnej. Chciałbym teraz, zmieniając ten wymiar na właściwy zmienić przy okazji resztę, aby skali nie pogubić.
Mając wszystkie wymiary w skali właściwej, tj 1:1 przeskalowałbym sobie już sam resztę do wymiarów jakie mnie interesują.
Mam nadzieję że wyjaśniłem to jasno ;]
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie!
problem.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 203 raz(y) 60.33 KB |
|
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 17 Kwiecień 2009, 20:40
|
|
|
Hmm... nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale wydaje mi się, że można zrobić to w ten sposób:
przeliczasz, jakim procentem rozmiaru oryginalnego jest rozmiar docelowy, zaznaczasz wszystko (ctrl+A) i w pasku właściwości w okienku z procentami wpisujesz tenże procent. Tylko pamiętać musisz o wcześniejszym zamknięciu kłódeczki przy wartościach procentowych .
Tak przynajmniej można zrobić w 9ce |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|