|
Corel X4 |
| Autor |
Wiadomość |
Tomy_m
Początkujący

|
Wysłany: 16 Maj 2009, 23:35 Corel X4
|
|
|
Przesiadka na nowszą wersję Corela zawsze bardzo mnie boli. Niestety w systemie XP wersje 9 i 11 nie działają wcale.
Mam pytanie odnośnie X4: Czy da się ustawić powiększanie kołkiem myszy w innym stopniu niż x2 (dwukrotne) ?!
Corel zawsze miał doskonały zoom po kołkiem myszy i był JEDYNYM programem w którym to naprawdę dobrze działało. Chciałbym ustawić go tak aby kółko płynnie zbliżało i oddalało mi pole pracy np. z krokiem 2% powiększenia. Chciałbym również aby tak jak dawniej ZBLIŻANIE NIE CENTROWAŁO MI KURSORA NA ŚRODEK EKRANU!!! Przecież to chore jest, muszę myszkę przestawiać na stole ... nie da się pracować
Poradźcie coś. |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 09:03
|
|
|
| Tomy_m napisał/a: | | Niestety w systemie XP wersje 9 i 11 nie działają wcale. |
O kurde, od 6 lat mam CD9 na XP i w końcu ktoś mnie uświadomił, że to nie działa. Dzięki, Stary! |
|
|
|
 |
Tomy_m
Początkujący

|
Wysłany: 17 Maj 2009, 18:04 Może i działa
|
|
|
Zainstaluj SP3 do XP i zobaczymy jak Ci będzie działać. Poza tym Corel 9.0 nie potrafi robić poprawnych PDF'ów więc na dzień dzisiejszy jest kompletnie nieprzydatny. Corel 9.0 działa doskonale pod 98SE, niestety na moim komputerze WIN98SE nie pójdzie. Do zeszłego miesiąca używałem Corel 9.0 SE. Dokupiłem Corel Draw 11 aby tworzyć nim PDF'y ... niestey taka konfiguracja 9 + 11) nie chce poprawnie działać (nie mogę przerzucać bitmap spod Draw do Photopaint w 9.0) Postanowiłem zainstalować Corel Draw X4. Ale ma tyle "kwiatkóf" że mnie szlag trafia Szkoda bo X4 wygląda interesująco i dosyć szybko działa (prawie jak 9.0 i duuuuużo szybciej niż 11)
Ale ten zoom (x2 co ruch kółkiem) mnie dobija) support Corela odpowiedział już komuś na ten problem ... szkoda tylko że nie zrozumieli pytania/problemu. Ale tak to jest gdy twórca programu na nim intensywnie nie pracuje
Mówisz że Corel 9.0 działa Ci poprawnie na XP ... czy pracowałeś kiedykolwiek na plikach do wielkoformatowych reklam? Tam szerokości bitmap dochodzą często do 30 tys. pixeli ... a druk na solvencie spod Corela to nieporozumienie, wiec trzeba robić TIFF + często dużo korekt. |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 18:30
|
|
|
Hmm, mam sp3, pdf'y też robi ok. Z Corelem 9 pod xp nie mam żadnych problemów. Fakt, nie robię wielkich formatów - bo specjalizuję się w mapach, o wymiarach do 1000mm max, i raczej bez bitmap. Przepraszam za zgryźliwość w takim razie, choć na swoje usprawiedliwienie mam to, że z Twojego posta wynikało (przynajmniej dla mnie), że 9 i 11 pod xp nie chodzą w ogóle.
Powodzenia w rozwiązaniu problemu życzę |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 18:37
|
|
|
| Cytat: | | Mam pytanie odnośnie X4: Czy da się ustawić powiększanie kołkiem myszy w innym stopniu niż x2 (dwukrotne) ?! |
Szczerze mówiąc to nic takiego nie znalazłem, może jakby coś pogrzebać w plikach. Co z tym supportem, ja akurat mam pozytywne doświadczenia jeżeli chodzi o pomoc techniczną Corel'a.
| Tomy_m napisał/a: | | Chciałbym również aby tak jak dawniej ZBLIŻANIE NIE CENTROWAŁO MI KURSORA NA ŚRODEK EKRANU!!! |
Akurat to jest dla mnie zbawieniem w nowszych wesjach Corel'a, po prostu przybliżam sobie to co pokazuje kursor. |
|
|
|
 |
Tomy_m
Początkujący

|
Wysłany: 18 Maj 2009, 22:45
|
|
|
Suport nie rozumie mojego pytania ... i odpowiada nie ma temat.
Co niby Ci się podoba w tym centrowaniu kursora!??!
Otwórz sobie bitmapę w PHOTOPAINT i zbliżaj ją kółkiem myszki, po pierwsze skok zbliżenia jest OK bo wynosi 2% 5% 10% 25% 33% 50% 75% 100% 200% 300-800% 1000% 1200% 1600%.
Natomiast zbliżanie kółkiem myszki w DRAW wynosi kolejno: 10% 18% 37% 75% 150% 300% 600% 1200% 2400% itd.
Do tego w PHOTOPAINT ustawiasz kursor na punt i DOKŁADNIE TEN PUNKT jest powiększany. Natomiast w DRAW po każdym powiększeniu przesuwa Ci miejsce które chciałeś powiększać bo w idiotyczny sposób centruj kursor. Skutek jest taki że w DRAW przybliżasz jak pijany.
Po kiego czorta było zmieniać sposób powiększania w DRAW???
Nie obraź się ale sądzę że używasz Corela amatorsko. |
|
|
|
 |
Tomy_m
Początkujący

