gdzie w corelu ustawiać spady |
Autor |
Wiadomość |
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 19:40 gdzie w corelu ustawiać spady
|
|
|
mam problem bo na forum wyczytałem że powieksza się projekt poza zadany obszar roboczy(formatu np A5) o zadany spad, powiedzmy 3 mm. Do czego służy w takim razie opcja spad w układ>ustawienia strony. Także przy publikacji do pdf jest opcja ustawienia spadów. Więc co powinienem stosować. W drukarni powiedzieli żeby zrobić 3 mm marginesy (czy to jest tożsame ze spadem?), a jeśli nie to jak je ustawić. |
|
|
|
|
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 21:25
|
|
|
Najprościej rzez ujmując - jak masz kartkę formatu A5 o wymiarach 148x210 to projekt zrób o 3 mm dłuższy z każdej strony - czyli 154x216 |
|
|
|
|
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 21:32
|
|
|
To ustawiam w projekcie format 154x216 i na nim robie czy zostawiam 148x210 a tło rozciągam do 154x216(czyli niejako poza obszar roboczy) ? i rozumiem że w takim przypadku jak publikuje pdf nie zaznaczam spadów tylko tą opcje "zachowaj wcięcia"(czy jakoś tak)? |
|
|
|
|
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 2 Styczeń 2010, 21:41
|
|
|
Cytat: | To ustawiam w projekcie format 154x216 i na nim robie czy zostawiam 148x210 a tło rozciągam do 154x216(czyli niejako poza obszar roboczy) | Jedna i druga opcja jest dobra
co do pdfa - to nie musisz zaznaczac ani spadow ani znacznikow ciecia |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 00:05
|
|
|
s-p-i-n napisał/a: |
co do pdfa - to nie musisz zaznaczac ani spadow ani znacznikow ciecia |
To zalezy od wymagan drukarni, czasem nie trzeba, czasem moze byc takie zalecenie.
Jeszcze inaczej bedzie jesli samemu rozklada sie na arkuszu wszystkie projekty i wtedy linie ciecia musza byc. Jesli sa bigi to tez trzeba je liniami zaznaczyc.
I napewno jesli zrobiono spad przez wyciagniecie projektu poza obszar strony to trzeba opcje spad przy publikuj do pdf zaznaczyc. Bo inaczej obszar spadu nie bedzie dolaczony do proj.
Dodatkowo jesli zrobimy plik pdf z uzyciem funkcji spad to potem otwierajac lub importujac ten plik mozna wybrac np: przyciecie do rozmiarow strony czyli juz bez spadu - pole przyciecia (czasem moze byc taka potrzeba) a sa programy ktore te funkcje obsluguja.
Rowniez studio ktore przyjmuje te pliki do impozycji b. czesto wymaga poprawnie zdefiniowanych trim box, bleed box.
pozdr. |
|
|
|
|
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 13:03
|
|
|
a jak mam grafike wektorową ktora w założeniu ma być na całą szerokość strony to ją też rozciągam poza obszar strony o te 3 mm jak tło czy nie? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 13:24
|
|
|
Tez, wszystko co jest na spad, czyli wektory, tlo, zdjecia. Oczywiscie jesli proj. to uwzglednia, bo nie zawsze trzeba wszystko na spad wyciagac to dot. glownie elementow ktore sa przy krawedziach strony. Mozna tak tez zaprojektowac zeby cos co wypelnia cala strone mialo jednak jakis margines odstepu od krawedzi. Jesli decydujesz sie na zrobienie marginesow (nie spady) to nie ma potem problemu z ubytkami w grafice - mam na mysli to co zostanie obciete czyli np: te wspomniane 3mm.
pozdr. |
|
|
|
|
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 14:31
|
|
|
no właśnie gość który gadał z drukarzem powiedział mi,że mają być marginesy 3 mm z każdej strony(nic nie mówił o spadach ale może o to mu chodziło) a ty mówisz że to co innego niż spady. praca ma być format A5 gieta na 2 z A4 i każda strona osobno(czyli pewnie nie projektować na A4 dwóch złączonych, i dobrze). Jak ustawie te spady to łącznie rozmiar wyjdzie wiekszy niz A4, jak im się to wtedy zegnie na A5.
Jak ustawie odstepy "do wewnątrz strony" to tło i reszta grafik( które są na całą szerokość strony) ma dochodić do tych marginesów czy do brzegu strony.
sorry że tak męcze :( |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 15:59
|
|
|
Jesli dobrze zrozumialem to co piszesz to powinno wygladac tak jak w zal. pliku pdf.
Nie ma potrzeby robic kazdej strony osobno jesli tych stron nie ma wiecej niz 4.
A4 ze spadami bedzie obciete o te spady po wydrukowaniu i po zlozeniu na polowe dostaniesz wlasnie A5.
pozdr |
|
|
|
|
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 17:25
|
|
|
dzięki za wyjaśnienie no tych stron jest więcej niż 4, tylko pokazujesz żeby naprzemiennie niedawać spadu nam gdzie będzie zginane. Tylko, że mnie niby kazali barginesy z każdej strony. Zrobie poprostu te spady do nich dociągne tło i reszte grafiki która ma dochodzić do końca, dla tekstu zrobie pare mm odstępu od brzegu strony i niech się dzieje wola nieba :).
btv jak zmniejszyłem obrazek (300 dpi) w ps i dałem do cmyka, importowałem do corela to w naturalnych rozmiarach obrazka jest taki troche zniekształcony dopiero jak dam zoom strony pareset procent to widać poprawnie (w publikowanym pdf tak samo). czy tak poprostu widać podgląd czy może źle coś robie? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 17:58
|
|
|
Lobo napisał/a: | Tylko, że mnie niby kazali barginesy z każdej strony. ? |
Bo margines powinien byc, ale spad wew. niekoniecznie nie praktykuje sie tego zbyt czesto, chyba ze stron jest b. duzo, oprawa szyta to wtedy niekiedy mozna uzyc spadow wew. Potem przy impozycji rozsuwa sie te strony niwelujac wypychanie skladek. Dzieki temu nie ma skokow w lamach na roznych stronach i numery stron beda w tych samych miejscach na kazdej stronie.
Rowniez tekst warto odsunac wiecej niz te kilka mm od krawedzi, bo lepiej to wyglada.
Lobo napisał/a: | ... jest taki troche zniekształcony... |
A rozmiar jest taki jak powinien w mm? Nie przypominam sobie zeby jakikolwiek znany mi program znieksztalcal zdjecia. I w jakim formacie graficznym zapisales ten plik w ps przed importem? Uzyj najlepiej tiff lub psd jesli jest tam np: przezroczystosc.
pozdr. |
|
|
|
|
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 20:18
|
|
|
to już sam nie wiem. Odstęp od krawędzi strony o te 3 mm ustawiłem sobie już wcześniej i tak, ale czy w takim razie robić też spady czy dać im z samymi marginesami bez spadów.
a co do zdjęć były w 300 dpi i je do określonego rozmiaru w cm zmniejszałem w ps zapisywałem do jpg. I tak jak mówie nieostry obraz(np llekko poszrpana krawędz budynku) ale znowu po przybliżeniu widać obrazek wyraźnie i poprawnie.
to tak widać jakby otwierając np zdjęcie w irfanview dawać zoomout i nie wyskalowało poprawnie. |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 20:35
|
|
|
Nie widze projektu ale na 90% trzeba ustawic i marginesy i spady.
Marginesy napewno wieksze niz 3mm przy A5, zobacz jakas gazete, ksiazke, folder, jak odsuniety jest tekst od krawedzi. Jak bedzie zbyt blisko to kiepsko bedzie wygladac.
Projekt powinien miec troche powietrza i oddechu. Zreszta 3 mm to tez jest malo i zbyt blisko krawedzi, noza.
Format jpg nie jest zbyt dobry bo ma kompresje stratna wiec lepiej tiff-a uzyc.
Jesli w ps zdjecie jest ok, to wszystko powinno dobrze. Mozesz ewent. otworzyc to zdjecie do edycji w photopaint (dostepna opcja pod prawym klawiszem) i ustawic powiekszenie 1 do 1 i sprawdzic te krawedzie. ale raczej wszystko jest ok.
I o te spady to lepiej dopytac w drukarni czy napewno chca miec naokolo kazdej strony A5. Czyli od srodka przy bidze tez.
pozdr. |
|
|
|
|
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 20:47
|
|
|
dla tekstu daje jeszcze dodatkowo 1 cm odstępu a o te spady się bede musiał dopytać czy chcą czy nie i czy z każdej strony . A w photo-piant otwiera mi w 100% wielkości i nie ma zakłamań tylko wtedy wygląda dużowo większe niż w coreldraw (właśnie jak by w coreldraw z zoomem pareset %). No ale to pewnie tak skaluje na ekranie. |
|
|
|
|
Lobo
Początkujący
|
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 00:43
|
|
|
noi się wyjaśniło spady 3mm marginesy na 4mm. Takie mam pytanie chce szefowi pokazać prace, noi pewnie w pdf. Z jakimi opcjami najlepiej ustawić publikacje, żeby najwierniej odwzorowało mi kolory z projektu? Tak jak do druku czy jakieś inne opcje? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
|
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 09:06
|
|
|