|
Microsoft Equation w Corelu |
| Autor |
Wiadomość |
qdlaty
Początkujący

|
Wysłany: 26 Wrzesień 2007, 21:40 Microsoft Equation w Corelu
|
|
|
Wstawiam do Corela obiekt typu Microsoft Equation 3.0 (edytor rownan) i pojawia sie pewien problem. Niektore symbole jak np. litery greckie napisane w tym edytorze w Corelu nie sa poprawnie wyswietlane. Dlaczego? Co z tym zrobic?
Ja potrzebuje na rysunkach (wykonanych w Corelu) dopisac roznego rodzaju wzory matematyczne. |
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Wrzesień 2007, 22:00
|
|
|
Zależy to od wersji softu i ustawień językowych. Trzeba także wziąść pod uwagę, że zazwyczaj makra pisane są pod konkretny program, nie mówiąc już o różnych platformach. Także obsługa stron kodowych poszczególnych czcionek to też inna sprawa.
Nie znam programu, więc tylko ogólnie piszę, ale trzeba wziąść pod uwagę, że nawet Draw nie otworzy idealnie każdego natywnego formatu... |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 27 Wrzesień 2007, 10:21
|
|
|
| Symbole i wzory matematyczne piszę zazwyczaj samym Corelem a już na pewno przy eksporcie (np. do EPS) zamieniam je na krzywe. Zawsze istnieje ryzyko, że jakaś litera (znak) zniknie. Współpraca z Microsoftem na ogół jest dziwna dlatego nietypowe znaki przed posłaniem komuś innemu warto zawsze zamienić na krzywe. |
|
|
|
 |
qdlaty
Początkujący

|
Wysłany: 27 Wrzesień 2007, 18:44
|
|
|
| Ale jak w Corelu napisac jakis bardziej skomplikowany wzor matematyczny? Taki zeby byly pierwiastki, ulamki, litery greckie itd |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Wrzesień 2007, 09:06
|
|
|
Jeżeli skomplikowany wzór pojawia się sporadycznie warto go zrobić w Corelu.
Każdą literę można przesunąć w dowolnym kierunku, każda litera może być dowolnej wielkości i w dowolnym alfabecie. Można też dodawać linie ułamkowe, wielkie nawiasy klamrowe, itd.
Może to czasem przypominać układankę ale pewne części wzoru na pewno będą się powtarzać więc na ogół warto... |
|
|
|
 |
qdlaty
Początkujący

|
Wysłany: 28 Wrzesień 2007, 17:08
|
|
|
Ale w dalszym ciagu pojawia się problem np. greckich znakow. Rysować każdy z nich?
Ja mam do opisania okolo 200 rysunkow... |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Wrzesień 2007, 20:40
|
|
|
| A czcionka Symbol albo SymbolPropPL? Tam są wszystki greckie znaki. |
|
|
|
 |
wibroakustyk
Początkujący

|
Wysłany: 15 Lipiec 2009, 16:58
|
|
|
Witam,
też mam problem z Microsoft Equation (ME). Jak wstawiam jakiś znak grecki w ME w kursywie to gdy przechodzę do poziomu Corela to jest on bez kursywy. Problem jest tylko ze znakami, które się wstawia z ME. Bo kiedy wstawię znak z klawiatury to zostaje on na poziomie Corela w kursywie. Czy jest na to jakiś sposób ? Może to jakieś ustawienia Corela ? |
|
|
|
 |
|
|