|
Logo w prezencie - wektoryzacja kwiatka. |
| Autor |
Wiadomość |
pietrobus
Początkujący

|
Wysłany: 12 Lipiec 2009, 16:04 Logo w prezencie - wektoryzacja kwiatka.
|
|
|
Witam.
Chciał bym mojej siostrze w prezencie z okazji ślubu podarować logotyp oraz stronę internetową jej firmy. Oczywiście nigdy nie tworzyłem logo. Inspiracji szukam wciąż. Wpadłem na pomysł by w logo umieścić Magnolię. Ma to związek z nazwą firmy "Zawsze Maj", a magnolia jest kwiatem który kwitnie w maju. Siostra zajmuje się ogrodnictwem.
Mój problem polega na tym, że nigdy nie wykonywałem takiej wektoryzacji. Chodzi mi o takie niuanse jak cień czy kontury. Był bym wdzięczny, gdy by ktoś dal mi parę wskazówek na początek od czego najłatwiej zacząć, by wydobyć choć minimum naturalności z tego kwiatka :)
Z góry dziękuje za pomoc.
P.S.
Czcionkę używam DejaVu Sans Mono. Również jestem wdzięczny za wskazówki i odradzanie
magnolia.jpg Zdjęcie kwiatka |
Pobierz Plik ściągnięto 327 raz(y) 80.35 KB |
|
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12 Lipiec 2009, 16:57
|
|
|
Witam, na początek to może trochę o posługiwaniu się krzywi beziera i rysowaniu odręcznym.
1.Importujesz takie zdjęcie do DRAW, Ctrl I, po imporcie dajesz prawy klik / blokuj obiekt
2. Rozwijasz 5 ikonkę na pasku narzędzi wybiera narzędzie krzywe beziera. Obrysowujesz krzywą kontury kwiatu , pamiętaj aby kolorować dany obiekt krzywa musi być zamknięta.
Poniżej masz link do strony gdzie jest doskonale przedstawione jak się posługiwać krzywi beziera, i nie tylko.
To by było na razie na tyle, niby to podstawy i nic prostszego ale proponuję dobrze się zapoznać z krzywymi beziera ponieważ to podstawy grafiki wektorowej.
http://corel.wodip.opole.pl |
|
|
|
 |
pietrobus
Początkujący

|
Wysłany: 12 Lipiec 2009, 17:54
|
|
|
Tak Beziera :) Chodzi mi raczej o wycieniowanie tego :) W ten sposób, by było uproszczone i było widać w nim kwiat. Mam problem jak wyodrębnić dno kwiatowe z pręcikami ? Jest jakiś prosty sposób na to? Dołączam plik co udało mi się zrobić na razie.
magnolia3.jpg magnolia z której korzystam |
Pobierz Plik ściągnięto 392 raz(y) 41.26 KB |
logo_ma1.cdr kwiatek |
Pobierz Plik ściągnięto 357 raz(y) 22.59 KB |
|
|
|
|
 |
JarekDRAW

|
Wysłany: 12 Lipiec 2009, 18:28
|
|
|
Ok, zapodałem wypełnianie siatką w twoim pliku. Rozwijasz ostatnią ikonkę na pasku narzędzi.(siatka) zadajesz wypełnianie właśnie siatką.Zaznaczasz dany obszar sitaki chwytasz kolor z palety który cię interesuje i upuszczasz .
pozdr
logo_ma1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 333 raz(y) 21.92 KB |
|
|
|
|
 |
pietrobus
Początkujący

|
Wysłany: 13 Lipiec 2009, 11:52
|
|
|
| Dzięki wielkie :) Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie środka kielicha. Jak można najłatwiej odzwierciedlić pałeczki? |
|
|
|
 |
JarekDRAW

|
Wysłany: 13 Lipiec 2009, 16:24
|
|
|
Rysujesz elipsę F7, rozwijasz 12 ikonkę na pasku narzędzi traktujesz tą elipsę interakcyjną głębią w dół.Następnie Ctrl K, i już możesz osobno kolorować twoją pałeczkę załączam pliczek podglądowy o co mi chodzi z tym kolorowaniem .
Pozdr
kwiat.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 359 raz(y) 14.3 KB |
|
|
|
|
 |
pietrobus
Początkujący

|