Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak wprowadzonych zmian?!
Autor Wiadomość
SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 11:40   Brak wprowadzonych zmian?!

Dostałem do przetłumaczenia pewien dokument. Wstawiam nowe okna tekstowe w miejsce usuniętych. Są tam rysunki i proste które muszą zostać. Dokument był oryginalnie w formacie .cdr. Używam X4 Home & Student (informuję, że nie dostaję za tę pracę pieniędzy - to inwestycja w doświadczenie i CV).
Wszystkie zmiany jakie wykonałem są niewidoczne przy podglądzie wydruku i podczas eksportowania do np.jpg. Zostają tylko rysunki i krzywe, które były oryginalnie.
Co ja robię źle? Proszę Was Bracia Znawcy o pomoc!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 11:53   

Byc moze drukarke masz wylaczona na warstwie, na ktorej nanosisz zmiany.
Co daje taki efekt jak opisujesz. Sprawdz narzedzia -> menadzer obiektow i w dokerze po prawej zobacz na jakiej warstwie pracujesz, i czy drukarki sa aktywne, moze byc tak ze masz te zmiany np: na warstwie Pulpit na ktorej drukarka tez bedzie wylaczona.
pozdr.

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 12:11   

Rzeczywiście! Pomogło! :-D
Dziękuję z całego serca Wawel!

Przy okazji, jeżeli admini się nie zdenerwują za bałagan, spytam co mam zrobić aby mój pulpit pracy był bez wypełnienia (przeźroczysty), teraz jest biały; i teraz jak wyeksportowałem obraz do .jpg zostaje mi pas pustej (białej) przestrzeni u góry strony. Reszta obrazu jest oczywiście spłaszczona.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 12:31   

Jesli nie ustawiles go jako bialy to jest przezroczysty tylko ze format jpg nie przenosi przezroczystosci, i w miejsce przezroczystego wrzuca biel. I raczej tak jest w tym przypadku.
Formaty png, gif, psd, cpt przenosza przezroczystosc.
Jesli eksportujesz ze strony tylko np: czesc projektu i nie potrzebujesz calej kartki, marginesow itp to zaznaczasz te obiekty a nast. przy eksporcie zaznaczasz eksportuj tylko zaznaczone - po prawej.
pozdr.

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 12:53   

jeszcze wczoraj rano było przeźroczyste. W trakcie prac musiałem nacisnąć coś czego nie chciałem naciskać :p i zmieniło się na białe. Nie chodzi mi o eksport przeźroczystości do .jpg...znam zasady :]. Chodzi mi o pracę na przeźroczystości.
W Corelu wszystko jest ok. (oprucz przeźroczystości). Proporcje są zachowane i moja praca zajmuje całą stronę (krawędzie strony). Natomiast po eksporcie spłaszcza się od góry i zostaje tam pusta (biała) przestrzeń (.jpg). Żaden element mi tak w górę nie wychodzi ani nic.

A nie! Przepraszam. Mam wystający element :-P ...a właściwie jakiegoś śmiecia poza obszarem strony, którego nie było widać. OK to wszystko jasne ze spłaszczaniem. Natomiast pojawia się następne pytanko: jak wyłączyć wliczanie obiektów poza obszarem strony w grupę obiektów "widzianych przez drukarkę". (Narzędzia -> Menadżer obiektów -> Strona główna -> Pulpit -> Drukarka skreślona?)
Co do kwestii przeźroczystości panelu: gdzie to się zmienia?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 14:55   

Grafika umieszczona na warstwie z wylaczona drukarka nie bedzie drukowana.
Obiekty na warstwie Pulpit jesli tam faktycznie sie znajda to rowniez. Bo drukarka na tej warstwie po instalacji programu bedzie wylaczona co oczywiscie mozna zmienic.
Warstwa Pulpit jest po to aby elementy wrzucone na nia byly widoczne rownoczesnie na innych stronach czyli jej dzialanie ma najwiekszy sens w dokumentach wielostronicowych.

Publikujac np: projekt do pdf publikujesz albo strone, albo zaznaczony obszar. I potem
w przegladarce pdf nie zobaczysz tego co jest poza obszarem strony, co nie znaczy ze tych obiektow tam nie ma, ale nie maja one wplywu na druk. Ale na wielkosc pliku tak :-) Dot. jednostronicowych dokumentow przy zaznacz. opcji dokument.

Tlo mozna ustawiac uklad -> tlo strony i tam wybrac np: bez tla.

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 15:13   

Jest bez tła, ale i tak jest białe.

A wiesz jak można łączyć pliki .cdr ze sobą tak, aby tworzyły się kolejne strony (2 jednostronne pliki .cdr -> 1 dwustronny plik .cdr)?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 15:33   

Tlo moze byc tez zrobione przez zwykly prostokat/kwadrat w kolorze bialym. Co ma znaczenie przy druku, eksporcie itd. Tylko jak komputer ma pokazac Ci przezroczyste tlo? Skoro jesli to wydrukujesz to dostaniesz biel papieru. Programy do edycji zdjec tez nie pokaza pulpitu systemu operacyjnego tylko np: szachownice co umownie oznacza brak tla. Nie wiem co masz na mysli piszac o tej przroczystosci, i co masz przez nia widziec. Zreszta nawet jesli w X4 (nie uzywam) dolozyli przezroczystosc to nie wyobrazam sobie takiej pracy bo i tak pod spodem widzialbym inne elementy np: z windows. Mozna natomiast ustawic przezroczystosc np: na menu, itp jak ktos lubi takie efekty.
Pliki polaczysz przez import z dokumentu a do dokumentu b, lub kopiuj/wklej (konkretna zawartosc). Mozna tez laczyc otwarte plki np: w jeden pdf.

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 16:49   

Czyli nie muszę łączyć wszystkiego w jeden plik żeby mieć 1 .pdf z kilku .cdr. Rozumiem, że mam otworzyć wszystkie pliki .cdr, z których ma być 1 .pdf w kilku oknach w Corelu i kliknąć Publikuj jako PDF. Program sam zrozumie, że chodzi o wszystko razem? Sam posegreguje kartki w odpowiedniej kolejności?
Co do przeźroczystości to chodziło mi o szachownicę...przyzwyczajenie z Photoshopa...ale chyba nie da się tak zrobić.

Joanna Suska 
Praktyk
jska

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 23 Grudzień 2009, 17:09   

Mysle, ze nie zrozumie program sam.... :)
W Adobe Acrobat możesz lączyc pdf-y (Document/Insert Pages), ukladac strony...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Grudzień 2009, 17:14   

Sam jak sam ale z Twoja pomoca posegreguje.
Otwierasz kilka plikow cdr i w takiej kolejnosci jak je otwierasz Corel polaczy je w jeden pdf trzeba mu tylko pomoc wybierajac "dokumenty" z opcji zamiast biezacy dokument.

... zaden ze znanych mi programow do wektorow nie ma szachownicy tylko biel papieru.
Taka szachownice mozna by tez ustawic, ale mysle ze szkoda na to czasu.
pozdr.

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 29 Grudzień 2009, 11:38   

Kolejne pytanko...
Czy jest możliwość (CDX4) zaznaczania wielu elementów znajdujących się na jakiejś warstwie bez klikania każdego z osobna z wciśniętym Shift'em?
Na "pustej" stronie robi się to bez problemu łapiąc elementy myszką w ramkę. Gdy na jakiejś warstwie chce się to zrobić zaczynamy tę warstwę przesuwać. Dla ułatwienia (...może...) dodam, że ta spodnia warstwa to ramka której nie chcę ruszać i edytować. Muszę złapać elementy znajdujące się w jej wnętrzu...na niej...a jest ich chyba kilkaset.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 29 Grudzień 2009, 15:26   

Ctrl a ten skrot zaznacza wszystko, po zaznaczeniu wszystkiego mozna odjac od zaznaczenia np te ramke klikajac ja z shiftem.
Nie mowiac juz o tym ze kazda warstwe mozna traktowac oddzielnie, wiec zaznaczanie w obrebie warstwy, edycje itd.
pozdr

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 29 Grudzień 2009, 16:18   

mhm...
Wykumałem jeszcze, że można zacząć zaznaczanie myszką poza stroną i w miare możliwości (dopasowanie szer. lub wys. zaznaczenia) złapać potrzebne elementy omijając te niepotrzebne ;] .

Gdy klikamy na wnętrze np. prostokąta to on się zaznacza. Czy można zrobić tak, aby klikanie wewnątrz prostokąta zaznaczało to co jest pod nim (w miejscu klikania), a dopiero kliknięcie bezpośrednio tego prostokąta (jego boków - linii) powoduje jego zaznaczenie?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 29 Grudzień 2009, 20:42   

opcja - traktuj jako wypelnione. Trzeba ja wylaczyc dot. obiektow bez wypelnienia a lezacych wyzej/ponad od tych w srodku np: tego wspomnianego prostokata.

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 4 Styczeń 2010, 14:02   

To ta opcja we właściwościach obiektu?

I znowu przy okazji...jest gdzieś możliwość ustawienia standardowej czcionki, jej wielkości itd?
Program wymusza ciągle na mnie Century Gothic 24 a ja chce Arial 7. Za każdym razem muszę to ustawiać co jest już dosyć irytujące. Sam szukałem, szukałem i jak dotąd nie znalazłem :-/ ...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Styczeń 2010, 18:34   

SnookDogg napisał/a:
To ta opcja we właściwościach obiektu?...

Na pasku masz u gory po prawej te opcje. - ikona kwadrat i strzalka

SnookDogg napisał/a:

I znowu przy okazji...jest gdzieś możliwość ustawienia standardowej czcionki, jej wielkości itd?...

Mozna ustawic, jesli wybierzesz kroj czcionki nie majac zaznacz. tekstu to wyskoczy okienko w ktorym zastaniesz poinformowany ze zostana zmodyfikowane ustawienia dla nowych elementow. Trzeba tylko kliknac ok.
pozdr.
ps
Watek sie rozrosl i juz dawno te pytania sa bardzo "przy okazji".

Odpowiedz do tematu