Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Personalizacja zdjęć
Autor Wiadomość
ezbig
Początkujący

Wysłany: 16 Lipiec 2009, 16:34   Personalizacja zdjęć

Witam

Mam bazę danych, która zawiera również zdjęcia. Byłem pewien, że w personalizacji oprócz tekstu i numerów, można wstawiać pola importujące obiekty (na podstawie ścieżki do pliku). Robiłem wiele personalizacji, ale bez zmiennej grafiki i trochę się zaskoczyłem, że w corel-u X4 nie da się tego zrobić.

Może ktoś zna jakieś plugin-y, które wspomagają taką personalizację. Bo inaczej czeka mnie ręczne wstawianie ponad 500 zdjęć (chyba że zrobię sobie makro w vba, ale może ktoś z was widział coś gotowego).

17.07.09:
Myślałem, że ktoś mi coś podpowie, ale wakacje chyba. Poradziłem sobie jak umiałem. Nie miałem czasu na dogłębne studiowanie dokumentacji, ale po paru godzinach wyprodukowałem mój pierwszy kod w vba dla corel-a. Prosty ale skuteczny. Podam algorytm jego działania może kogoś to natchnie:
1. Generuję spersonalizowany dokument, ale w miejscu zdjęcia wstawiam pole tekstowe
2. Odpalam moje makro, które:
- szuka w treści stron tekstów kończących się na .tif
- na podstawie treści tych pól importuje grafikę z folderu na dysku
- usuwa pole tekstowe

Zajęło mi co prawda parę godzin, poznanie zagadnienia, ale mój skrypt personalizuje te 500 zdjęć ok minuty. Opłacało się bo klient już znalazł, jakieś błędy w bazie, więc gdybym to ręcznie wstawiał, wykonałbym syzyfową pracę.

Chciałem zrobić personalizację w jednym locie, wczytując zdjęcia o razu przy wypełnianiu tekstów, ale nie doszedłem jak wczytać plik csv, lub jak się dobrać do juz wczytanego przez opcje druku seryjnego. Może ktoś zna jakieś linki z bardziej przystępną i obszerniejszą dokumentacją vba corel-a, bo ta co jest z programem jest tylko zarysem programowania.

Odpowiedz do tematu