Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przygotowanie do wyciecia
Autor Wiadomość
jqm 
Początkujący
jqm

Wysłany: 24 Luty 2010, 17:43   przygotowanie do wyciecia

witam!
borykam sie z nastepujacym problemem
mam logo ktore chce wyciac na ploterze niestety firmy ktore sie tym zajmuja uznaja wylacznie plik cdr i logo w krzywych i ogolnie olewka
niestety nie znam corela i nie potrafie tego zrobic
bardzo prosze o dokladne opisanie jak krok po kroku to zrobic
dysponuje corelem 11
i wiem ze jest cos takiego jak corel trace i probowalem tam dzialac ale efekty byly mizerne przerwy w obrysie itp moze robilem cos zle?
do dyspozycji mam logo w dowolnej rozdzielczosci, czarne, proste na bialym tle lub bez tla zapisane jako gif lub psd lub pdf jesli to pomoze moze to byc tez bmp albo ai
corel jest po angielsku wiec jesli ktos podejmie sie wytlumaczenia mi jak to zrobic to prosze zeby to uwzglednil bo nazwy narzedzi moga sie roznic
prosze o podanie jak najprostrzej metody od poczatku zaimportowania obrazka do momentu zapisania w cdr
dziekuje za wyrozumialosc i zrozumienie
pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 19:30   

Trzeba obrysowac te ksztalty aby uzyskac proj. w krzywych.
Tu masz video tutorial

http://www.youtube.com/watch?v=_rhubxW4p4s

jqm 
Początkujący
jqm

Wysłany: 24 Luty 2010, 20:45   

no niezbyt mi to pomoglo

jak na razie robie tak mam ksztalt w photoshopie wycinam go z tla i zapisuje jako psd bez tla w wysokiej rozdzielczosci 300 dpi elegancki gladki
otwieram go w photo paincie i zapisuje w formacie cpt tez bez tla
potem otwieram go w corelu i mam ten ksztalt bez tla moge go przesuwac skalowac itp ale pani z firmy ktora wycina powiedziala ze to nie moze byc zaimportowany jpg
rozumie ze krawedzie moga byc nieco nierowne ale nie chce mi sie wierzyc ze nie ma jakiegos prostego sposobu zeby ten ksztalt obrysowac i lekko wygladzic
czy musze pokonac te wszystkie zakrety i rogi klikajac 10000 razy myszka?
moze jest cos w stylu obrysu z magnesem
jesli nie mam tla tylko sam przedmiot to takie obrysowanie nie powinno byc trudne
tylko jesli obrysuje to co potem jak utworzyc z tego obiekt ktory bedzie akceptowac pani od plotera
ktory cdr to ten wlasciwy?
spotykam sie z tym problemem juz chyba 10 raz chcac wyciac litery logo itp agencje robia strasznie pod gore zero elastycznosci albo laske za przeksztalcenie kilku liter na cdr

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 21:27   

Najpewniejsze i najdokladniejsze jest obrysowanie tego recznie, czasem latwiej jest zrobic to automatem, ale to zalezy od jakosci tej grafiki rastrowej i tego jak ona wyglada.

To ze agencje nie chca tego robic to mnie nie dziwi, bo to zajmuje czas, chyba ze mieliby to w ofercie wiec i w cenniku.
pozdr.

D.K. 
Doradca

Wysłany: 24 Luty 2010, 22:04   !!!

Firmy które posiadają wolne moce przerobowe bawią się w obrysy, ale każą sobie za to ładnie płacić.

MartineZone 
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2010, 23:01   

jak masz grafike to ją wrzuć, może zrobie

Odpowiedz do tematu