|
Schodkowany cień |
| Autor |
Wiadomość |
Highflyer
Praktyk

Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 75 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2009, 15:40 Schodkowany cień
|
|
|
Witam Panstwa:)
W zalaczniku mozna zobaczyc z czym mam problem. Nie wiem czym spowodowane jest, ze cien zaczal sie robic schodkowany. Do tej pory takie zjawisko nie wystepowalo, a sprawa jest na tyle delikatna, ze koncze projekt albumu i na sam koniec taki numer mi wyskoczyl. Dla scislosci taki efekt zrobil X3. Ktos moze sie spotkal z takim problemem?
cien.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 357 raz(y) 64.5 KB |
|
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2009, 16:41
|
|
|
| Czy to jest na pewno cień utworzony narzędziem interaktywny cień? wygląda to jak bitmapa w niskiej rozdzielczości. |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2009, 17:45
|
|
|
Efekt cienia w Corelu można właśnie powiedzieć że jest bitmapą która też ma jakąś rozdzielczość, którą można nawet regulować. Rozdzielczość efektów można znaleźć w Narzędzie>Opcje>Obszar roboczy>Ogólne>Rozdzielczość Renderowania. Rozdzielczość ta jest ustawiana dla nowych obiektów, czyli jeżeli zmienimy tu rozdzielczość, w obiektach w których było coś nie tak niestety nic się nie zmieni, trzeba będzie jeszcze raz zastosować cień. Standardowo ustawia się efekty na 300dpi.
Nawet przy małych rozdzielczościach to nie razi aż tak bardzo dopóki nie ustawi się cienia tak jak ustawił go Highflyer (czyli 100 krycia, 0 wtapiania). |
|
|
|
 |
Highflyer
Praktyk

|
Wysłany: 23 Kwiecień 2009, 19:38
|
|
|
I zaden z Was niezgadl, ale po kolei...
@Dooshek
Wiem jakich narzedzi uzywam do ucielesnienia moich wizji, wiec widzisz taki cien po raz pierwszy pewnie;) Wierz mi, ze to nie jest bitmapa:/
@nev555
Niestety to co napisales, znam doskonale. Dzieki, ze klikales, lecz oczywiste sprawy pominalem w mojej pierwszej wypowiedzi. Poprostu Corel ni z gruchy ni z pietruchy stwierdzil, ze cien bedzie wygladal jak schody i juz:P I jeszcze jedno zrob sobie cien z rozmyciem i odpowiednio powieksz, a zobaczysz pasmowanie. Dlatego na tym etapie nie mozna cienia przyrownac do bitmapy, poki sie nia nie stanie:) |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

|
Wysłany: 23 Kwiecień 2009, 20:04
|
|
|
Wiesz na pierwszy rzut oka tak to wyglądało, jakoś nie mam pomysłu co się mogło stać. Jak masz ochotę to możesz gdzieś wrzucić jakąś próbkę, próbowałeś to może poprawiać gdzieś na innym kompie?
| Cytat: | | Dlatego na tym etapie nie mozna cienia przyrownac do bitmapy, poki sie nia nie stanie:) |
W każdym razie oboje wiemy o co chodzi ;) |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2009, 20:40
|
|
|
cos to przypomina, ale zeby to sprawdzic potrzebny bylby plik cdr w nizszej wersji niz x3....
pozdr. |
|
|
|
 |
Highflyer
Praktyk

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 08:28
|
|
|
Wawel w zalaczniku jest wersja 9. Co ciekawe, to samo zjawisko wystepuje na komputerze w pracy. Hmm, moze wina byc SP, bo na obu komputerach instalowalem go niedawno? Przed instalacja napewno tego nie bylo.
cien_v9.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 234 raz(y) 14.94 KB |
|
|
|
|
 |
nev555
Znawca

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 08:57
|
|
|
| U mnie cień już nie jest połączony z obiektem, może zamieścisz też w wersji X3? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 21:09
|
|
|
niestety po przepisaniu do tej wersji to juz jest obiekt soczewka z wypelnieniem desen z mapy bitowej wiec zapewne cos zupelnie innego niz w wersji x3...
Corel lubil czasem namieszac w cieniach choc tez inaczej niz to co tu jest, wiec czesto cienie sie rozdzielalo od obiektu... |
|
|
|
 |
Highflyer
Praktyk

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2009, 09:40
|
|
|
Wersja 13, zebyscie mogli zobaczyc problem z cieniem.
@wawel
Do oddzielenia cienia dojde, narazie zalezy mi na jego poczatkowym, poprawnym wygladzie. Dopiero potem bede oddzielal:)
Zerknijcie na to co jest w zalaczniku, moze cos wam przyjdzie do glowy gdzie tkwi problem schodkow:P
cien_v13.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 286 raz(y) 12.57 KB |
|
|
|
|
 |
nev555
Znawca

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2009, 13:48
|
|
|
Szczerze mówiąc to jak dla mnie wszystko jest ok. No fakt że nie ma jakiegoś antyalliasing'u
ale tak działa to po prostu. Jeżeli chcesz cień który idealnie odwzorowuje obiekt który go rzuca to po prostu kopiujesz ten obiekt.
Jeżeli zadasz jakieś wtapianie to jest ok. |
|
|
|
 |
bodekart
Bywalec

Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 49 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 27 Kwiecień 2009, 16:19
|
|
|
dla mnie tez wydaje sie byc wszystko ok
zmień tylko wtapianie na inna wartość niż 0 i wtedy juz cień nie bedzie schodkowany
pozdrawiam
cien.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 244 raz(y) 89.94 KB |
|
|
|
|
 |
Highflyer
Praktyk

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2009, 18:25
|
|
|
| nev555 napisał/a: | No fakt że nie ma jakiegoś antyalliasing'u
ale tak działa to po prostu. |
I tu musze powiedziec, ze tak to nie dziala po prostu, a bynajmniej nie dzialalo przed wgraniem servis pack'ow i przez jakis czas potem. Chcialem pozbyc sie problemow przy zmianie cieni na bitmape a tu po jakims czasie zonk sie pojawil tego rodzaju:P
@ bodekart - To, ze cien nie bedzie schodkowany przy innej wartosci wtapiania to jest oczywiste, ale nie na tym mi zalezy. Chodzi wlasnie o zerowe wtapianie, a bawienie sie w kopiowanie i przesuwanie odpowiednio obiektow wzgledem siebie jest malo wygodne. Poza tym od cienia jest narzedzie cien, a nie powiedzmy duplikuj, no i wygodniej sie tego uzywa jesli probuje uzyskac zadowalajacy mnie efekt.
Jak skoncze projekt, to wezme sie za przeinstalowanie Corela i zobaczymy co wtedy wyjdzie.
Dzieki za dyskusje:) |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2009, 18:35
|
|
|
| Highflyer napisał/a: |
I tu musze powiedziec, ze tak to nie dziala po prostu, a bynajmniej nie dzialalo przed wgraniem servis pack'ow i przez jakis czas potem. |
Tak z ciekawości sprawdzałem to w trzech różnych wersjach Corela (12, x3, x4) i zawsze efekt był taki sam. Szczerze mówiąc to coś Ci się musiało ubzdurać ;)
Pozdrawiam i rozwiązania problemu życzę ;) |
|
|
|
 |
|
|