Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pędzle
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 7 Kwiecień 2009, 20:06   Pędzle

Witam, używam tabletu. Chciałbym gdy ustalam wielkość pędzla ona zostałą zachowana. Np. ustawiam lcizbę 20 i chce malować o takiej grubości. Natomiast posiadając tablet jest inaczej - obojętnie jak nie ustawie to i tak wszystko zależy od mojego nacisku. Jak zrobić abym mógł także zdekalrować jedną, niezmienną wartość pędzla?

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 15 Kwiecień 2009, 01:51   

UUuuu, to nikt nie zna odpowiedzi na to ptyanie? Trochę szkoda jakby Corel nie miał takiej możliwości, bo to włąśnie na taką szczerze lcizyłem kupując tablet.

nev555 
Znawca

Wysłany: 15 Kwiecień 2009, 09:24   

Mi akurat siła nacisku jakoś nie chce działać w PP :)
Może spróbuj w zakładce Narzędzia>Opcje>Obszar roboczy>Ogólne wyłączyć opcje "Zapisz ostatnio użyte narzędzie dla każdego rysika" jeżeli jest włączone. Innych opcji jakoś tu za bardzo nie widzę. Ja akurat nie wiedzieć czemu nie mogę tego włączyć i pewnie dlatego mi nie działa siła nacisku mimo że w tym okienku konfiguracji odczytuje mi poprawnie.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 15 Kwiecień 2009, 13:22   

No własnie, o tym okienku konfiguracji miałem Ci powiedzieć byś tam siłe nacisku sprawdził. Także - co śmieszniejsze - mamy "ODWROTNE" problemy :)

nev555 
Znawca

Wysłany: 15 Kwiecień 2009, 14:50   

To miałeś włączoną tą opcję?
Ja jakoś nie używam za bardzo PP, jakoś się do Photoshopa przyzwyczaiłem. Tam jest to bardzo sensownie rozwiązane. Z drugiej strony w PP znalazłem parę opcji których w shopie trochę brak więc może by warto się trochę zainteresować PP :)

Cytat:
Także - co śmieszniejsze - mamy "ODWROTNE" problemy :)

życie jest okrutne ;)

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 22 Kwiecień 2009, 08:55   

@Bunch

Twoj problem napewno rozwiaze opcja zwiazana z ustawieniami pisaka czy tez piorka, jak kto woli. Przejdz do ustawien pedzla, nastepnie ustawienia pisaka i masz tam guzik, ktory zwie sie "Przelacz ustawienia pisaka". W zaleznosci jak jest ustawiony, to albo piorko bedzie czule na nacisk, albo pociagniecia beda stale zgodne z ustawieniami. To co napisales w innym temacie przez pomylke, bardziej tyczy sie rozlozenia skali sily nacisku w odniesieniu do zadanego rozmiaru pedzla, a nie do tego czy rozmiar bedzie staly czy tez nie podczas pociagniecia:)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 28 Kwiecień 2009, 03:22   

Highflyer napisał/a:
@Bunch
To co napisales w innym temacie przez pomylke, bardziej tyczy sie rozlozenia skali sily nacisku w odniesieniu do zadanego rozmiaru pedzla, a nie do tego czy rozmiar bedzie staly czy tez nie podczas pociagniecia:)
A dziękuję! Właśnie coś odpowiedzi nie mogłem swojej znaleźc, mimo iż pamiętałem, ze ją wpisywałem. Dziękuję za informacje, przyda się.

Odpowiedz do tematu