Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z kolorami
Autor Wiadomość
artcomputer 
Początkujący

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 23:59   Problem z kolorami

Witam.
Mam taki problem, przygotowuję projekt do wydruku wielkoformatowego, mam tło zamienione na CMYK. Tło to w corel Drawie i PhotoPaincie widzę normalnie tak jak na załączniku nr.1 natomiast w innych programach IrfanView, windowsowy podgląd i nawet Photoshop widzę tak jak na załączniku nr2 czyli kolory są jakby wyblaknięte. Boję się że na wydruku też będą takie nieciekawe kolory. Drukarnia do której prawdopodobnie wyślę projekt przyjmuje m.in. pliki corela.
Szukałem informacji na ten temat i wyczytałem że IrfanView i podgląd windowsowy mają problemy z wyświetlaniem w CMYKu, dziwi mnie jednak ten Photoshop.

Byłbym bardzo wdzięczny za uwagi i podpowiedzi.

Zał nr1:

Zał nr2.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 31 Lipiec 2009, 07:59   

Jak chcesz wiedziec jak te kolory beda wygladaly na wielkoformatowym wydruku to wydrukuj sobie w tej drukarni na konkretnej maszynie maly waski pasek z takimi kolorami jakie Cie interesuja.
Roznice natomiast w wyswietlaniu w roznych programach moga wynikac z roznych profili, i z zarzadzania kolorem.

zobacz tu
http://www.ef.art.pl/inde...p?p=8&a=6&id=42
i tu
http://corel.wodip.opole....topic.php?p=622
pozdr.

Odpowiedz do tematu