Manipulacja siatką. |
Autor |
Wiadomość |
lisciu
Bywalec
|
Wysłany: 25 Grudzień 2009, 18:29 Manipulacja siatką.
|
|
|
Witam,
chciałem również się dowiedzieć ;) czy da się siatką manipulować w większym zakresie niż podanie jej długości i szerokości oraz liczby kolumny i wierszy. Czy dało by się naprzykład ustawiać ręcznie szerokość kolumn? Zrobić swego rodzaju nieregularną siatkę np 2 kolumny tej szerokości ustawić następne 2 takie itd. Czy po prostu jedyne wyjście to rysować pojedynczo(mniejszą siatkę) i złożyć z tego jedną wielką siatkę? Bo jedyne czym mogłem manipulować to jej kształtem obracając. Ma ktoś jakiś patent? |
|
|
|
|
1cm
Profesjonalista
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 25 Grudzień 2009, 22:00
|
|
|
Piszesz siatka, a pytasz o tabelę. Jak sobie radzimy? Osobiście "chwytam" linię i przesuwam gdzie chcę :) Jak w Word. Czy to też zbyt proste rozwiązanie?
pzdr. |
|
|
|
|
lisciu
Bywalec
|
Wysłany: 26 Grudzień 2009, 00:09
|
|
|
hm, akurat mówię o narzędziu papier kratkowy czy jakoś tak. I nie mam na myśli tu tabeli. A to ciekawostka, że przesuwasz jak w Wordzie, chyba że ja o czymś nie wiem. Zaznaczam na rysowanę kratownicę, i nie mogę żadnej pojedynczej linii przesunąć hm zonk? |
|
|
|
|
1cm
Profesjonalista
|
Wysłany: 26 Grudzień 2009, 13:38
|
|
|
tak, to samo narzędzie w wersji anglojęzycznej to "table tool"...
Zaczynam myśleć, że sobie żartujesz i tyle ;)
W załączniku tabela z komórkami o różnych rozmiarach i zaznaczoną jedną kolumną.
Słowo harcerza, że zupełnie jak Word.
pzdr.
table_tool.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 271 raz(y) 88.64 KB |
|
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 26 Grudzień 2009, 18:16
|
|
|
1cm napisał/a: | Zaczynam myśleć, że sobie żartujesz i tyle ;) |
Myślę 1cm, że kolega sobie nie żartuje tylko zwyczajnie słabo zna Corela, co udowodnił w poprzednim poście pt. przeźroczystość mapy bitowej, włącza za każdym razem swój mechanizm obronny "jak czegoś nie umie zrobić w tym programie to znaczy że program jest słaby" to samo mógł bym powiedzieć o ilustratorze słabo go znam, i pewnie bym powiedział że jest do d.....
Fakt papier kratkowany jest słabo rozwiniętym narzędziem , modyfikować możesz go przed rysowaniem tzn. w górnej belce ustalasz ilość kolumn, a następnie podczas rysowania dowolnie ustawić kształt tabeli. Po narysowaniu jedynie możesz rozdzielić grupę ctrl U, i dowolnie modyfikować każdy segment.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
1cm
Profesjonalista
|
Wysłany: 26 Grudzień 2009, 22:15
|
|
|
Jarku nie jest tak jak piszesz. Można dowolnie modyfikować rozmiar kolumn i wierszy bezpośrednio po umieszczeniu tabeli w dokumencie.
http://www.corel.com/serv...t/1200587240775
Cytat: | * Select the Table Tool in the tool-box and change the size of the cells in the table by dragging the lines of the cells to fit the layout. You can drag the lines, when the cursor changes to a double arrow.
* You can also merge the cells together. Select the cells by dragging across them with the mouse. Then right-click and select Merge Cells in the popup menu. Selected cells are shown with a hatch pattern.
|
pzdr. |
|
|
|
|
JarekDRAW
|
Wysłany: 27 Grudzień 2009, 09:21
|
|
|
Tak, tylko przykład który podajesz dotyczy X4 ..... |
|
|
|
|
1cm
Profesjonalista
|
Wysłany: 27 Grudzień 2009, 10:48
|
|
|
Żadnej konkretnej nie zamawiano, a to aktualna wersja. Miałem pisać o 6? ;)
pzdr. |
|
|
|
|
JarekDRAW
|
Wysłany: 27 Grudzień 2009, 12:30
|
|
|
Widzę Panie Cm, widzę że raczej każdą wypowiedz traktujesz jako krytykę tego co napiszesz , a tak nie jest , zresztą nie oto tu chodzi. Może zapytaj z jakiej wersji kolega korzysta |
|
|
|
|
1cm
Profesjonalista
|
Wysłany: 27 Grudzień 2009, 16:29
|
|
|
Nie przesadzaj proszę :) Mam dużo dystansu do tego co piszecie, a emotikon na końcu poprzedniej wypowiedzi świadczy o jej charakterze. Żadnej krytyki zresztą nie widzę. Pisałem o aktualnej wersji oprogramowania, a kolega jak będzie miał potrzebę to podzieli się z nami dodatkowymi informacjami ;) Tobie polecam upgrade, bo sam przekonałem się, że warto.
pzdr. |
|
|
|
|
lisciu
Bywalec
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 18:59
|
|
|
tak, znam słabo Corela to fakt. Pracuję na X3. Więc wnioskuję, że jedyne manewry to ro zgrupować i się zabawiać? a potem znowu zgrupować? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 00:07
|
|
|
Mozna spawac te kwadraty/prostokaty, przycinac itp. Nie jest to moze idealna praca z tabelami, ale przy odrobinie wprawy mozna nad tym zapanowac.
pozdr. |
|
|
|
|
|