|
konwersja do pdf z nowego Corela |
| Autor |
Wiadomość |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 14 Luty 2010, 22:46 konwersja do pdf z nowego Corela
|
|
|
Witam,
Czy ktos posiadajacy Corela X4 i chwile wolnego czasu oraz checi
moglby ten plik z zalacznika otworzyc w X4 nast. opublikowac do pdf z ustawieniami jak do druku:
Acrobat 4 i drugi pdf/x-1a, i wrzucic na forum te dwa pliki pdf?
i ewentualnie otworzyc je jeszcze w Draw i przepisac do wersji 12 i tu tez wrzucic. (choc to juz nie koniecznie)
Czyli 4 pliki w sumie.
Chcialem cos sprawdzic co dot. nowej wersji progr.
pozdr.
cmykpantone.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 236 raz(y) 253.67 KB |
|
|
|
|
 |
Rosa
Fachowiec mało gramotny !

Pomogła: 19 razy Dołączyła: 01 Lut 2008 Posty: 232 Skąd: z lasu
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 09:06
|
|
|
Dziekuje za pomoc, niestety wiem ze nic nie wiem
Widze ze cos sie zmienilo w tym nowym Corelu ale, nie bardzo mam na czym sprawdzic co tak do konca, bo 12-stka otwiera to dosc dziwnie. Inaczej niz pdf generowany z wersji 12. Mapa bitowa jest popaskowana.
Widze ze przezroczystosci sa splaszczone, natomiast nie jestem w stanie stwierdzic czy
zachowany jest kolor 6 o nazwie Pantone 151 C.
Dlatego jakby to bylo jeszcze mozliwe to prosilbym o otworzenie tego pliku pdf na X4 i dalej drukuj -> gorna zakladka wyciagi barwne, ptaszek przy drukuj wyciagi barwne i na dole zobaczyc czy ten kolor pantone 151 C jest obok pantone 332 C.
Chce to sprawdzic bo do tej pory w starszych wersjach Corel mial klopoty z takimi przezroczystosciami i pantonami wplecionymi w cmyka w plikach kompozytowych(kolorowych).
Czytalem gdzies ze cos sie tam zmienilo w nowych wersjach ale czy tak do konca to nie wiem...?
Do tej pory wlaciwie to nie dalo sie pracowac na takich plikach bez jakis wyzszych kombinacji. I mialem nadzieje ze moze w nowych wersjach juz mozna bez klopotu.
A programy od konkurencji ktore sobie z tym radza sa zbyt drogie jak dla mnie.
Pewnie mozna tez to sprawdzic pelnym Acrobatem lub na ripie...ale nie mam teraz dostepu do tego.
pozdr.
ps. za te pomoc juz teraz wciskam pomogla...:-) |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 143 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 15 Luty 2010, 09:19
|
|
|
to tak w X3 - po imporcie tych pdfków kolry poza cmyk
mam 5 - Panton 332C i 6 kolor panton 151 C |
|
|
|
 |
Rosa

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 09:32
|
|
|
W X4 jednakowoż tak samo ;
screen.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 267 raz(y) 70.02 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 09:32
|
|
|
| lechnik napisał/a: | to tak w X3 - po imporcie tych pdfków kolry poza cmyk
mam 5 - Panton 332C i 6 kolor panton 151 C |
O widzisz wlasnie to chcialem wiedziec.
Gdyby to bylo obslugiwane jak trzeba to bylby to duzy krok do przodu.
...a czy to pomaranczowe kolo po imporcie pdfa w X3 jest jest jedna mapa bitowa z 5 i 6 kolorem (plik wielokanalowy) Bo podejrzewam ze zostalo to splaszczone z tlem cmykowym.
pozdr.
ps.
Troche ta rozmowa wyglada jak ze slepym o kolorach |
| Ostatnio zmieniony przez wawel 15 Luty 2010, 09:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 09:35
|
|
|
| Rosa napisał/a: | | W X4 jednakowoż tak samo ; |
Czyli w x4 po otworzeniu tego pdfa te kola sa widoczne i sa te dodatkowe koloryb (pantony) bo w 12-stce sa tylko pionowe pasy...i wszystko jest w cmyku poza tlem.
pozdr. |
|
|
|
 |
Rosa

