Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pomocy...
Autor Wiadomość
T!nka 
Początkujący

Wysłany: 15 Styczeń 2007, 17:01   pomocy...

...nie wiem czy taki temat już był, jak tak wybaczcie...
...ma zrobiony projekt w corel photo-paint x3....i teraz musze to wszystko pomierzyć wektorowo i określić kolory...cmyk..rgb
Z góry dzięki
PRZYKŁAD o co mi chodzi :

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 15 Styczeń 2007, 19:00   

Czy chodzi Ci o podanie wartości kolorów CMYK/RGB na bitmapie czy też o to, by logo zwektoryzować i dopiero wtedy zwymiarować? A może jest to potrzebne do Księgi Znaku? Napisz coś bliższego, bo inaczej będziemy mogli tylko zgadywać ;).

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 16 Styczeń 2007, 14:16   

żebym ja to wiedziała...napewno nie musze loga zwektoryzować...w takiej postaci jakie jest muszę je pomierzyć...czy wystarczy narzędziem "wymiary" ?
...oprócz tego wczoraj dostałam jeszcze jedno polecenie zrobienia tego samego loga w coreldraw x3...czy mogę go jedynie zwektoryzować i nie muszę się męczyć zeby go robić od podstaw?

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 16 Styczeń 2007, 21:15   

Jeżeli to logo ma być wysokiej jakości to oczywiście trzeba to zrobić od podstaw* - i nie należy kombinować inaczej, bo może skończyć sie to poważną wpadką.
Natomiast jeżeli musisz "zwymiarować" bitmapę (według mnie to bez sensu) to musisz przede wszystkim wiedzieć, w jakiej rozdzielczości to robić, bo co innego potrzeby www (72 dpi), prezentacje (96 dpi), wydruki na drukarce (180 dpi) a co innego offset (300 dpi) - a w każdym z tych przypadków logicznym krokiem było by podawać wielkości w pikslach/dpi...

PS. Niepotrzebnie pomaziałaś to logo ;) Czy jest to MPK Kraków? Jeżeli tak, to "częściowo" mogę pomóc, bo je mam - a dlaczego częściowo to później, jeżeli własnie o nie chodzi ;)

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 17 Styczeń 2007, 12:23   

no niestety nie chodzi o to logo...dostałam tylko przykład jak ma to wyglądać...tematem mojej pracy jest zaprojektowanie znaków firmowych wymyślonej przeze mnie firmy...prace mam oddać za dwa dni a w niedziele sie dowiedziałam ze mam nie robic tego w corel photo-paint tylko w coreldraw...więc muszę wszystko zacząć od początku :/ ...to wszystko oprócz na kartce ma być prezentacją w powerpoint...
...w każdym bądz razie dzięki za pomoc :*

raydek 
Początkujący

Wysłany: 17 Styczeń 2007, 16:21   

Hej,
poradziłaś sobie , czy potrzebujesz jeszcze pomocy ..?

Może poprostu trzeba Ci podesłac jakieś wymyślone logo w corelu, ktore możesz sobie potem opisać wymiarami .. ?

Domyślam się że problem jest w tym że masz to logo zrobione w CPT a potrzebujesz w CDR , czasami ciężko jest osiągnąć taki sam efekt końcowy z corela jaki uzyskałaś w photopaint dlatego zazwyczaj przed projektowaniem trzeba się zastanowić do czego to logo będzie potrzebne :)

A może zwymiarowac to znaczy określić jedynie proporcje elementów ? Bo to chyba raczej to jest na wskazanym przez ciebie rysunku, więc tutaj czy będzie to 72dpi, 96 dpi czy 300 nie ma znaczenia. Łatwiej będzie jeśli logo będzie wcorelu, ale możesz tą bitmape wkleic do corela , tam pomierzyć i też na podstawie tych wymiarów ustalić proporcje.

Jak cos potrzeba to pisz:)

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 17 Styczeń 2007, 18:51   

ehh...no potrzebuje...tylko że wolałabym to sama zrobić żeby później jakoś się obronić...do logo potrzebna mi korona...zrobiłam ją odręcznie...jak możecie napiszcie jak ją moge zrobić...tak raydek masz rację chodzi o określenie proporcji...
A to ta korona,tylko proszę się nie śmiać... :D ..to tylko "pokazówka" dla Was :*

Rysunek_emla.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1904 raz(y) 26.56 KB

raydek 
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2007, 09:48   

Hej,

no fajna ta korona :)

a tak poważnie , to moim zdaniem taki element wymiaruje się w całości. określając jego rozmiar względem pozostałych elementów, zobacz jak jest to zrobione na pierwszym rysunku.

Tą koronę chyba powinnaś pozostawić jako jeden spójny element i tylko określić jej wysokość, szerokość i położenie w stosunku do pozostałych elementów logotypu.

Jak będziesz rysowała tą koronę, to używaj zamkniętych obiektów, a nie kresek, będzie Ci łatwiej nanieść wypełnienia i uzyskać wymagane efekty.

Pozdr.
Raydek

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2007, 12:04   

hmm...raydek gdybyś mógł mi to bardziej dokładnie opisać jak pomierzyć te wysokości i poslugiwać się tymi obiektami zamkniętymi...czy wystarczy narysować to odręcznie i z menu "rozmieszczenie" wybrać opcję "pozamykaj najblizsze węzły" ?
Bardzo będę wdzięczna za pomoc ponieważ dziś na 18 mam oddać pracę i nie mam czasu szukać i kombinować... :*

raydek 
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2007, 13:45   

Hej, troche kiepsko z czasem u mnie w tej chwili, ale w załączeniu podesłałem Ci Twoją koronę zbudowaną z zamkniętych elementów, jej jakość jest zerowa, ale tak jak wspomniałem miałem na nią 2 minuty:)

Odnośmie wymiarowanie,
ustal jaką wysokość i szerokość ma miec ten główny element np. korona. wysokośc = X , szerokośc Y

teraz pozostałe elementy logo ustawiasz tak jak mają być w całym logotypie i robisz określenie wymiarów np. odstęp od korony do napisu "KORONA Sp.z o.o." ma mieć odległośc 0,2 X czyli 0,2 wysokości korony. na tej samej zasadzie opisujesz pozostałe elementy ,

Mam nadzieję że trochę Ci rozjaśniłem.:)

korona.rar
Pobierz Plik ściągnięto 443 raz(y) 24.07 KB

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 23 Styczeń 2007, 16:01   

dzięki...dzięki...dzięki... :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*

Odpowiedz do tematu