|
Gładkie przejście między obrazami |
| Autor |
Wiadomość |
maverickoti
Początkujący

|
Wysłany: 8 Kwiecień 2010, 16:00 Gładkie przejście między obrazami
|
|
|
Witam.
Wstawiłem fotografie i potrzebuje by krawędzie fotografii gładko zanikały w tło. Nie znalazłem takiej możliwości w CorelDraw X3 więc zrobiłem to ręcznie. Wstawiłem prostokąty w kolorze tła częściowo nałożone na fotografię. Następnie użyłem funkcji "interakcyjna przezroczystość" w kierunku zdjęcia. Wszystko było by dobrze jak by nie powstały cieniutkie kreseczki wokół właśnie tych prostokątów.
Efekt wygląda następująco:
Ma ktoś jakiś pomysł by to naprawić?? |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Kwiecień 2010, 16:16
|
|
|
Ja bym chyba się pokusił o użycie Photoshopa, Photopainta.
W Photoshopie wrzucasz zdjęcie, ważne by zdjęcie nie było jako "Tło" a jaka "Warstwa", jeżeli będzie jako tło zamiast przezroczystości pojawi się białe tło. Zaznaczasz wszystko ctlr+A, Zaznacz>przekształć zaznaczenie by zmniejszyć nieco zaznaczenie, później ustawiasz wtapianie (alt+ctrl+D) na jakąś wartość, im większ tym większe będzie przejście. Robisz inwersję zaznaczenie ctrl+shift+I i klikasz Delete.
Zapisujesz to jako psd i wrzucasz do Corel'a (osobiście wolę wrzucać psd niż tiff). |
|
|
|
 |
maverickoti
Początkujący

|
Wysłany: 8 Kwiecień 2010, 18:52
|
|
|
Przyznam, że jest to jakieś rozwiązanie. Ale nie oddaje tego efektu który chce uzyskać. Mimo zastosowania wtopienia o wartości 150 widać zarys zdjęcia. Efekt poniżej:
Może inny pomysł. W Corelu czy Photoshopie obojętne. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Kwiecień 2010, 19:02
|
|
|
| Można to zrobic i w Corelu tylko mniej subtelnie |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Kwiecień 2010, 19:24
|
|
|
| 150 to może trochę za dużo, ustawiłbym powiedzmy na 20-30 i wciskał delete parę razy, aż do uzyskania odpowiedniego efektu :) |
|
|
|
 |
maverickoti
Początkujący

|
Wysłany: 8 Kwiecień 2010, 21:16
|
|
|
nev555 wielkie dzięki za pomoc. Nie wiedziałem, zę można pare razy użyci delete:P Efekt jest w 100% zadowalający.
 |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2010, 22:19
|
|
|
Zrób tak:
1. Otwórz zdjęcie w PhotoShopie.
2. Zaznacz wszystko.
3. Zmiękcz zaznaczenie (Select/Modify/Feather lub Alt+Ctrl+D) i dobierz liczbę pikseli, o którą zmiękczasz, żeby zmiękczenie było właściwe.
4. Zapisz zaznaczenie jako kanał.
5. Zapisz obrazek z tak utworzonym kanałem jako *.tif.
6. Zaimportuj obrazek do Corela - będzie zmiękczony tak, jak zapisana w kanale maska.
A jeśli maski nie zmiękczysz przed zapisaniem, to po imporcie będziesz miał w Corelu obrazek wyszparowany po masce na ostro. |
|
|
|
 |
|
|