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 09:43
|
|
|
| wawel napisał/a: |
Czyli w x4 po otworzeniu tego pdfa te kola sa widoczne i sa te dodatkowe koloryb (pantony)
|
Dokładnie tak |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 09:46
|
|
|
| Jeszcze raz dzieki, pozdrawiam. |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 10:41
|
|
|
| wawel napisał/a: | ...a czy to pomaranczowe kolo po imporcie pdfa w X3 jest jest jedna mapa bitowa z 5 i 6 kolorem (plik wielokanalowy) Bo podejrzewam ze zostalo to splaszczone z tlem cmykowym.
|
po rozłozeniu na czynniki pierwsze wyglada to tak : mamy 2 mapy bitowe (bez przeźroczystosci) podglad w załczniku
printscr.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 268 raz(y) 76.28 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 10:50
|
|
|
...a jak klikniesz na te mape bitowa po prawej z pomaranczowym kolem, prawym klawiszem myszy i dasz edytuj mape bitowa w photo -paint to w jakim modelu kolorow to otworzy photo paint jako cmyk czy plik wielokanalowy?... troche mecze... wiem ale tez to jest dosc wazne. Choc raczej to bedzie plik wielokanalowy, skoro wsrod kolorow przy rozbarwieniach figuruja te 2 pantony.
Photo paint tez powinnien np. przy zapisie do psd zapisac ten plik tak aby photoshop otworzyl plik z 6-cioma kolorami.
Dobra obsluga tej funkcji daje dodatkowe mozliwosci dla uzytkownikow Corela.
Wiem ze troche osob bylo zmuszonych zmienic program na konkurencyjny, bo ta funkcja byla im potrzebna na co dzien np. przy opakowaniach, a Corel tego nie obslugiwal.
A nie mieli czasu na inne rozwiazania.
pozdr. |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 11:45
|
|
|
| wawel napisał/a: | ...a jak klikniesz na te mape bitowa po prawej z pomaranczowym kolem, prawym klawiszem myszy i dasz edytuj mape bitowa w photo -paint to w jakim modelu kolorow to otworzy photo paint jako cmyk czy plik wielokanalowy?... troche mecze... wiem ale tez to jest dosc wazne. Choc raczej to bedzie plik wielokanalowy, skoro wsrod kolorow przy rozbarwieniach figuruja te 2 pantony.
Photo paint tez powinnien np. przy zapisie do psd zapisac ten plik tak aby photoshop otworzyl plik z 6-cioma kolorami.
Dobra obsluga tej funkcji daje dodatkowe mozliwosci dla uzytkownikow Corela.
Wiem ze troche osob bylo zmuszonych zmienic program na konkurencyjny, bo ta funkcja byla im potrzebna na co dzien np. przy opakowaniach, a Corel tego nie obslugiwal.
A nie mieli czasu na inne rozwiazania.
pozdr. |
i tu niemiła niespodzianka PP pokazuje jedynie kolory cmyk - jezeli wprowadze jakąkolwiek zmiane w PP przy edycji - przyciecie, dodanie koloru/obiektu w corku zmiany sa widoczne i kolory pantone zostaja - w domu sprawdze na X4 moze to poprawili w stosunku do X3
Nowy-2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 271 raz(y) 129.57 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 12:43
|
|
|
...a moze tylko w dokerze kanalow (ctrl F9) jest wylaczona widocznosc tych kanalow z pantonami?
Ciekawa sprawa, do tej pory w pp 12 mozna bylo tworzyc plik z pantonow ale jako wielokanalowy, nie mozna go bylo wymieszac z cmyk-iem, bo potem po wrzuceniu do draw te kolory cmyk (w DCS) i tak nie byly widoczne, tylko te dodatkowe (pantony), przy rozbarwieniach.
Gdyby w pp x3, x4 juz mozna by to nie byloby zle
pozdr. |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

|
Wysłany: 15 Luty 2010, 12:57
|
|
|
| wawel napisał/a: | ...a moze tylko w dokerze kanalow (ctrl F9) jest wylaczona widocznosc tych kanalow z pantonami?
Ciekawa sprawa, do tej pory w pp 12 mozna bylo tworzyc plik z pantonow ale jako wielokanalowy, nie mozna go bylo wymieszac z cmyk-iem, bo potem po wrzuceniu do draw te kolory cmyk (w DCS) i tak nie byly widoczne, tylko te dodatkowe (pantony), przy rozbarwieniach.
Gdyby w pp x3, x4 juz mozna by to nie byloby zle
pozdr. |
a to niespodzinka - sa oba dodatkowe - zapomniałem sprawdzic w kanałach - tak to jest jak sie pare rzeczy naraz robi
pozdrawiam
Nowy-3.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 274 raz(y) 94.13 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel