Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze skalowaniem LOGO
Autor Wiadomość
katarina81 
Bywalec

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 6 Maj 2010, 12:14   Problem ze skalowaniem LOGO

Witam wszystkich:)
Mam pewne pytanie dot skalowania logo.
Czy da się cokolwiek zrobić żeby w logo były efekty (np przejscia tonalne) a mimo to dało się zmieniac jego rozmiar bez utraty jakości.
Czytałam gdzieś, że weszelkie efekty powinno się zamieniać na mapy bitowe dając projekt do druku bo inaczej moga pojawić się problemy - w przypadku przejsc tonalnych, gradientów - kreski, w przypadku cieni - czarne plamy itp. Jakkolwiek na ulotkach nie ma z tym problemu...tak pojawia sie problem w przypadku projektu logo.
Zamieniając na mapy bitowe traci się mozliwosc skalowania. Czy wówczas trzeba projektowac pod konkretny rozmiar i do kazdego projektu oddzielnie? Czy zostawić w krzywych czy jest to "zbyt ryzykowne"? Co wy robicie w takiej sytuacji?
Prosze o pomoc

Pozdrawiam,
K

katarina81 
Bywalec

Wysłany: 6 Maj 2010, 15:07   

hmmmm...nikt mi nie pomoze?:(

s-p-i-n 

Wysłany: 6 Maj 2010, 15:25   

Pierwszy raz slysze zeby z przejsciami tonalnymi byly problem. Wrzuć to logo to zobaczymy jak ono faktycznie wygląda.

katarina81 
Bywalec

Wysłany: 6 Maj 2010, 15:56   

ooo...jednak ktos tu jest;)...nie chodzi mi o konkretne logo tylko o sam fakt...tzn tak sie zaczelam nad tym zastanawiam. Ostatnio zaczelam bardziej zglebiac temat corela i czasami natrafiam na takie artykuly...(postaram sie odszukac i podeslac link)... Podobno jak tony, cienie i inne efekty nie sa przeksztalcone w bitmapy tow druku moga pojawic sie jakies nieprzewidywalne rzeczy

katarina81 
Bywalec

Wysłany: 6 Maj 2010, 16:01   

zobacz....nawet tu http://www.satoridruk.pl/...aniedodruku.pdf
"uwagi dotyczące corela"....ale widzialam więcej takich rzeczy

s-p-i-n 

Wysłany: 6 Maj 2010, 16:02   

W wypelnieniu tonalnym wszystko zalerzy od tego ile kolorów jest użytych - przy większej ilości faktycznie mogą być pasma. Co do cieni to również mogże się coś pojawić, dlatego najlepiej zawsze robić projekty pod określony format wydruku by później nie trzeba było powiększać

katarina81 
Bywalec

Wysłany: 6 Maj 2010, 16:06   

no tak....ale co w przypadku logo, które ma być używane do różnych celów w różnych rozmiarach?:)

graver 
Bywalec
α

Wysłany: 6 Maj 2010, 17:03   

Wedug mnie lepiej unikac takich tematów jak wypenienia tonalne, cienie, kontury itp w logo. Potem wynikaja z tego rózne problemy, chociazby przy pieczatkach.

katarina81 
Bywalec

Wysłany: 6 Maj 2010, 18:04   

no ja tez zawsze bylam takiego zdania... ale czasami nie ma wyjscia, myslicie ze wtedy lepiej zamienic na bitmape i zrobic pod konkretny wymiar czy zostawic w wektorach... i w sumie miec nadzieje ze nic sie nie stanie;)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 6 Maj 2010, 22:15   

Trzymaj w wektorach, a jesli juz trzeba zamienic cos na mape bitowa to na samym koncu przed drukiem po przeskalowaniu do ost. wymiaru.
A wersje wektorowa dobrze tez jest miec bo ja mozna skalowac.

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 7 Maj 2010, 01:36   

wawel ma rację - ja trzymam wektorowe oryginały i zamieniam niepewne elementy przed drukiem. Zawsze też możesz stworzyć pdf w wysokiej rozdzielczości na potrzeby drukarni.
Poza tym projektując logo często zamiast "drop shadow" robię swój własny wektorowy halftone, z którym nie ma problemu :)

katarina81 
Bywalec

Wysłany: 7 Maj 2010, 10:41   

dzieki wszystkim za pomoc:)

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu