|
Nanoszenie grafiki |
| Autor |
Wiadomość |
Czyzu
Początkujący

|
Wysłany: 3 Luty 2010, 18:11 Nanoszenie grafiki
|
|
|
Witam!
Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać oraz przeprosić z góry jeśli takowy temat już był (sam nic podobnego nie znalazłem). Ps: Jak jest to proszę o linka.
Chciałbym sobie zrobić model pewnej ciężarówki, ale żeby taką wykonać potrzebne Mi będą kalkomanie(nazwa firma, adres, logo). Oczywiście mam odpowiednią fotkę, jednak nie wiem jak to zrobić (z nazwy firmy, adresu, loga zrobić grafikę i potem wydrukować)...
Mógłby Mi ktoś to wytłumaczyć w miarę przejrzysty sposób (chciałbym się tego nauczyć bo mam kilka planów do zrealizowania ) ?
Ps:Załączam fotkę, z której chce pobrać odp. rzeczy.
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam - Rafał!
P8120052 l.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 352 raz(y) 141.31 KB |
|
|
|
|
 |
kincho2
Bywalec

|
Wysłany: 3 Luty 2010, 20:28
|
|
|
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wydaje mi się że chcesz zamienić grafikę ze zdjęcia na grafikę rastrową. Osobiście sam jestem początkującym użytkownikiem CorelDraw, który raczej szuka na forum pomocy, ale coś podobnego już wykonywałem. Co do nazwy i adresu firmy to napisałbym ją normalnie narzędziem tekstu. Nie wiem czy zależy ci na tym aby czcionka była taka sama jak na drzwiach tego Mana. Jeżeli tak, to nie pomogę, ale jeżeli może być podobna to bez problemu możesz napisać to podobnym krojem.
Co do logo firmy to przerysowałbym je za pomocą pióra. Przynajmniej ja zawsze robię to piórem. Na stronie Jubexu jest logo, co prawda w niskiej rozdzielczości, ale myślę że da się je "przerysować".
Sam nie wiem czy moja rada coś pomoże, chyba jest zbyt ogólna, ale jakby co to pisz. Może będę mógł pomóc. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 143 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 4 Luty 2010, 08:35
|
|
|
hmm ... co do kroju pisma to Jubex - ArsisDEEReg pozostałe teksty zwykły Arial
a co do loga to już prostrzego nie moze byc rysujesz kwardrat umieszczsz 2 literki JB krojem ArsisDEEReg dodajesz 3 gwiazdki (które corel ma pprzyborniku) |
|
|
|
 |
igorazz
Początkujący

|
Wysłany: 4 Luty 2010, 13:20
|
|
|
Aby zrobić coś takiego musisz wszystkie elementy mieć w wektorze.
Następnie dopasowujesz wymiary (najlepiej na bluprincie owej ciężarówki) i dajesz do plotowania (wszystkie napisy zamieniona na krzywe). Nanosisz na folie transferową i naklejasz na autko, dociskasz wszystko raklą i odklejasz. Tak w skrócie wygląda proces robienia plotowanej grafiki na samochody. |
|
|
|
 |
Czyzu
Początkujący

|
Wysłany: 4 Luty 2010, 16:05
|
|
|
Witam!
Na początku chciałbym podziękować wszystkim za odzew i pomoc - praktycznie napisy i logo mam już gotowe, dzięki!
Ale mam jeszcze jedno pytanie, jak zrobić jakiś trudniejszy projekt ? Dla przykładu:
W miarę przejrzyście, po kolei mógłby Mi ktoś to wytłumaczyć ? (jak coś to PW)
Pozdrawiam, Rafał |
|
|
|
 |
kincho2
Bywalec

|
Wysłany: 4 Luty 2010, 22:18
|
|
|
Myślę że to logo obrysowałbym tak jak i to poprzednie. Co do czcionek to ja się nie znam, ale widzę że są osoby które znają się na nich dobrze więc na pewno pomogą. Lepiej oczywiście napisać coś niż rysować każdą literkę. Wykonałem samo logo Mlekovity odrysowując je krzywymi beziera. Zamieszczam jako plik cdr w wersji X3 bo widzę, że taką wersję masz. Jak przeanalizujesz obiekty które tam są to bedziesz wiedział jak je zrobiłem. Nie jest ono idealne, a napis MLEKOVITA wykonałem arialem bold i lekko go rozciągając. Tło niebieskie na którym jest napis też odrysowałem, ale pewnie można je wykonać narzędziem prostokąta i ustawiając jakoś zaokrąglenie rogów? W razie problemów pisz
MLEKOVITA X3.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 282 raz(y) 150.55 KB |
|
|
|
|
 |
Highflyer
Praktyk

Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 75 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 8 Luty 2010, 13:09
|
|
|
| Czyzu napisał/a: | | W miarę przejrzyście, po kolei mógłby Mi ktoś to wytłumaczyć ? |
Najwazniejsze w takiej pracy to wymiary. Warto w przykladzie ktory podales znac dlugosc i wysokosc naczepy. Potem juz tylko wmiare ladnie wpasowac grafike i juz. Jesli bedzie to bardziej skomplikowany "obiekt" to warto "zdjac" jeden wymiar by miec punkt odniesienia i nie zaszkodzi takze zrobic zdjecia kazdego boku:) |
|
|
|
 |
|
|