Garmatura papieru |
Autor |
Wiadomość |
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 12:12 Garmatura papieru
|
|
|
czy jak wiem, że druk będzie robiony na papierze kreda offset 135g albo kreda offset 300g
to czy wpływa to jakoś na ustawienia w projekcie żeby się do tego dostosować? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 14:14
|
|
|
Wiele spraw ma zwiazek z wydrukiem, rodzaj papieru ale tez czy druk offsetowy czy np: cyfrowy. Moga byc duze roznice w kolorach.
W przypadku papierow to wazne czy offsetowy, powlekany, nie powlekany, gazetowy...
Przyrost punktu, max proc. nafarbienia.
Przy niskiej gramaturze tez trzeba patrzyc zeby zdjecie nie bylo zbyt ciemne tak aby nie przebijalo na druga strone kartki.
Kontrole nad tym zapewniaja profile kolorow.
Proces od projektu do druku jest jednak dlugi i wiele czynnikow moze miec wplyw na to co dostaniemy na koncu. Np: wspomniane profile, Ty uzyjesz do konwersji profilu x potem wyslesz np: dalej plik pdf bez profilu (dosc czesto takie sa zalecenia) a potem jeszcze inny profil moze byc wpiety przez firme przyjmujaca plik. Do tego dochodza drukarze i ich rozne umiejetnosci, maszyny drukujace, predkosc podawania papieru co tez moze wplywac na wydruk.
Przy ustawianiu lini z zaznaczeniem bigowania (jak jest wiecej big) tez moze miec znaczenie gramatura.
pozdr. |
|
|
|
|
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 15:57
|
|
|
dzięki za informacje. A teraz mój największy problem :(.W corelu jak publikuje do pdf wychodzą mi troche bardziej przesycone kolory(w illustratorze wychodzą mi takie same jak w projekcie), zaznaczam zastosuj profil icc i dalej to samo jak to zmienić. I w czym pokazać komuś jak będzie wyglądała praca po wydruku w takim razie. |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 16:14
|
|
|
Przy publikuj do pdf uzyj - PDF/X-3 lub wpiecie profilu w Acrobacie tez powinno zalatwic sprawe, bo bodaj mozna.
Czy mozna pokazac jak to bedzie wygladalo komus?, ....jesli ta osoba uzywa wlasnego monitora i do tego nie jest on skalibrowany, i np: LCD to raczej nie zobaczy tego dokladnie tak jak wyjdzie w druku. Jesli chce widziec identycznie to tylko proof kontraktowy, machprint itp.
pozdr. |
|
|
|
|
cyklop
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 69 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 16:26
|
|
|
Właściwie nie ma papieru "kreda offset"; domyślam się, że chodzi Ci raczej o określenie technologii druku. Kredy też są różne (błysk, mat, półmat). Wawel ma rację we wszystkim co pisze, ale z doświadczenia powiem Ci, że mało który klient wyłapuje tak subtelne różnice. Generalnie chce albo "kolorowo" albo "stonowanie". Wiem, że upraszczam, ale do tego W ZASADZIE sprowadzają się wymagania klientów. Chyba, że drukujesz coś dla agencji lub kogoś kto zna się na rzeczy i zależy mu na właściwym odcieniu, nasyceniu itp. Wtedy (jak wspomniał Wawel) - tylko wydruk próbny. |
|
|
|
|
|