|
Skracanie linii |
| Autor |
Wiadomość |
kincho2
Bywalec

|
Wysłany: 4 Maj 2010, 19:09 Skracanie linii
|
|
|
Witam!
Mam następujący problem w Corelu. Muszę narysować wiele prostych linii o dokładnych długościach. Rysuję piórem jedną linię tak na oko, by byla, a następnie wpisuję wartość by nadać jej odpowiednią długość. I tu jest problem. Kiedy namaluję za długą linie, np 80 mm i chcę wpisac wartość np 63,2 mm. to pojawia się charakterystyczny dźwięk, że nie można tego zrobić i linia się nie skraca. Muszę na oko skrócić ją do długości ok. 63 mm po czym dopiero wpisać dokładną wartość. Uciążliwe to jest bo muszę malować naprawdę dużo linii.
Czy wie ktoś dlaczego corel nie chce skrócić linii, jeżeli wartość skracania jest zbyt duża i co muszę zrobić by zaczął skracać mi każdą linię? Pomocy:( |
|
|
|
 |
Larch
Początkujący

|
Wysłany: 4 Maj 2010, 20:45
|
|
|
Trochę nie rozumiem.
W jaki sposób skracasz linie? Może coś źle gdzieś wpisujesz? Bo mi Corel bez problemu skraca linie a jej długość nie ma znaczenia. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 22:06
|
|
|
| a w ulamkowej liczbie musisz dawac przecinek a nie kropke |
|
|
|
 |
kincho2
Bywalec

|
Wysłany: 5 Maj 2010, 08:03
|
|
|
| Problem w tym, że wpisuję przecinek. Wszystko działa, ale tylko wtedy kiedy linia nie jest zbyt długa. A i zauważyłem wczoraj, że jak mam namalowaną linię, wyłączę corela, włączę go znów, to tej linii w ogóle nie mogę skrócić poprzez wpisanie jej długości, nawet jeżeli jej długość jest bliska docelowej. Muszę wtedy ją usunąć i namalować drugą linię. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. |
|
|
|
 |
graver
Bywalec α

Pomógł: 5 razy Wiek: 115 Dołączył: 04 Kwi 2010 Posty: 31 Skąd: IRE
|
Wysłany: 5 Maj 2010, 12:27
|
|
|
| musisz odblokowac kludeczke kolo okienek z wymiarami. |
|
|
|
 |
kincho2
Bywalec

|
Wysłany: 6 Maj 2010, 21:46
|
|
|
| oja jakie to banalne :) az wstyd mi. dzieki wielkie, wszystko teraz dziala jak nalezy :) |
|
|
|
 |
|
|