|
X4 nie "krzywi" całego tekstu. |
| Autor |
Wiadomość |
bercikk
Początkujący

|
Wysłany: 5 Maj 2010, 11:51 X4 nie "krzywi" całego tekstu.
|
|
|
Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Z Corelem miałem kilka razy w życiu do czynienia, jednak na "co dzień" pracuję w Photoshopie.
Mój problem jest następujący. Zrobiłem projekt ulotki w Photoshopie. Zleceniodawca zaakceptował i nagle okazało się, że te ulotki JEDNAK będą do druku. Początkowo miałem zrobić sam projekt bo to potrzebne było do projektu Unijnego. Z drukarni dostałem informację, że chcą projekt w Corelu max. 11 i oczywiście czcionki na krzywe.
Nie wiedząc czemu, Corel X4 po otwarciu pliku PDF "kaszani" teksty i pojawiają się dziwne krzaczki. Ponadto nie krzywi całego tekstu.
Z Photoshopa zapisałem plik jako EPS. Corel otwiera ładnie, ale tylko część tekstu jest skrzywiona. Reszta działa jako bitmapa.
Czy ktoś może pomóc i powiedzieć co robię źle? Wiem, że mogę usunąć tekst i po prostu go wpisać w Corelu, ale jednak wolałbym aby wszystko działało poprawnie i chciałbym się też nauczyć jak to zrobić.
Ponieważ plik waży prawie 8mb wrzuciłem go na swój serwer.
Poniżej link:
DO POBRANIA
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Hubert |
| Ostatnio zmieniony przez bercikk 5 Maj 2010, 12:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 5 Maj 2010, 12:22
|
|
|
| Dostęp do pliku zabezpieczony jest hasłem ! |
|
|
|
 |
bercikk
Początkujący

|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 5 Maj 2010, 12:54
|
|
|
Ten plik jest zle przygotowany, kolory w RGB, czesc napisow to mapy bitowe zespolone z tlem i tez w rgb, a czesc to mapy bitowe posciagane na wezlach, to efekt tej zamiany na krzywe - nie dostaniesz zamieniajac na sciezki w ps niczego innego niz to, czyli maly napis a w srodku mapa bitowa i tu jeszcze rgb w tym wypadku o wielkosci ponad 100 cm. Czego nie widac bo to jest w srodku, ale tak jest, ps nie ma pelnej obslugi edytowalnych wektorow poza sciezkami, nie ma wiec mozliwosci aby w srodku takiej sciezki odcinajacej bylo cos innego niz mapa bitowa.
Jedyny sposob aby przeniesc to w postaci wektorow to zapisac to jako sciezke (te napisy) i wyeksportowac jako ai. Zaimportowac do Corela dac wypelnienie i polaczyc, badz przyciac tak aby pozbyc sie wypelnien wew. liter o, R B itp.
Ale najlepiej zrobic to w corelu poza tym tlem i zdjeciem. Tu dodac teksty, loga w wektorach nie w mapach bitowych rgb tak jak to jest teraz, dzieki temu masz kontrole nad kolorem w cmyku, a potem naswietlarnia nad zalewkowaniem. itd.
Tych tekstow jesli jeszcze masz proj. gdzie sa tekstem, nawet nie trzeba przepisywac, bo mozna je wyciagnac i wkleic do Corela i tu nadac formatowanie. (kilka sposobow jest)
pozdr. |
|
|
|
 |
bercikk
Początkujący

|
Wysłany: 5 Maj 2010, 13:29
|
|
|
heh nie ukrywam, że niewiele zrozumiałem :D
Ale z tego co zrozumiałem to:
1. tło i te dzieciaki wstawić w nowy dokument w Corelu. tło to zwykły gradient zrobiony w PS+gumka
2. dzieciaki mam w dosyć wysokiej rozdzielczości ściągnięte z jednego z wielu serwisów stockowych
3. załączam ten sam plik w postaci PDF z warstwami.
http://irek-elektryk.pl/awers.pdf
4. samych elementów graficznych typu loga nie mam w wektorach. użyć trasowania i krzyw beziera, tak? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 5 Maj 2010, 13:43
|
|
|
loga znajdziesz tu
http://www.efs.gov.pl/zpfe/strony/logo.aspx
1. Kasujesz te teksty, loga, linie, (zostaje tlo, rozjasnienia pod znakami graf. i zdjecie) Splaszczasz plik do tla, zamieniasz na cmyk i zapisujesz jako nowy plik w formacie tiff. To importujesz do Corela.
2. Z pliku gdzie masz te teksty zaznaczasz je i kopiujesz a nast. wklejsz do corela tu nadajesz formatowanie i kolor w modelu cmyk. Tu tez rysujesz linie.
3. Jak masz juz wszystkie teksty wpisane zaz. je i zamieniasz na krzywe (opcja w Corelu)
4. Importujesz te loga w wektorach i dodajesz nad tymi rozjasnieniami na mapie bitowej.
pozdr. |
|
|
|
 |
bercikk
Początkujący

