|
X3 - pseudo 3d |
| Autor |
Wiadomość |
HAV
Początkujący

|
Wysłany: 7 Maj 2009, 10:42 X3 - pseudo 3d
|
|
|
Szukam jakiegoś tutka (lub może ktoś z Was zechce podzielić się swoją wiedzą i wytłumaczy) jak w X3 uzyskać efekty, nazwijmy to, pseudo 3d - wklęsłości/wypukłości krzywych zamkniętych/otwartych.
Wiem, że jest w X3 faza i płaskorzeźba i z tym próbowałem działać wzorując się na tutku programowym do X3, ale z efektów niespecjalnie byłem zadowolony :/
W załączniku wrzuciłem pliki poglądowe (dla X3 i 9.0) z obiektami, na których chcę uzyskać wspomniane efekty.
Okręgi po lewej mają imitować nity, 2 ukośne krzywe - podział blach, prostokąty i okręgi po prawej - włazy/pokrywy.
Chciałbym to delikatnie 'uplastycznić', na tyle by było widoczne po wydruku.
Da się to zrobić bez przejść tonalnych i używania bitmap, tylko na wektorach?
Rysunek1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 186 raz(y) 17.67 KB |
Rysunek1 v9.0.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 168 raz(y) 17.95 KB |
|
|
|
|
 |
bodekart
Bywalec

Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 49 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 7 Maj 2009, 19:23
|
|
|
| jak chcesz to moge Ci to zrobic w programie do grafiki 3D. do czego to potrzebujesz?? |
|
|
|
 |
HAV
Początkujący

|
Wysłany: 7 Maj 2009, 20:07
|
|
|
Chyba nie łapię co ma jedno z drugim wspólnego Możesz jaśniej?
3d nie jest dla mnie problemem i mogę sobie to wydziergać, ale potrzebuję takie efekty w 2d na wektorach.
A potrzebuję do nauki, by później móc to wykorzystać w pracach |
|
|
|
 |
Highflyer
Praktyk

Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 75 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 12 Maj 2009, 09:40
|
|
|
| Chyba najlepszym rozwiazaniem jest jednak zabawa z przesciami tonalnymi, ewentualnie z wypelnieniem siatkowym i do tego dodany cien, mozliwe ze odpowiednio wykarowany w celu uzyskania efektu wkleslosci:) Sparawa najwazniejsza bedzie jednak wyobrazenie sobie, jak by sie rozkladalo swiatlo na danym detalu i odpowiednie spreparowanie takiego efektu. |
|
|
|
 |
HAV
Początkujący

|
Wysłany: 15 Maj 2009, 19:02
|
|
|
| Dzięki za rady, będzie trzeba popróbować :) |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 18 Maj 2009, 08:37
|
|
|
Najprościej zrobić tak jak radzi Highflyer ale można zastosować tylko wektory stosując efekt Metamorfozy. Oczywiście trzeba dobrze wiedzieć jaki efekt końcowy chce się uzyskać. Przy pomocy Metamorfozy (automatycznie) lub stosując ręczne nakładanie kolejnych odcieni można uzyskać każdy efekt bazując tylko na wektorach.
Przy okazji warto pamiętać, że takie subtelności można uzyskać stosując dowolne wielokąty ale też i linie różnej grubości. |
|
|
|
 |
|
|