Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeskalowanie przy eksporcie do pdf
Autor Wiadomość
Sowa 
Początkujący

Wysłany: 9 Lipiec 2009, 17:09   Przeskalowanie przy eksporcie do pdf

Korzystając z funkcji "publish to pdf" odkryłem, że drukując pdf'a otrzymuję inną skalę i nieco inny układ obiektów na stronie niż w Corelu (Draw X4). Próbuję dopasować obiekty do arkusza z etykietami i komuś wysłać a to mi na przeszkodzie stoi. Jak tego uniknąć?

z góry dzięki

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Lipiec 2009, 18:03   

Nie mam x4 wiec nie wiem co sie tam zmienilo (jesli sie cos zmienilo w tym temacie), ale w wersjach wczesniejszych nie bylo skalowania proj. Wszystko po publikacji do pdf bylo na swoim miejscu. Byc moze masz dolaczone spady i o nie projekt jest wiekszy?
Zreszta sposobow na zrobienie pdefa jest wiele i niekoniecznie przez publikuj do pdf.
Mozna zrobic plik ps, prn, eps i zamienic potem zew. do pdf np darmowym Ghostscriptem i nakladka GSview.
Mozna uzyc darmowych programow: pdf creator, qprint, pdfill. Lub pelnego Acrobata (platny)
I kazdy z tych sposobow zachowuje rozmiary.
Zreszta podejrzewam ze Corel w wersji x4 rowniez...
pozdr.

Sowa 
Początkujący

Wysłany: 10 Lipiec 2009, 06:57   

Dzięki za radę, zrobiłem w końcu .jpg z tego chociaż mało profesjonalnie to wygląda przez to ;) Eksport do pdf w każdy sposób (czy z Corela, czy przez jedną z aplikacji którą poleciłeś) zawsze kończy się tak samo - zmiana rozmiaru oraz o czym wcześniej nie pisałem znaczne rozjaśnienie kolorów. Coś pokombinuje może uda się to jakoś zrobić

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Lipiec 2009, 07:40   

Bardzo to dziwne, bo nawet darmowe programy typu Scribus nie zmieniaja rozmiaru elementow po zamianie na pdf.
Moze cos w tym pliku cdr jest nie tak..jakies specyficzne elementy.
Az sie wierzyc nie chce aby nie bylo mozliwosci zrobienia poprawnie pdefa.
Nie bardzo tez wiem jak to mozliwe aby w plikach wynikowych typu ps, eps doszlo do przeskalowania elementow...Co by to bylo gdyby w pliku ktory trafia do drukarni czy do gazety nagle okazalo sie ze cos jest nie tak z rozmiarem.
Co do kolorow to pewnie sprawa profili kolorystycznych...

I jeszcze jedna rzecz jak spawdzales rozmieszczenie elementow? Zaimportuj tego pdefa do Corela na wyzsza warstwe i zobacz czy sie pokrywa z tym co jest w corelu...bo moze w przgladrce plikow pdf masz ustawione skalowanie lub dopasowanie do kartki?
pozdr.
ps
zawsze mozesz tu na forum wrzucic taki plik z x4 moze ktos kto ma te wersje to spr.

ezbig
Początkujący

Wysłany: 16 Lipiec 2009, 17:58   

Może głupio spytam, a gdzie stwierdzasz te inne rozmiary i układ obiektów? Jeśli w acrobacie to pewnie masz włączoną opcję dopasuj stronę do obszaru drukowania. Ja eksportuję do pdf-a i nigdy nie stwierdziłem tego problemu, za to moi klienci odbierający moje pdf-y miewali ten problem. W 100% przypadków mieli włączone skalowanie strony (acrobat po zainstalowaniu ma to włączone domyślnie).

Odpowiedz do tematu