|
Wysłany: 5 Maj 2010, 14:41
|
|
|
Ooooo dziękuję za pomoc! Biorę się do roboty i niedługo napiszę jak mi idzie ;)
wawel dla Ciebie  |
|
|
|
 |
bercikk
Początkujący

|
Wysłany: 6 Maj 2010, 11:36
|
|
|
Pan z drukarni napisał mi takie informacje (do "mojej" ulotki, bez poprawek)
| Cytat: | 1. format a4 powinien byc a5
2. loga wtopione w tlo bedzie problem z wyciagnieciem spadów do obciecia
3. w zalaczniku przeslalem co robi sie z tlem po zamianie na cmyk, prosze projektowac w cmyku nie w rgb
4. biale podcienie pod napisami sa w czcionce rozsypują sie
5. proszę nie zamieniać czionek na jpg w rgb (tyl ulotki) przy cmyku wyjdzie czarny z 4 barw i bedzie widać różnice między przodem a tyłem |
już staram się to wszystko poprawić, tzn buduję całą ulotkę od początku. |
|
|
|
 |
dekored
Praktyk

|
Wysłany: 6 Maj 2010, 12:26
|
|
|
Jak zrobisz to od podstaw to się pochwal |
|
|
|
 |
bercikk
Początkujący

|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 6 Maj 2010, 22:09
|
|
|
przodu nie moge otworzyc, moze plik jest w wyzszej wersji zapisany np: X3-X5 a tych nie otworze.
str 2-ga jest prawie ok, brakuje spadow ale z tej mapy bitowej mozna to wyciagnac, w tekscie tez widzialem jakies bledy w skladzie, ale nie wnikalem w to mocno, o tej godz.
Tlo nie musi miec az takiej wysokiej rozdzielczosci.
A co do pracy w cmyku i tego co sie z tlem dzieje to jesli mialbys podglad z drukarki cmyk z wlasciwego profilu to majac nawet zdjecie w rgb to nic by Cie nie zaskoczylo w wygladzie.
pozdr. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 7 Maj 2010, 10:56
|
|
|
| Na X4 i także przodu nie mogę otworzyć ! |
|
|
|
 |
bercikk
Początkujący

|
Wysłany: 7 Maj 2010, 11:32
|
|
|
Nie wiem dlaczego nie działa...Zapisałem w wersji 11, ale po otwarciu u mnie również nie działa:/
Poniżej poprawiony link.
http://irek-elektryk.pl/ulotkaaaa.cdr |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 7 Maj 2010, 13:43
|
|
|
Nadal sa bledy:
- nie wszystkie czcionki sa w krzywych
- brak spadow
- rodzielczosc tla zbyt wysoka
- obrysy albo zbyt cienkie, albo zbyt szerokie (zalezy gdzie) i litera w srodku np. "i" jest szerokosci szpilki. W pewnych miejscach jest bardzo waski obrys ktory w druku bedzie wygladal jak blad pasowania kolorow i beda szczeliny miedzy litera a tlem.
W pewnych miejscach bialy obrys jest zbedny. Do tego watpie aby bylo dopuszczone wzbogacanie znakow europejskich o taki obrys ktory staje sie czescia tego znaku.
Juz lepiej dac bialy szeroki cien pod tymi napisami i znakami graf.
Mozesz to zrobic w ps-ie tylko trzeba tam wyciagnac projekt o szerokosc spadu pewnie okolo 3-4 mm z kazdej strony, tak zeby w drukarni juz nic nie musieli z tym robic (nie bedzie problemu ze skalowaniem i zmiana polozenia cienia wzgledem znaku w wektorze.)
- numery telefonow sa inaczej zapisywane - brak jednego wspolnego sposobu.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|