|
Wysłany: 18 Maj 2009, 22:53
|
|
|
| takietam napisał/a: | Hmm, mam sp3, pdf'y też robi ok. Z Corelem 9 pod XP nie mam żadnych problemów. Fakt, nie robię wielkich formatów - bo specjalizuję się w mapach, o wymiarach do 1000mm max, i raczej bez bitmap. Przepraszam za zgryźliwość w takim razie, choć na swoje usprawiedliwienie mam to, że z Twojego posta wynikało (przynajmniej dla mnie), że 9 i 11 pod xp nie chodzą w ogóle.
Powodzenia w rozwiązaniu problemu życzę |
Z PDF'ami jest problem w COREL 9.0 ... źle ustawia flagi dla czcionek, trzeba zamieniać je na krzywe co skutkuje fatalnym wyglądem na ekranie w Adobe Acrobat. Wydruki są OK.
COREL 11 pod XP z SP3 pozwala na pracę na małych obiektach ... przy dużych zadaniach zapis udaje się max 3 razy ... później następuje Błąd TEMP i zero możliwości zapisu pracy, najgorsze jest to że widzisz pracę, program działa ale nie możesz jej już w żaden sposób zapisać ... nawet exporty się wysypują. Rada suportu: Używać WINDOWS 98SE bo COREL 9 i 11 nie są kompatybilne z WINDOWS XP (i jest to napisane na pudełku podobno w ostatnich wersjach 11)
COREL 9 niby pracuje w XP ale lubi się powiesić raz na kilka godzin.
X4 jest bardzo stabilny i niesamowicie szybki (na dwóch rdzeniach) ... szkoda tylko że pozmieniali ikony mocno i nie udostępnili obszaru roboczego z COREL 9.0 wielu grafików wolałby stary prosty design bez bajerów typu rozwijane animowane listy (ktoś wie jak to wyłączyć?)
EDIT: Już wiem animacje list menu są ustawiane razem z systemem ... można je wyłączyć w systemie XP. Bardzo to przyspiesza pracę. |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18 Maj 2009, 23:28
|
|
|
| Tomy_m napisał/a: | | Do tego w PHOTOPAINT ustawiasz kursor na punt i DOKŁADNIE TEN PUNKT jest powiększany. Natomiast w DRAW po każdym powiększeniu przesuwa Ci miejsce które chciałeś powiększać bo w idiotyczny sposób centruj kursor. Skutek jest taki że w DRAW przybliżasz jak pijany. |
U mnie to wygląda tak: najeżdżam kursorem na jakiś punkt i scroll'uje, kursor i punkt na który był skierowany przesuwa mi się na środek ekranu tak by scrollując dalej był przybliżany ciągle ten sam punkt. Nie jestem pewien czy też jest tak u Ciebie. W starszych wersjach rzeczywiście był tak że kursor zostawał na swoim miejscu i jest to kwestia po prostu przyzwyczajenia.
| Tomy_m napisał/a: | | Po kiego czorta było zmieniać sposób powiększania w DRAW??? |
... tak jak mówiłem, wolę nowy system scrollowania.
| Tomy_m napisał/a: | | Nie obraź się ale sądzę że używasz Corela amatorsko. |
Daruj sobie takie komentarze, od paru lat używam go zawodowo nie mam z nim problemów.
Spróbuj może scrollować z shiftem, w X3 powiększa wtedy chyba tak jakbyś chciał. |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 19 Maj 2009, 10:16
|
|
|
Próbuje sobie przypomnieć ostatnią zwieche corela 9 pod mym xp i....... nic :)
ja to mam fart ;)
pzdr. |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
|
|
|
 |
Tomy_m
Początkujący

|
Wysłany: 23 Maj 2009, 12:20 Patch jest OK
|
|
|
Ten patch jest OK, poprawia trochę skok przybliżenia czyniąc go identycznym z PHOTOPAINT.
Odnośnie mojej uwagi o centrowaniu ... ciężko się przyzwyczaić gdy w PHOTOPAINT jest po staremu. Jakoś nie wyobrażam sobie że to nie przeszkadza profesjonaliście.
Z klawiszem SHIFT program DRAW działa po staremu czyli tak jak w PHOTOPAINT. |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 28 Maj 2009, 14:02
|
|
|
jeszcze żaden profesjonalista nie skarżył się tutaj na tą funkcję ;) pewnie borykają się z poważniejszą problematyką :)
pzdr. |
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2009, 11:38
|
|
|
Witam....
Pozwólcie że się podepnę. Czy wie ktoś jak zmusić ten program do współpracy z rolką w myszce? W wersji 9, na której dotychczas pracowałem, po wciśnięciu Ctrl rolka służyła do "zoomowania". Niestety w X4 nie mogę tej dogodności używać. Jedyna opcja jaką znalazłem, która niby służy do zmiany funkcji rolki myszy, jest w Opcje-Wyświetlanie "Działanie domyślne kółka myszy". Do wyboru Przewiń lub Powiększenie. Niestety u mnie nie działa. |
|
|
|
 |
|
|