|
Problemy z eksportowaniem tifa w cmyku. Pilne |
| Autor |
Wiadomość |
batterfly
Bywalec

|
Wysłany: 22 Kwiecień 2009, 11:33 Problemy z eksportowaniem tifa w cmyku. Pilne
|
|
|
| WItam mam problem zrobilemw coleru reklame i podczas eksportowania do tifa ustawiam na cmyk i jak juz z eksportuje przeklamuje kolory. Robilem ta sama sztuczke w Photoshopie i dobrze wyswietla kolory co mam zrobic zeby tak samo wyswietlalo kolory jak w rgb a potem w cmyku ? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 22 Kwiecień 2009, 12:08
|
|
|
a ta reklama byla pierwotnie w rgb?
te modele kolorow (cmyk, rgb) sie roznia wiec moze byc tak ze kolory beda wygladac inaczej.
Rowniez nie bez znaczenia jest to w jakim programie to ogladasz jakie sa ustawione profile czy jest np podglad cmyk przy rgb itd.
Po eksporcie sprawdz sobie wartosci procentowe kolorow czy sa takie same jak przed.
Przy eksporcie zaznacz sobie "v" przy profilach kolorow.
i spr. 2 nie jest najlepszym pomyslem robienie reklamy tiff cmyk i wysylanie tego np dalej do skladu. Bo tracisz wektory, teksty sa rastrowane, nadruk tez jest ciezki do uzyskania, choc sa pewne sposoby zeby to jakos ustawic itd. |
|
|
|
 |
batterfly
Bywalec

|
Wysłany: 22 Kwiecień 2009, 12:38
|
|
|
Roznica jest derastyczna (wielkie przeklamanie kolorow, wyglada to prawie jak czarno biale wszystko to otwierane w tej samej przegladarce) dla pomownania tifa zapisalem w photoshopie pod katem cmyka, jakos tifa byla porownywalna do profilu rgb. Plik moj zrodlowy zostal przekonwertowany do Cmyka natomiast jak chce go przekonwertowac do Tiffa i tu zaczyna sie moj problem. Mysle ze to jest wina ustawionych profili kolorow ale nie potrafie sobie sam dobrze skonfigurowac
Niestety to nie moje wymogi to drukarnia chciala otrzymac Tiffa do wydruku ja tez najlepiej bym od tego odbiegal |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 22 Kwiecień 2009, 13:07
|
|
|
Nie wiem w jakich przegladarkach to ogladasz ale czesc z nich bedzie przeklamywac kolory cmyk.
Jesli ten tiff cmyk bedzie wygladal ok w programie graficznym takim jakiego uzywasz to jemu bym wierzyl niz jakies przegladarce.
Jesli robisz te reklame w draw to mozna te kolory zamienic w draw do cmyka i dopiero potem to eksportowac z zaznaczonym v przy profilach. |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 22 Kwiecień 2009, 13:37
|
|
|
zaimportuj tego tifa w cmyku do corela, zobacz jak wygląda i tego się trzymaj.
pzdr. |
|
|
|
 |
batterfly
Bywalec

|
Wysłany: 22 Kwiecień 2009, 14:07
|
|
|
Uzywam przegladarki windowsowskiej, obawialem sie tego ze podczas wydruku moglo by dosc do przeklamana faktycznego ale zapewniacie mnie ze to tylko blad przegladarki zatem rozwialiscie moje obawy. W programie wyglada normalnie nic sie nie zmienia. Sobei nie moge wierzyc ale wam juz moge :)
dzieki |
|
|
|
 |
mikiel
Praktyk masta blasa

Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 73 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22 Kwiecień 2009, 14:36
|
|
|
hmm mam to samo tif przeklamuje mi kolory, ale jak exportuje do jpega to kolory sa ok
czy jak reinstaluje corela to cos pomoze, bo swego czasu ostro pomieszałem w paletach kolorow i myslalem ze to to ;/ |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22 Kwiecień 2009, 16:01
|
|
|
Piszesz: "co mam zrobic zeby tak samo wyswietlalo kolory jak w rgb a potem w cmyku?". To przecież jest niemożliwe, bo RGB i CMYK to różne przestrzenie kolorów. Kolory RGB nie są i nigdy nie będą przekładalne na CMYK. Jeśli robisz konwersję z RGB na CMYKa, to musisz ustalić sposób tej konwersji, bo jest mnóstwo sposobów, np. SWOP Uncoated. A Corel nienajlepiej konwertuje (Archaiczny CorelDraw 3 konwertował beznadziejnie, więc nikt przy zdrowych zmysłach nie używał go do konwersji). Wyeksportuj więc tifa jako RGB, a w PhotoShopie przekonweruj na CMYK.
Ktoś z Rozmówców pisał, że jotpegi eksportują się bez problemu. I nic dziwnego, bo jotpegi są RGB, a nie CMYK. Wprawdzie PhotoShop potrafi zapisać cmykowego jotpega, ale jest on otwieralny tylko w Photoshopie, inne programy piszą, że jest błąd w takim jotpegu i nie wczytują go.
Poza tym monitory działają (jak cała telewizja) w RGB, więc wygląd tifa CMYK odbiega od wyglądu tifa RGB. Ja się tym nie przejmuję, a jak nie jestem pewien, jak wygląda tif cmykowy w druku, to robię proofa (cromalin, matchprint, wydruk z Rainbow etc.). |
|
|
|
 |
|
|