|
Błąd importu dokumentu PDF co cdr |
| Autor |
Wiadomość |
Karolina
Doradca Karolina

Pomogła: 3 razy Wiek: 48 Dołączyła: 29 Wrz 2007 Posty: 105 Skąd: łódź
|
Wysłany: 13 Kwiecień 2010, 23:19 Błąd importu dokumentu PDF co cdr
|
|
|
Witajcie
Pojawił mi się dzisiaj problem z zaimportowaniem dokumentu Pdf do Corela. Mam Corela 12 i 13 i w obu to samo. Nigdy wcześniej mi się to nie zdażyło. Próbowałam już różnych sposobów i nie idzie. Za każdym razem błąd. Nawet w Acrobacie zapisywałam ten plik jako zoptymalizowany i też nic.
Może ktoś wie jak to zrobić? Będę wdzięczna za podpowiedź bo już brak mi pomysłów.
Karolina |
|
|
|
 |
graver
Bywalec α

Pomógł: 5 razy Wiek: 115 Dołączył: 04 Kwi 2010 Posty: 31 Skąd: IRE
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2010, 02:07
|
|
|
Mi też się to czasami zdarza. W takim przypadku najpierw importuje pdf-a do programu SIGNLAB a dopiero z niego do Corela (też w postaci pdf). Problem w tym że SignLab nie jest zbyt popularny.
Najlepiej wrzuć tu tego pdf-a. Coś się zaradzi |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2010, 07:45
|
|
|
| Można wydrukować pdf'a przez Pdf Creator, z reguły pomaga. Z Acrobata można też zrobić eps'y, też powinno pomóc tylko jeżeli pdf ma dużo stron to trochę uciążliwe. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2010, 08:28
|
|
|
Zalacz plik, bo sposobow jest kilka aby sie dostac do pliku m.in. te wymienione powyzej przez forumowych kolegow.
Niewykluczone ze ktos kto posiada X4 czy X5 to juz otworzy bez dodatkowych zabiegow.
Brakuje troche w Corelu mozliwosci importu pliku zew. w postaci tylko podgladu, w Corel 9 cos takiego bylo ze przy druku do pliku ps pdf byl wlanczany i nie musial byc interpretowany. W tych nowszych nie widze tej opcji. ale tez nie wiem jak to sie sprawdzalo i czy teraz to by bylo dobre rozwiazanie. Bo stary corel i nowy pdf.
W programach do skladu to jest i to jest wygodne bo program nie musi interpretowac pliku pdf tylko traktuje to jako calosc ktorej nie importuje i nie interpretuje do postaci krzywych, czcionek, zdjec.
Gdyby sie nie udalo zaimportowac to jeszcze mozna jesli to do druku idzie zlozyc to co jest do zlozenia w corelu, zostawic puste miejsce na ten pdf i wrzucic calego pedefa do pedefa generowanego z Corela wpuste miejsce w ktoryms z zew. programow do edycji pdf a majacych te opcje (a sa takie). Zawsze mozna cos wymyslic choc czasem to troche naokolo jest.
pozdr. |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 14 Kwiecień 2010, 09:38
|
|
|
Hej
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Problem rozwiązałam.
nev555 - faktycznie ten program jest małao popularny i nie znalazłam go w sieci. Ale dzięki za radę.
Wykorzystałam radę gravera. Zainstalowałam PDF Creatora, wydrukowałam za pomocą tej drukarki i otwiera się w Corelu bez problemu (tylko posypały się czcionki, ale to już najmniejszy problem)
Dzięki wawel za ciekawy "wykład" na ten temat.
Dla każdego po plusiku :)
Dzięki |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 143 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2010, 11:25
|
|
|
| Karolina napisał/a: | ...Nawet w Acrobacie zapisywałam ten plik jako zoptymalizowany i też nic....
Karolina |
jedna z opcji optymalizacji jest zmiana wersji a ze problem tkwi w wersji w jakiej został zpisany pdf - pdfy które maja zgodnośc od 6.0 w góre nie sa (oczwisce z wyjatakmi) importoweane w corku do wersji X3 (dalej nie sprawdzłem) - rozwiazniem jest
zmiana wersji w Acrobat profesjonalu (niewiem czy zwykły acrobatma taką opcje) na wersje zgodna z wersją 4.0 ewentualenie 5.0 |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2010, 12:07
|
|
|
Wydaje mi sie ze problem jest b. zlozony i zmiana zgodnosci nie rozwiaze problemow z importem wszystkich plikow. Ale czesc pewnie tak.
Mialem juz pliki pdf z roznych programow z roznymi ustawieniami zgodnosci i Corel nie byl w stanie ich otworzyc (bez dodatkowych zabiegow).
Programy generuja tak rozny kod ze ich interpretacja nie jest latwa. Rozmawialem kiedys z kims kto taki program do interpretacji plikow pdf pisal i wlasnie narzekal na to ze niby jest specyfikacja formatu ale i tak pliki sa rozne.
Dodatkowo dochodza problemy z kodowaniem fontow, przezroczystosciami, meshami itd.
A np. Corel 12 uparcie zmienia mi szerokosci lini w wielu importowanych plikach pdf
Optymalne rozw. to chyba bylo by takie gdyby program mial mozliwosc wyboru miedzy importem pliku zinterpretowanego a dol. zew.
Bo jak na razie to wiele osob od dtp patrzy z poblazaniem na to otwieranie plikow pdf w Corelu.
pozdr. |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 14 Kwiecień 2010, 12:54
|
|
|
| lechnik napisał/a: | | zmiana wersji w Acrobat profesjonalu (niewiem czy zwykły acrobatma taką opcje) na wersje zgodna z wersją 4.0 ewentualenie 5.0 |
To też zastosowałam, ale niestety nic nie dało...
I sprawa właśnie tak wygląda jak napisał wyżej wawel... |
|
|
|
 |
dekored
Praktyk

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2010, 12:54
|
|
|
| Karolina napisał/a: | Hej
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Problem rozwiązałam.
nev555 - faktycznie ten program jest małao popularny i nie znalazłam go w sieci. Ale dzięki za radę.
Wykorzystałam radę gravera. Zainstalowałam PDF Creatora, wydrukowałam za pomocą tej drukarki i otwiera się w Corelu bez problemu (tylko posypały się czcionki, ale to już najmniejszy problem)
Dzięki wawel za ciekawy "wykład" na ten temat.
Dla każdego po plusiku :)
Dzięki |
Pdf creator jest mało znany i nie można znaleźć tego w sieci? |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2010, 13:58
|
|
|
Oczywiście pomyliłam się , wykorzystałam radę nev555 a nie gravera. PDFCreator jest w sieci natomiast ciężko było z SingLab |
|
|
|
 |
|
|