Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak założyć dwa elementy na ich końcach.
Autor Wiadomość
Shakal221
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2010, 12:55   Jak założyć dwa elementy na ich końcach.

Witam.

Jak założyć na siebie dwa obiekty tak aby jeden na drugim"wisiał". Podaje link z literakami S i chcem jedną za drugą zaczepić. Jak to zrobić w corelDraw 12?

http://img198.imageshack.us/img198/4153/aaaqr.jpg

Pozdrawiam.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 27 Styczeń 2010, 14:26   

Tutaj masz wideo tutorial:
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=1204

Shakal221
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2010, 14:30   

O super ;) Wielkie dzięki za pomoc ;)

Shakal221
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2010, 15:05   

Mam tylko jedno pytanie. Na przykładzie w pewnym momencie jest " wciśnij + aby skopiować obiekt " czy coś takiego. O co z tym chodzi bo po gumce jak robie przytnij i wywalam te czerwone kółko ( najpierw robiłem jak w przykładzie ) te kółko robie na zielono biore przesuń pod spód i nic się nie dzieje. Kółko zielone nie zachodzi w żółte. Oraz chyba tego sposobu nie można użyć do obiektów zrobionych jak ja mam te literke S, pokazuje się napis ( nie można użyć gumki do tego obiektu ).

roland 

Wysłany: 27 Styczeń 2010, 15:47   

Kiedy wciskasz "+" (ale tylko ten z prawej strony klawiatury - numeryczny) tworzy się kopia aktualnie zaznaczonego obiektu. A kopię obiektu tworzysz, aby móc ją "wygumować", a później po przycięciu - usunąć (kopia jest tylko obiektem pomocniczym)

Shakal221
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2010, 16:57   

Hmm, szkoda ale nie wiem czemu efekt końcowy zawsze jest u mnie inny. Wycinają się miejsca tam gdzie jeden obiekt leżał na drugim i przez to opcja przesuń pod spód nie działa ( nie ma gdzie go niżej przeusąć ). Czemu nie usuwa mi się tylko ten fragment który zagumkowałem. Obiekty kopuje normalnie klawiszami rl ( ctrl + c, ctrl + v ) i wszystko jest niby ok do momentu gdy wygumkuje i wtedy zaznaczam wszytkie obiekty, kompozycja, przytnij, zaznaczam tą kopie która była gumkowana, usuwam ją, kółko pod nią zmieniam na inny kolor i biore przesuń pod spód i nic a gdy odsune od siebie elementy widać ze usuneło się to gdzie się schodziły. Co robie źle?

roland 

Wysłany: 27 Styczeń 2010, 21:18   

Sam sobie odpowiedziałeś :!: